twitter youtube google

op

 

ΣΧΟΛΙΑ

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 15:45
Εκτύπωση

12

*Στο ζήτημα της διάνοιξης τομών στο οδόστρωμα, από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ή πρ. ΔΕΚΟ) αναφερθήκαμε και στο από 15νθημέρου σημείωμά μας. Η άποψη μας, την οποία διατυπώσαμε ήδη –και με χαρά βλέπουμε να ενστερνίζονται και άλλοι συμπολίτες μας, αλλά και δημοσιογράφοι, σε τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες– είναι ότι, θα πρέπει (όποιος λάβει άδεια διάνοιξης τομής σε δρόμο που έχει ασφαλτοστρωθεί την τελευταία τριετία) να αποκαταστήσει την άσφαλτο στο σύνολο του μήκους και πλάτους της και όχι μόνο στο σημείο της τομής. Η νομοθεσία ορίζει ότι, σύμφωνα με –από ετών– σχετική εγκύκλιο και ΦΕΚ, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να διευκολύνουν τις εταιρείες αυτές να τοποθετήσουν τις οπτικές ίνες τους στο οδικό δίκτυο, όμως με όρους και προϋποθέσεις που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν ! Κανένας δρόμος που έχει πλήρως ασφαλτοστρωθεί την τελευταία τριετία να μην σκαφτεί εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως ! Οι ασφαλτοστρώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, που προέρχονται ενίοτε από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη και επιπλέον το οδικό δίκτυο πρέπει να βρίσκεται σε καλή ποιοτικά κατάσταση, όχι να είναι ΄΄δειγματολόγιο΄΄ τομών, από διάφορους φορείς, κάθε λίγο και λιγάκι ! Ας υπάρξει, πλέον, συντονισμός ! Όποιος θέλει να κάνει τομή, να αποκαθιστά ολόκληρη την άσφαλτο, όχι μόνο το σημείο τομής.

 

*Πολύς λόγος γίνεται για το ζήτημα ύπαρξης αντιμονίου στο χωριό Κέραμος της Δ.Ε. Αμανής (στη Βόρεια Χίο) και την ενδεχόμενη αξιοποίησή του. Επειδή καθένας θα λέει πάλι ΄΄το κοντό και το μακρύ του΄΄ (ιδιαίτερα οι κομματικοί μηχανισμοί, που έχουν κατά νου αλλότρια συμφέροντα), ας καταλάβουν ορισμένοι ότι, την όποια απόφαση πρέπει να πάρουν κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τους δύο βασικούς παράγοντες: α) την υγεία των πολιτών και β) την ανάπτυξη της περιοχής. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος και η δημόσια διαβούλευση, όχι από όσα επιβάλλουν κομματικοί μηχανισμοί ένθεν κακείθεν. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν έγγραφες απαντήσεις και δεσμεύσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι Πρόεδροι των γειτονικών χωριών.

 

*Για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΄΄πύλης Σέγκεν΄΄ στο λιμάνι των Μεστών έχουμε γράψει εδώ και 3 χρόνια (τουλάχιστον 5 φορές) από την παρούσα στήλη. Η ΄΄πύλη Σέγκεν΄’ θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό σκαφών από την Τουρκία (και άλλα κράτη) στο λιμάνι της νότιας Χίου και θα συμβάλλει στην εκεί ανάπτυξη τουριστικής προσέλκυσης, αποσυμφορίζοντας το κεντρικό λιμάνι της Χίου. Αποκέντρωση απαιτείται και στα των λιμένων αλλά και στα των δημοσίων Υπηρεσιών. Στόχος λειτουργίας της θα πρέπει να είναι το καλοκαίρι του 2025. Στη γειτονική Λέσβο βλέπουμε ότι, σε χρόνο ρεκόρ κατόρθωσαν (με τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου, Λιμενικού Ταμείου, Λιμεναρχείου, Αστυνομίας και Δ.Ο.Υ.-Τελωνείου) να λειτουργήσει μια τέτοια πύλη στον λιμένα Πλωμαρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη Χίο;

 

