twitter youtube google

 

FACE2FACE

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 16:51
Εκτύπωση

stefanis

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη ChiosPress, δηλώνοντας «Αρκετό χρόνο χάσαμε, ώρα για μια νέα δυναμική στο Βόρειο Αιγαίο».

Κύριε Στεφανή, ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες σας, εφόσον εκλεγείτε, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

Οι προτεραιότητες είναι πολλές γιατί είναι αντίστοιχα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει η απερχόμενη περιφερειακή αρχή. Δεν θέλω να μηδενίζω τίποτα, ούτε αμφισβητώ ότι έγιναν προσπάθειες. Αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι πολύ λίγα πράγματα προχώρησαν την προηγούμενη τετραετία. Ούτε τα έργα που έπρεπε υλοποιήθηκαν, ούτε η καθημερινότητα βελτιώθηκε, ούτε ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός μας ενισχύθηκε και γενικότερα μείναμε στάσιμοι στα περισσότερα ζητήματα.

Αρκετό χρόνο χάσαμε, ώρα για μια νέα δυναμική στο Βόρειο Αιγαίο. Να μπούμε σε μια εποχή δράσης, άρσης της απομόνωσης, εξωστρέφειας, ανάπτυξης για όλους.      

Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει την ταχύτερη ωρίμανση και υλοποίηση των έργων, μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων -ένας τομέας όπου παρατηρήθηκαν αρκετές αστοχίες τα προηγούμενα χρόνια- καλύτερη προώθηση του τουρισμού μας, έμφαση στην ανάδειξη των προϊόντων μας, θωράκιση από πιθανούς κινδύνους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, καθώς τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στην τύχη της. Έτσι τουλάχιστον το βλέπω εγώ που σε όλη μου τη ζωή ασχολούμαι με θέματα όπως η θωράκιση απέναντι σε μια απειλή, η οργάνωση της άμυνας, η ανάλυση κινδύνων. Και πραγματικά πιστεύω ότι η προσπάθεια διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μου, αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης.

 

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να προωθήσετε την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή;

Καταρχάς, ξεκινώ με την παραδοχή ότι αυτή τη στιγμή είμαστε οι ουραγοί του τουρισμού στην νησιωτική Ελλάδα, παρά το ότι έχουμε ακόμα περισσότερες ομορφιές. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν αρκετά λάθη και χάθηκαν πολύτιμες ευκαιρίες. Υπήρχε έλλειμα προβολής και έλλειμμα πρωτοβουλιών στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή αγορά. Το έλλειμα αυτό, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιότητα των προηγούμενων ετών, μας στερεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, σημαντικά έσοδα και θέσεις εργασίας.

Για εμάς, όμως η ενίσχυση του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.

Το πρώτο βήμα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάδειξη των νησιών μας, καθώς αποτελούν διαμάντια ανεξερεύνητα για το ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα θα κινηθούμε και προς την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως της κρουαζιέρας και των σκαφών αναψυχής, αλλά και των θεματικών μορφών όπως για παράδειγμα ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός, ο περιηγητικός και ο γαστρονομικός τουρισμός. Πρόκειται για στοχευμένες αγορές που δεν τις έχουμε προσεγγίσει ως τώρα και που έχουν τη δυναμική να συμβάλλουν δραστικά στη βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού μας. Ενώ χρειάζονται και ειδικές συνεργασίες με πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες που έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο θα καταπιαστούμε, είναι αυτό της συνδεσιμότητας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αύξηση του τουρισμού, αν δεν βελτιώσουμε τις μεταφορές - θαλάσσιες και αεροπορικές- και αν δεν πυκνώσουμε τα δρομολόγια τόσο με την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, όσο και ενδοπεριφερειακά μεταξύ των νησιών μας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιδιώξουμε και την παροχή οικονομικών κινήτρων και εκπτώσεων προκειμένου να τονώσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ θα εξετάσουμε και την επαναφορά του προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διάρκειας στις πύλες εισόδου των νησιών μας.

Παράλληλα, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μεγάλες επενδύσεις αυτού του είδους λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στο ενδιαφέρον της τουριστικής αγοράς και τονώνουν ολόκληρο το οικοσύστημα των τοπικών οικονομιών.

Η ειδοποιός διαφορά μας σε σχέση με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είναι ότι εμείς πιστεύουμε στην εξωστρέφεια. Αυτό είναι το κλειδί για να κεφαλαιοποιήσουμε τα σπουδαία συγκριτικά μας πλεονεκτήματά προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. 

 

Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα μάς προβληματίζουν και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Βεβαίως στη χώρα μας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας,  η ένταση του προβλήματος δεν είναι στον ίδιο βαθμό όπως στη γειτονική Ιταλία. Και αυτό το οφείλουμε στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, και των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους χρωστάμε ευγνωμοσύνη. 

