twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 18:58
Εκτύπωση

Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκα στο νησί της Χίου, στα πλαίσια της 30ής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε εκεί, όπου - εκτός από πολλές και υπέροχες παραστάσεις - είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το τοπίο, τα χωριά και τις αρχαιότητες που φιλοξενεί ο τόπος, αλλά και τους ανθρώπους. Πέρασα εξαιρετικά, αλησμόνητα!

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, για μένα κομμάτι αυτής της εκδρομής, ήταν η αναζήτηση των εκ Χίου προγόνων μου και των συγγενών μου απογόνων τους. Γνώριζα εκ των προτέρων ότι αυτό θα ήταν ένα εγχείρημα πολύπλοκο και θα ήμουν πολύ τυχερός αν κατάφερνα να φτάσω σε αποτέλεσμα και να συναντήσω δεύτερα ή τρίτα ξαδέρφια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

12

Ο παππούς μου (από τον πατέρα μου) ονομαζόταν Μιχαήλ Ψώρας του Δημητρίου και της Φραγκούλας, γεννημένος το 1892. Πέραν τούτου, δεν γνωρίζαμε τίποτα άλλο. Δεν γνωρίζαμε τα αδέλφια του – αλλά, μάλλον, πρέπει να είχε τουλάχιστον έναν αδελφό και μια αδελφή.

Ο παππούς μου Μιχάλης, λοιπόν, παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Μαρία Κοσκινά το 1918 στις Παλαιές Φώκαιες. Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τότε και η Χίος και οι Φώκαιες, και η Λέσβος. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια της γιαγιάς μου όλη ήρθε στη Λέσβο, αρχικά στα Λουτρά (εκεί, σχεδόν αμέσως, γεννήθηκε ο πατέρας μου Γεώργιος τον Οκτώβριο του 1922, σε ένα παλιό ντάμι, όπου η βροχή έσταζε στην κοιλιά της επίτοκης) και στη συνέχεια στο Σίγρι, όπου γεννήθηκε η θεία μου Ελένη. Ο πατέρας μου άλλαξε το επίθετό του από Ψώρας σε Χιώτης το 1964, γιατί όλοι έτσι τον φώναζαν.

Από έρευνά μου στο Δημοτολόγιο του Δήμου Χίου, βρήκα ότι ο παππούς μου Μιχάλης Ψώρας γεννήθηκε στο Βροντάδο. Ψάχνοντας, όμως, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ευχαριστώ θερμά τον κο Ιωάννη Κολάκη και τους υπαλλήλους του Γραφείου Χίου), βρήκαμε ένα προικοσύμφωνο, που συντάχθηκε το 1875 στις Καρυές, όπου ο Κωνσταντίνος Κοινούσης προικίζει την κόρη του Φράγγα εν όψει του γάμου της με τον Δημήτριον Ν. Ψώρα. Έτσι, ο πατέρας του προπάππου μου Δημητρίου Ψώρα είναι ο "Ν" (πιθανώς Νικόλαος, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι) και της προγιαγιάς μου Φραγκούλας ή Φράγγας είναι ο Κωνσταντίνος Κοινούσης (αν διαβάζουμε καλά το όνομα).

Ψάχνοντας στις Καρυές, στα Καρδάμηλα, στο Βροντάδο και στην πόλη της Χίου, δυστυχώς δεν βρήκα κάποιον που οι παππούδες του ή οι προ-παππούδες του να ήταν ο Δημήτριος και η Φραγκούλα Ψώρα. Κι έτσι, έμεινε ατελελέσφορη η πρώτη έρευνα στη Χίο…

Επιστρέφοντας στο χωριό μου, το Σίγρι της Λέσβου, έφτασε ηλεκτρονικά μια φωτογραφία που είχε κι αυτή μεταναστεύσει στην Αυστραλία μαζί με τη θεία Ελένη: ο ανιψιός του παππού μου Παντελής Ψώρας του Ιωάννου, στέλνει το 1938 στον θείο του Μιχάλη (τον παππού μου) το γνωστό πονεμένο τετράστιχο. Ο εικονιζόμενος, πρέπει να είναι στη φωτογραφία περίπου 30 – 35 ετών, άρα να έχει γεννηθεί περί το 1905…

Κι έτσι, ξεκίνησε μια καινούρια αναζήτηση του Παντελή Ψώρα του Ιωάννου, γιατί ο Ιωάννης πρέπει να είναι αδελφός του παππού μου, ένα από τα παιδιά του Δημητρίου και της Φραγκούλας Ψώρα.

Με μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρέθηκαν δύο με το όνομα Παντελής Ψώρας, αλλά δεν οδηγηθήκαμε ως τον Δημήτριο και την Φραγκούλα: ήταν από άλλο κλάδο του μεγάλου σογιού Ψώρας (ή και Ψόρας με όμικρον, ή Ψώρρας με δύο ρο) που υπάρχει στη Χίο και με μεταναστεύσεις έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη, όπως η Αττική, η Κύπρος και η Αμερική.

Κι έτσι, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω την αναζήτηση αυτή, μήπως κάποιος από τους απογόνους ή τους άλλους συγγενείς ή τους φίλους γνωρίζει κάτι για τον Παντελή Ψώρα του Ιωάννου, ή για τα παιδιά του Δημητρίου και της Φραγκούλας Ψώρα, ή έχει ακούσει για έναν Ψώρα, τον Μιχάλη, που έζησε στη Λέσβο, στο Σίγρι. Μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την φωτογραφία, μπορεί κάποιος να έχει την ίδια στις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες – αυτές που, όταν δεν υπήρχε οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών, τοποθετούνταν με προσοχή σε ένα κουτί από παπούτσια…

Αν, λοιπόν, γνωρίζετε κάτι, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: να μου στείλετε ένα γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνό μου, ένα μέιλ, ή ένα μήνυμα στο facebook, να μου τηλεφωνήσετε, ή να ακολουθήσετε έναν σχεδόν ξεχασμένο δρόμο και να μου γράψετε ένα γράμμα. Θα χαρώ πολύ και θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα, ακόμα και για την παραμικρή πληροφορία.

 

ΓΡΑΦΕΙ: Αντώνης Χιώτης

Σίγρι Λέσβου, τκ 81103

Τηλ: 22530 54392, κιν: 6974931539

e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook: Adonis Chiotis

12

image

image

Newsletter