twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 17:37
Εκτύπωση

12Σε μεγάλο αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν οι πολίτες εξ αιτίας της ανεπάρκειας σε οικογενειακούς γιατρούς. Η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την A βάθμια φροντίδα Υγείας  καταρρέει πριν καλά- καλά ξεκινήσει. Ούτε καν 1.000 οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν σήμερα προκειμένου να καλύψουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Και μπορεί προς το παρόν να μην λειτουργεί αυστηρά ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο από 1ης Iανουαρίου 2019. σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα χρειάζονται παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό, για υπηρεσίες υγείας.

Ήδη έχει γίνει  η  λήξη των συμβάσεων,  2000 σχεδόν γενικών γιατρών παθολόγων .Πριν από λίγο καιρό αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες από την 2η προκήρυξη παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ  και ξεκίνησε η έναρξη νέων συμβάσεων από 1ης Αυγούστου, αλλά μόνο για περίπου 600 γιατρούς. Επίσης πριν από λίγο καιρό, αναρτήθηκαν και οι προσωρινοί πίνακες από τη 2η προκήρυξη για την στελέχωση των τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Από το σύνολο των 953 θέσεων που προκηρύχθηκαν , αιτήθηκαν 220 γιατροί, που είναι σε διαδικασία διορισμού , και δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Από την 1η προκήρυξη των ΤΟΜΥ τοποθετήθηκαν τελικά 280 γιατροί. Μαζί με τους 625 που έχουν συμβληθεί μέσω  ΕΟΠΥΥ, υπολογίζεται ό σήμερα στο σύστημα υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 900 οικογενειακοί γιατροί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σήμερα λειτουργούν  100  ΤΟΜΥ με στόχο , να φθάσουν τις 120 στο τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ο στόχος ήταν 239 ΤΟΜΥ, μέχρι του τέλους του 2017!!! Σημειώνεται επίσης, ότι, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, μόνο 80.000 πολίτες, έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα σε οικογενειακό γιατρό.

 Μεγάλο πρόβλημα έχει  προκύψει από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους, με σύμβαση ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις που είχαν αυτοί οι γιατροί έληξαν στις 31 Ιουλίου 2018, και από την 1η Αυγούστου του ιδίου έτους, ισχύουν οι νέες συμβάσεις, (αυτές του οικογενειακού γιατρού), στο πλαίσιο της νέας  Α βάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μόνο που αυτοί τώρα πια είναι μόνο 600 , από τους σχεδόν 2000 γιατρούς ,που ήταν πριν την 1η Αυγούστου 2018.  Παράλληλα  αυτούς  τους 3 μήνες από την 1η Αυγούστου που είναι σε ισχύ οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ, έχει διαπιστωθεί ότι  υπάρχουν ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια, έχει εκτιμηθεί ότι οι γιατροί δεν έχουν λάβει ακριβείς οδηγίες για το νέο σύστημα, όπως επίσης, έχει επισημανθεί ότι οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το ότι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό.

Οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ , είναι ηλίου φαεινότερο, ότι δεν επαρκούν για την ελληνική επικράτεια.

Αυτό το θέμα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, κάτι που αναμένεται να φανεί με τις πρώτες ιώσεις όταν οι ασφαλισμένοι δεν θα βρίσκουν ιδιώτη γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο, χωρίς να πληρώσουν.

Οι σπασμωδικές κινήσεις και η προχειρότητα με την οποία έχει στηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου Υγείας,   για την  Α βάθμια Φροντίδα Υγείας, .έχει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα να έχουν αφήσει τους πολίτες ,κυριολεκτικά  «χωρίς γιατρούς».

Ο ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για την   «κατάρρευση της  Α βάθμιας Φροντίδας Υγείας». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός ,αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες τους. Η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ , έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας , με αφορμή την έναρξη ισχύος του οικογενειακού γιατρού, ενώ καλεί όσα μέλη της κρίνουν ότι θίγονται οικονομικά, αν προσφύγουν στα δικαστήρια.

 

 

Του Ηλία Φύλλα

12

image

image

Newsletter