*Μια τελείως αποκρουστική και αντιαισθητική εικόνα παρουσιάζουν πολλά πεζοδρόμια της πόλης μας, τα οποία προφανώς έχουν να καθαριστούν επί δεκαετίες. Τσίχλες και άλλους είδους ακαθαρσίες έχουν -με την πάροδο του χρόνου- μετατραπεί σε μαύρες κηλίδες επί των πεζοδρομίων, μάλιστα σε σημεία που διστάζεις να πατήσεις και να περπατήσεις. Τουλάχιστον μια φορά ανά τριετία θα πρέπει να γίνεται ένας εντατικός καθαρισμός (με μηχανήματα υψηλής πίεσης στην επιφάνεια των πεζοδρομίων). Τα πεζοδρόμια των εσωτερικών οδών του λιμανιού (Βενιζέλου, Ροδοκανάκη, Μιχ. Λιβανού, Μιχάλων, Κουντουριώτου και πάροδοι, Απλωταριάς και πάροδοι, Κοραή, Δημοκρατίας, Πολυτεχνείου, κ.α. οδοί είναι σε αυτές που χρήζουν καθαρισμού. Το αυτό ισχύει και για τα μεγάλα πεζοδρόμια του λιμανιού (Λεωφ. Αιγαίου). Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, έλεγαν οι παλαιότεροι. 

 

*Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, που προξένησε η πρόσφατη νεροποντή. Με αφορμή το γεγονός, επανέρχομαι στην πρόταση που έχω πολλάκις καταθέσει και αφορά στη σύνδεση του σιντριβανιού με το δίκτυο άντλησης ομβρίων υδάτων που διαθέτει το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Είπαμε και άλλοτε ότι, στο δεύτερο υπόγειο του Ομηρείου (αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης) υπάρχει πηγάδι το οποίο γεμίζει με καθαρό νερό από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο. Από κατασκευής του Ομηρείου (1979), προκειμένου να μην γίνει υπερχείλιση και πλημμύρα, χρησιμοποιούνται υποβρύχιες αντλίες που οδηγούν το νερό στην επιφάνεια, καταλήγοντας στο δίκτυο των ομβρίων ανατολικά του κτιρίου. Από εκεί, το καθαρό νερό (που τελικά φτάνει στη θάλασσα), μπορεί με μια σωλήνα να οδηγείται στο σιντριβάνι της πλατείας. Έτσι γλιτώνει ο Δήμος μια τεράστια ποσότητα νερού, που απαιτείται για τη διαρκή συντήρησή του (τουλάχιστον 6-7 μήνες το χρόνο). Είναι κρίμα, ας το δει κάποιος.

 

*Ο κομματικός μηχανισμός, που βρίσκεται ακόμη σε εποχές παρωχημένες και διαθέτει τον γνωστό ΄΄ξύλινο λόγο΄΄, εξακολουθεί να μην σέβεται το περιβάλλον, έχοντας γεμίσει πλήθος στύλων και επιγραφών με αφίσες εκδηλώσεών του, που ποτέ δεν καθαιρεί μετά την πραγματοποίησή τους. Ωραίος σεβασμός στο περιβάλλον !!! Μήπως πρέπει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να ασχοληθεί με το θέμα και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις, μιας κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι σέβονται όσα έχουν συμφωνηθεί από το Δήμο (εδώ και χρόνια), εκείνοι τα γράφουν στα ΄΄παλαιότερα των υποδημάτων τους;΄΄. Στη γειτονική Λέσβο, ως γνωστοποιήθηκε, επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα στον ίδιο φορέα, που δείχνει να μην καταλαβαίνει τίποτα…

 

