twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 19:25
Εκτύπωση

12Η ιδέα φανταστική και η τεχνική αρτιότατη!! Το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα εντυπωσιακό και οι παρουσιαζόμενες εικόνες ανεπανάληπτα υπέροχες! Επί ώρα κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και χαζεύω το πόσο ωραίο είναι το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας, από το γεφύρι του Παρθένη μέχρι το Κοντάρι! Σε μια παρουσίαση τριών διαστάσεων, με κίνηση, με επίγεια και υπέργεια φωτογράφηση και λήψη βίντεο και με φανταστικά χρώματα, βλέπω το νέο έργο της φαρδιάς επιχωμάτωσης προς την θάλασσα, σε όλο το μήκος της παραλίας, από το λιμανάκι της Φάρκαινας μέχρι τα αβαθή του όρμου του Κονταριού. Μια μακριά καλοφτιαγμένη ζώνη, μια υπέροχη τεχνιτή λωρίδα γης, αρκετά φαρδιά ώστε να χωρούν χίλιες-δυο ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρακολουθώ μια ελκυστικότατη παρουσίαση της περιοχής, που βελτιώνει την εικόνα της εισόδου της πόλης της Χίου, λύνει αρκετά πρακτικά προβλήματα και προσφέρει χώρους άθλησης και αναψυχής στους κατοίκους και τους επισκέπτες  της, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

            Σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς αυτής της κατασκευασμένης λωρίδας γης, εκτός από τα έργα προφύλαξης από τους κυματισμούς, έχει φυτευτεί μια διπλή δενδροστοιχία από αρμυρίκια τα οποία δημιουργούν ένα υπέροχο πέτασμα πρασίνου αλλά και προφύλαξης από τον άνεμο. Μία ανάλογη δενδροστοιχία δημιουργείται και στην δυτική πλευρά, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο, όπως και αρκετές ενδιάμεσες φυτεύσεις. Επίσης, καθ΄ όλο το μήκος αυτών των 2 περίπου χιλιομέτρων, ένας πολύ ωραίος και με σύγχρονη κατασκευή ποδηλατόδρομος, είναι η χαρά και η απόλαυση όσων αθλούνται μ’ αυτό το σπορ. Όλη η επιφάνεια της  επιχωμάτωσης έχει στρωθεί είτε με άσφαλτο είτε με ειδικές πλάκες, φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και  βολικές  για το περπάτημα.

            Οι αθλητικοί χώροι και οι παιδικές χαρές καλοσχεδιασμένες, σύγχρονες και με εύκολη πρόσβαση σε πρώτη ζήτηση για όλους. Φυσικά, έχει δημιουργηθεί και μια μεγάλη έκταση για στάθμευση αυτοκινήτων για τους επισκέπτες του χώρου αλλά και γιατί το αεροδρόμιο είναι απέναντι. Η περιοχή του βιολογικού έχει περιμαντρωθεί και κάπως «κρυφτεί» με τοίχους και με πολύ πράσινο. Μία υπέροχη ιδέα για δυνατότητα ανάπαυσης και αναψυχής για τους περιπατητές, ιδίως κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η κατασκευή,  στην βόρεια και στην νότια άκρη, δύο κτηρίων χαμηλών, αλλά αρχιτεκτονικά χαριτωμένων, για τις ανάγκες  της λειτουργίας δύο καφετεριών. Με εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους, με πέργκολες και παιδότοπους. Η θέα προς τη θάλασσα και τα απέναντι βουνά της Ιωνίας μαγευτική!

            Όλα είναι φτιαγμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι! Τα απλά καθιστικά, σε μορφή πέτρινης πεζούλας, 6-7 συνολικά, κατασκευασμένα σε διαφορετικό τύπο και στυλ το καθένα, αλλά πάντοτε προφυλαγμένα από τον αέρα, με αντιανεμικά πετάσματα μπορούν να εξυπηρετήσουν δεκάδες συμπολίτες μας. Ο φωτισμός όλης της περιοχής μπόλικος, παντού, από ηλεκτρισμό που παράγεται από μικρές πλάκες φωτοβολταϊκών πάνω στους στύλους. Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και προφανώς αναγκαίο κατασκευαστικό θέμα είναι ότι έχει προβλεφθεί και τρόπος αποστράγγισης των νερών της βροχής  σε κανάλια απορροής. Για την περίπτωση μάλιστα που παρουσιάζεται πρόβλημα λόγω της μικρής κλίσεως του εδάφους, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες δύο μικρές υπόγειες δεξαμενές όπου συλλέγονται τα νερά και ωθούνται με αντλίες προς τη θάλασσα. Στο νότιο άκρο, στον μυχό του όρμου του Κονταριού, δημιουργείται, αυτόματα,  ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο, ενώ με φερτά υλικά έχουν κατασκευαστεί σε όλη σχεδόν την ανατολική πλευρά της επιχωμάτωσης πολύ καλές παραλίες για μπάνιο.

            Και μόνο να βλέπεις τα «ανθρωπάκια» της ηλεκτρονικής παρουσίασης να κινούνται, να αθλούνται, να σπρώχνουν τα παιδικά καροτσάκια τους, να κολυμπούν, να παρκάρουν με άνεση και ασφάλεια το αυτοκίνητό τους, να συζητούν, να ξεκουράζονται και να απολαμβάνουν τη θέα με το αναψυκτικό τους, σε έναν χώρο που ομορφαίνει την είσοδο της πόλης μας, ανασαίνεις με αισιοδοξία. Λες ότι, δεν μπορεί, το έργο τούτο δεν είναι από τα ακατόρθωτα, πρέπει σύντομα να γίνει! Το έχει ανάγκη ο τόπος και το οφείλουμε στην πόλη μας!  Η παρουσίαση κλείνει με μία ωραία αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια του έργου με άποψη  της περιοχής αυτής, σε μορφή καρτ – ποστάλ. Στην λεζάντα γράφει: «Εγκαίνια. Χίος,  29 Ιουνίου 2023»!

 

 

 

 

Του Παύλου Π. Καλογεράκη

Διευθυντή Εκπαίδευσης ε.τ.

 

12

image

image

Newsletter