twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 18:01
Εκτύπωση

12Με ιδιαίτερη χαρά και δικαίωση καλωσορίζουμε το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Αδ. Κοραής που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά  και ψυχαγωγικά δρώμενα..  Σκοπός  όσων εκπόνησαν και θα υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά είναι όχι μόνον η ψυχαγωγία αλλά και η επικοινωνία  με τον δάσκαλο του γένους τον Αδ.  Κοραή μετά την εκδίωξη των Τούρκων το 1821.  Είναι αυτός που συμπλήρωσε και οργάνωσε όσα από τα υπολείμματα της Ελληνική γλώσσας κατάφεραν να σώσουν οι κληρικοί  κατά το  μακραίωνα χρονικό διάστημα της Τουρκικής  δουλοκτησίας.

Άνδρες φωτισμένοι και καλοί πατριώτες  κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες πολύτιμους τόμους ιστορικού  και παραδοσιακού υλικού που αποτέλεσαν για δύο περίπου αιώνες το μουσειακό έκθεμα της Βιβλιοθήκης—Μουσίου.   Κατά καιρούς μόνο ελάχιστου διανοούμενοι ενδιαφερόταν  για την ανάγνωση των βιβλίων που είναι όχι μόνο πηγές της μόρφωσης αλλά και της παιδείας της τόσο απαραίτητης στον κάθε Έλληνα πολίτη για την Εθνική ανεξαρτησία και την προσωπική του ελευθερία πρόοδο και ευζωία.

Δεν είναι τυχαίο που 200 χρόνια μετά τη αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού η χώρα μας δεν ανάπνευσε τον καθαρό αέρα της Ελευθερίας αλλά υπέστη την επιτροπεία της Ευρώπης και της Αμερικής εξυπηρετούσα αλλότρια συμφέροντα. Ήταν πλέον καιρός σε μια εποχή που οι ανόητη αντιλόπη μένει πίσω από το κοπάδι και τη τρώνε οι ύαινες της Δύσης, κάποιοι μπροστάριδες να  κάνουν τη βιβλιοθήκη κοινωνό της γνώσης για όλους και κυρίως για την σπουδάζουσα νεολαία μας. Ήταν πλέον καιρός η βιβλιοθήκη ‘’Αδ.  Κοραής να πάψει να είναι μόνο ένα μουσειακό ίδρυμα.

Ειλικρινά και ολόψυχα ευχόμαστε επιτυχία στο θερινό πρόγραμμα που εκπόνησαν οι διαχειριστές της βιβλιοθήκης  το οποίο μπορεί μελλοντικά να εμπλουτισθεί  με επισκέψεις στους ιστορικού χώρους και με μελέτες από τους επισκέπτες για τα εκεί ιστορικά δρώμενα.  Ευελπιστούμε ότι η ιστορική Βιβλιοθήκη θα γίνει φάρος που θα εξακτινώνει  την παιδεία εκείνη την τόσο απαραίτητη  για να  δυναμώσει η κοινωνία μας και να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις πνευματικές πολιτικές και τις βιοτικές ανάγκες της.

Στα προγράμματα της βιβλιοθήκης πρέπει να συμμετέχουν περισσότεροι ειδικοί και να τα εφαρμόζουν σε ετήσια βάση.  Έτσι, όταν θα γυρίσουν οι καιροί και η Ελλάδα απαλλαγμένη από την  δημοκρατία μαϊμού θα αποκτήσει την δημοκρατία του Σόλωνα και του Κλεισθένη προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα, τότε οι απόγονοί τους θα τους μακαρίζουν και θα τους ευγνωμονούν για το μέγα Εθνικό και κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο τους.

 

 

Του Στέλιου  Δ.  Καραβόλου

 

12

image

image

Newsletter