twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Τρίτη, 09 Μαΐου 2023 15:55
Εκτύπωση

12

*Είδατε, τελικά, τι κάνουν οι εκλογές; Εάν δεν είχαμε εθνικές εκλογές, ουδείς θα διαμαρτυρόταν για τη δρομολόγηση του πλοίου <<Πρέβελης>> στα νησιά μας. Τώρα, με ένα τηλεφώνημα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών στο διαδίκτυο άλλαξε ο σχεδιασμός παραχρήμα ! Βέβαια, αυτό είναι κατάντια, να λύνεται δηλαδή ένα ζήτημα αμέσως όταν έχουμε προεκλογική περίοδο και τα υπόλοιπα χρόνια ουδείς να ακούει τη φωνή των πολιτών. Άσχετα με τα παραπάνω, όλοι οι πολιτικοί έχουν αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη, ότι φωνάζουν μεν αλλά όταν γίνει η εξυπηρέτησή τους προεκλογικά και τους τάξουν και κάτι, ξεχνούν τα πάντα σε λίγες μόλις εβδομάδες ! Γι΄αυτό και στον τόπο μας μην περιμένετε προκοπή από πολιτικούς ! <<Μη πεποίθατε επ ΄άρχοντας και επι υιούς ανθρώπων οίς ουκ έστιν σωτηρία>> (Ψαλμ. 145, 3). Δεν φταίνε οι πολιτικοί, φταίνε οι πολίτες που τους δίνουν -δια της ψήφου των- τη δυνατότητα να τους φέρονται έτσι. Ενώ θα έπρεπε, άνθρωπος που σε ενέπαιξε μια φορά, να τεθεί στο περιθώριο, διότι εάν μια φορά σου την έφερε είναι ιστορικά και κοινωνικά αποδεδειγμένο ότι θα σου το ξανακάνει !!!

               *Βρισκόμαστε ήδη στις 10 Μαΐου ε.ε. και αναμένουμε να παραδοθεί η οδός Ιωάννη Χρήστου (δυτικά του αεροδρομίου, προς Φάρκαινα) σε κυκλοφορία στην ολότητά της και από τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως κατ΄επανάληψη ελέχθη δημόσια από επίσημα χείλη. Κατά παράφραση του <<Αγίου και παιδιού μην τάξεις>> θα πω κι εγώ <<στον λαό μην τάξεις>> διότι εάν ορίζεις ημερομηνίες και δεν τις τηρείς θα εκτεθείς. Πάντως, εμείς, κάθε σχεδόν 10 ημέρες θα αναφέρουμε το ζήτημα από την παρούσα στήλη, μέχρις ότου ο δρόμος -επιτέλους- ανοίξει.  

               *Όσοι πολιτευτές επισκέπτονται τα χωριά της Αμανής ας έχουν υπόψιν τους και τούτο: Στη Βολισσό λειτουργεί πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο το οποίο δεν γνωρίζουμε εάν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από Υπηρεσίες Αγροτικού Ιατρείου. Εάν δεν απατώμαι το Ιατρείο αυτό πρέπει να λειτουργεί με επτά (7) άτομα προσωπικό (Ιατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό). Πόσα υπηρετούν σήμερα; Πόσα άτομα προσελήφθησαν εκεί τα τελευταία 8 χρόνια, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα; Κάποιοι νομίζουν ότι, οι εκεί διαμένοντες έχουν κοντή μνήμη !

               *Επίσης, μιας ο λόγος και περί Αμανής, καλό θα ήταν να μας πουν οι κατά περιόδους <<τάξαντες>> πολιτικοί, τί απέγινε η ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στην Αμανή, που πολλάκις συνεζητήθη τα προηγούμενα 3 χρόνια ! Θα γίνει ή όχι; Θα υπάρξει κάποια προεκλογική δέσμευση γι΄ αυτό;

               *Αλλά και αφού ο λόγος περί πυροσβεστικού κλιμακίου, νομίζω ότι μια ενημέρωση του κοινού περί της πορείας του αντίστοιχου κλιμακίου-σταθμού των Καρδαμύλων θα ήταν πρέπον να υπάρξει. Ως γνωστόν, δια ΦΕΚ -που επέχει θέση Νόμου-, η τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συνδράμει στην εξασφάλιση ικανής και επαρκούς στέγης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μεριμνώντας για την αγαστή λειτουργία της.

               *Πέρασαν άλλα 4 χρόνια με την απερχόμενη κυβέρνηση και στο λιμάνι των Μεστών δεν είδαμε να προστεθεί ένα λιθαράκι. Ούτε σταθμό αναμονής επιβατών, ούτε μια υποτυπώδη εγκατάσταση ολιγόωρης φιλοξενίας των επιβατών, μια τουαλέτα, λίγο νερό, κ.α. Στο αντίστοιχο λιμάνι του Πλωμαρίου Λέσβου, με χαρά είδαμε να δημιουργείται Πύλη Σένγεν. Εδώ, μετά από 4 χρόνια, ακόμη μιλάμε για σχεδιασμό επι χάρτου, κλπ…. ! Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά από τα γραφεία τους, διότι ουδείς πιστεύει βαθιά στην ανάπτυξη, παρά μόνο στην … επανεκλογή στον … θώκο !