*Φέτος (για πρώτη χρονιά;;;), δεν έπεσε στην αντίληψή μας η οφειλόμενη απόδοση τιμής ενώπιον του ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα, που γινόταν κάθε χρόνο τις ημέρες της επετείου απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Γερμανικό ζυγό (10 Σεπτεμβρίου 1944). Η απόδοση τιμής αυτή πρέπει να γίνεται την ημέρα εκείνη (ασχέτως εάν είναι καθημερινή ή αργία) και να μην μεταφέρεται κατά το δοκούν. Κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε στον τοπικό τύπο ανούσια μηνύματα για την απόδοση τιμής σε κάθε είδους εορτασμούς (ως π.χ. για την ΄΄ημέρα΄΄ τάδε…), αλλά το γεγονός της απελευθέρωσης της Χίου (προς τη λήξη της Κατοχής, που αφορά στην σύγχρονη τοπική ιστορία του τόπου) φθίνει ως επέτειος χρόνο με το χρόνο και τείνει να ξεχαστεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944 ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ (Στρουμπής), παρουσία τοπικών παραγόντων και πλήθους λαού, τέλεσε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, επί τη απελευθερώσει της νήσου, ενώ έδωσε εντολή και το σκήνωμα του ενταφιασθέντος (την προηγούμενη ημέρα, στον Αγ. Νικόλαο Νοσοκομείου), Εφέδρου Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Ιάσονος Καλαμπόκα, Αντιστασιακού και συνεργάτη του Ιερού Λόχου (που έπεσε στο βωμό της υπηρεσίας στην πατρίδα, μόλις πριν δυο ημέρες, στην οδό Άγρελα-σημερινή Καλαμπόκα, πριν τον Αγ. Συμεών), επανετάφη στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Χίου, τιμής ένεκεν. Αυτά όλα δεν πρέπει να τα λησμονούμε διότι, λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει !       

 

*Με αφορμή δε τα περιγραφόμενα αυτά γεγονότα της σύγχρονης τοπικής ιστορίας, να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι, ειδικά στη Χίο, όλοι οι αντιστασιακοί μεμονωμένοι μηχανισμοί που έδρασαν, συσπειρώθηκαν γύρω από το τοπικό Ε.Α.Μ., που ουδεμία σχέση είχε με την επίσημη Αριστερά ή οποιονδήποτε άλλο κομματικό μηχανισμό. Μάλιστα, τα στελέχη του συνεργάστηκαν και με τον Ιερό Λόχο για την απελευθέρωση του νησιού μας. {Πολύ γλαφυρά και εμπεριστατωμένα περιγράφει όλα τα γεγονότα της τότε εποχής ο (αείμνηστος ήδη) αντιστασιακός Παναγιώτης Καρασούλης (συνεργάτης του Ιάσονα Καλαμπόκα) στο βιβλίο του <<Συμμαχική αποστολή Collate και Εθνική Αντίσταση στη Χίο>>}. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο Ε.Α.Μ. Χίου ήσαν άνθρωποι δημοκρατικοί, προσκείμενοι πολιτικά στο Κέντρο. Από εκεί και πέρα υπήρχαν και αριστεροί αλλά και δεξιοί. Όμως, ο μηχανισμός αυτός στη Χίο καμία εντολή δεν έλαβε από οποιονδήποτε κομματικό μηχανισμό, ούτε ενεργούσε με κάποια τέτοια κατεύθυνση. Μοναδικό σκοπό και στόχο είχε την απελευθέρωση της πατρίδας. Τουλάχιστον στη Χίο, όποιος γνωρίζει ιστορία και τα γεγονότα, μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός ότι η Αντίσταση έγινε οργανωμένα από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ας μην υπερβάλλουν ορισμένοι στις δημόσιες αναφορές τους, διότι θα αρχίσει ο αντίλογος και από την άλλη πλευρά και τότε θα γνωρίζουμε με ευθύνη ποίων διαταράσσεται η κοινωνική καταλλαγή και ηρεμία ! Η Χίος σεμνύνεται για το πλήθος όσων συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση μέσα από το Ε.Α.Μ. Χίου, τον Ιερό Λόχο, το Ρίμινι, τον Ελληνικό Στρατό, κ.α. Πρέπει δε να αποδίδεται η αρμόζουσα τιμή και προς εκείνους που έπεσαν υπέρ πατρίδος την περίοδο 1940-1948, ως υπηρετούντες στον Ελληνικό Στρατό ενεργώντας κατ΄ εθνική επιταγή.       

 

*Αυτά για σήμερα, με πολύ αγάπη. Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε  υγεία, χαρά και ευλογία στη ζωή όλων ! Θαρσείτε και έρρωσθε !-

12

image

image

Newsletter