Όπως ξέρετε η εμπειρία μου στο μεταναστευτικό είναι μεγάλη, καθώς υπήρξα επικεφαλής στη διαχείριση του σύνθετου αυτού ζητήματος και από εκεί αντλώ συγκεκριμένα συμπεράσματα που μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που θεωρώ ότι οδηγούν στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την άμυνα και την ασφάλεια των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, είναι αναμφισβήτητα η αποφασιστική ηγεσία, η εξαιρετική διυπηρεσιακή συνεργασία, το υψηλό εθνικό φρόνημα, η άριστη αξιοποίηση προσωπικού μέσων και υποδομών και βέβαια, η φιλοπατρία.

Από εκεί και πέρα, είναι χρέος της Περιφερειακής Αρχής να περιφρουρεί και να διατηρεί την κοινωνική συνοχή. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήκωσαν δυσανάλογο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. Η δική μας υποχρέωση είναι να εμπνέουμε με τη στάση και τις ενέργειές μας,  το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. 

 

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και της υγείας;

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων εγκλωβίζουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.  Όπως σωστά επισημαίνετε οι υποδομές μεταφορών και υγείας παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, κάτι που το βιώνουμε καθημερινά όλοι. Γι’ αυτό ακριβώς τα ιεραρχούμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Ξεκινάω από την αναβάθμιση των πυλών εισόδου των νησιών μας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας, γιατί αυτά αποτελούν και την πρώτη εικόνα του επισκέπτη από τον τόπο μας, αλλά και τη σύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα γίνουν πιο σύγχρονα, πιο ασφαλή και πιο λειτουργικά.

Η ίδια ανάγκη υπάρχει και για το οδικό μας δίκτυο. Υπάρχουν νησιά μας που δεν διαθέτουν καν έναν αξιοπρεπή δρόμο που να οδηγεί στο λιμάνι. Αυτά είναι προβλήματα που είναι αδιανόητο να υπάρχουν τη σημερινή εποχή.

Όσο για το ευαίσθητο θέμα της υγείας, στο πρόγραμμά μας έχουμε συμπεριλάβει την συνολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των περισσοτέρων δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Οι νησιώτες μας έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή φροντίδα υγείας και είμαστε αποφασισμένοι να το εξασφαλίσουμε και να το παρέχουμε στο ακέραιο.

Συμπληρωματικά, μια ακόμα σημαντική κατηγορία έργων που θα προωθήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, είναι τα υδρευτικά και αρδευτικά, γιατί το πρόβλημα που υπάρχει με το νερό πρέπει κάποτε να λυθεί οριστικά.       

 

Πώς αξιολογείτε την υποστήριξη που σας παρέχει η Νέα Δημοκρατία και πως αυτό συνδέεται με τον προγραμματισμό σας για την περιοχή, ιδιαίτερα στο κομμάτι της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης;

Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού με τιμά και με γεμίζει ευγνωμοσύνη. Η πρόταση μου απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μου, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Άλλωστε, σε όλη μου τη ζωή υπηρετώ την πατρίδα μου και το εθνόσημο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα. Αντίστοιχα, η βελτίωση που θα επέλθει σε κάθε κρίσιμο τομέα, θα τους ωφελήσει όλους, είτε είναι δεξιοί, είτε αριστεροί, είτε κεντρώοι. Άρα το ζητούμενο δεν είναι να δούμε μπλε το Βόρειο Αιγαίο στο χάρτη το βράδυ των εκλογών, αλλά να το δούμε στο χάρτη της προόδου και της εξωστρέφειας. 

Από εκεί και πέρα, η συνεργασία μας με το κεντρικό κράτος θα είναι στενότερη και πιο εποικοδομητική. Η στάση που κράτησε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή στάθηκε εμπόδιο στις προοπτικές μας. Γι’ αυτό και θα βάλουμε τέλος στην αποξένωση από τα κέντρα αποφάσεων.

Όσο για το μεταναστευτικό, όπως ανέφερα και προηγουμένως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά το βάθος και το εύρος της εμπειρίας μου στη διαχείριση αυτού του σύνθετου ζητήματος. Συνεπώς, η παρουσία μου στο τιμόνι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μπορεί να υπάρξει καταλυτική και σε αυτό τον τομέα.

 

Σε ποιον βαθμό πιστεύετε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειάς σας είναι ευχαριστημένοι με την τρέχουσα πολιτική διακυβέρνηση και πώς σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους;

Θα σας απαντήσω με μια φράση που ακούω διαρκώς από τους συμπολίτες μου. «Δεν έχουμε πάρει αυτά όσα μας αναλογούν αυτά τα χρόνια». Πιστεύω ότι τα παράπονα τους είναι δίκαια. Γιατί ενώ σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος τα προηγούμενα χρόνια και ενώ έπρεπε να πάρουν πίσω τα διπλάσια ως αντιστάθμισμα, αυτό δεν έγινε. Και η ευθύνη βαραίνει την απερχόμενη περιφερειακή αρχή που άφησε ανεκμετάλλευτες τόσες ευκαιρίες. Δεν θέλω να πω ότι δεν έγινε τίποτα. Αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και δεν άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι γυρίζοντας καθημερινά πόλη- πόλη, χωριό-χωριό, κάθε νησί μας, είναι ότι ο κόσμος θέλει να κλείσει ο κυκλος της στασιμότητας και να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα βάλει τα νησιά μας στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, της προόδου, των νέων ευκαιριών. 

12

image

image

Newsletter