               *Δόθηκε στη δημοσιότητα μια μακέτα για το πως θα μετατραπεί το κτίριο της οδού Λάδης. Πολλοί αναθάρρησαν ! Βέβαια, ξέχασαν να πουν ότι η μακέτα αυτή έγινε γύρω στο 2018, όταν την επιμέλειά της είχαν επιστήμονες με την εποπτεία του τότε Δημάρχου και αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού. Το να παρουσιάζεις σήμερα μια μακέτα που έγινε πριν 5 χρόνια και μάλιστα 5 μήνες πριν τις εκλογές, ενώ ακόμη ούτε καν έχει γίνει δημοπράτηση της μελέτης του έργου, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή, για τον χρόνο διεκπεραίωσης αντίστοιχων θεμάτων ! Ο χρόνος τρέχει και κάποιοι αργοπορούν πολύ ! Ωστόσο, εμείς χαιρόμαστε εάν μέχρι το τέλος του έτους υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα ώστε να θεωρηθεί ότι ορισμένοι συνέβαλαν, βάζοντας έστω ένα μικρό λιθαράκι για κάτι που θα συνεχίσουν οι … επόμενοι ! Αλλά θα υπάρξει ή θα …

               *Το αυτό <<θα>> λένε πολλοί και για κάποια πολυεξαγγελλόμενα <<έργα της γενιάς μας>>. Ουδένα εξ αυτών έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, ενώ το να δεσμεύεις δήθεν μεγάλες πιστώσεις εκ ταμείων που σε λίγο δεν θα διαφεντεύεις (και που ανά πάσα στιγμή ο επόμενος μπορεί να τις αλλάξει), μάλλον με φρούδα ελπίδα μοιάζει στον λαό που σκέπτεται βαθύτερα … ! Η στείρα παράθεση τίτλων έργων (δίχως καν όχι μελέτες, αλλά έστω προμελέτες) έχει αναδειχθεί σε επιτυχές σπορ για κάποιους !

               *Ένα ζήτημα που έχουμε θίξει και άλλοτε, όμως δίχως αποτέλεσμα, είναι αυτό της μακροχρόνιας κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρομίων και οδοστρώματος) εκ μέρους ιδιωτών, αλλά και δημόσιων φορέων, πλησίον παλαιών ακινήτων, που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν (ή μήπως αδιαφορούν;) να άρουν την επικινδυνότητα τους, για τους εκεί διερχόμενους. Έτσι, έχουμε κτίρια π.χ. του Νοσοκομείου που αποστερούν τμήματα πεζοδρομίου και δρόμου από τους πεζούς και τους οδηγούς (βλέπε οδός Βενιζέλου & Ψυχάρη, βλέπε παλιό <<Κοκκάλειο>> Μαιευτήριο στην οδό Μιχ. Λιβανού), αλλά και του Δήμου (βλέπε οδός Αγ. Αναργύρων). Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, εάν ο Δήμος δεν αποκαθιστά τη διέλευση του οδοστρώματος (με την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου στον εγγύτερο δρόμο), πώς έχουμε την απαίτηση να το πράξει κάθε ιδιώτης; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Ο μισός δρόμος, που έχει κλείσει εδώ και 3 χρόνια, πότε θα ανοίξει; Αντίστοιχες περιπτώσεις σημειώνονται και στις περιοχές Φρουρίου και Κάμπου. Ας επιληφθεί κάποιος.

               *Πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν: Οι δύο μύλοι του Ανέμωνα, που επισκευάστηκαν εδώ και χρόνια, για ποιο λόγο δεν είναι επισκέψιμοι στο κοινό; Επισκευάστηκαν -μάλιστα δαπανώντας η Πολιτεία αρκετές χιλιάδες Ευρώ, προφανώς από Ευρωπαϊκούς ή Εθνικούς πόρους- για να παραμένουν κλειστοί; Έχουν ποτέ ανοίξει; Σκοπεύει κάποιος να τους αξιοποιήσει, δίνοντας τη δυνατότητα επισκέψεων στο εσωτερικό τους, με μια σύντομα ξενάγηση; 

               *Ευελπιστούμε και στην επισκευή του μύλου δίπλα στο λιμανάκι των Τριών Μύλων του Βροντάδου, που τον προηγούμενο Γενάρη επλήγη από υδροστρόβιλο και αναμένει την αποκατάστασή του, μάλιστα εν όψει θερινής-τουριστικής περιόδου. 

               *Ειλικρινά χαρήκαμε για την ολοκλήρωση και τον εγκαινιασμό των εγκαταστάσεων του Κέντρου Έρευνας της Μαστίχας, στην Καλλιμασιά, πριν λίγες ημέρες. Αν και θα θέλαμε να βρεθούμε εκεί, η χορήγηση ατομικών προσκλήσεων δεν μας έδωσε τη δυνατότητα αυτή. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ολοένα και προοδεύει, χάρη στις μεθοδικές και φερέλπιδες ενέργειες των στελεχών της, διαχρονικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους ! Με την ευκαιρία, θα επαναφέρω την πρότασή μου, για την καθιέρωση μιας διδακτορικής διατριβής (ή μεταπτυχιακών εργασιών) περί την μαστίχα στο όνομα και τη μνήμη του ιδρυτή της Ε.Μ.Χ., ιατρού Γεωργίου Σταγκούλη, ο οποίος μόχθησε για την δημιουργία της σε χρόνους χαλεπούς και κακοτράχαλους, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν και ομολογούν ! Αιωνία η μνήμη του !

               *Τις ημέρες αυτές άλλο ένα νέο παιδί, ηλικίας 19 ετών, στρατιώτης που υπηρετούσε τη θητεία του στο νησί μας, έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο οδηγώντας μηχανή. Μέχρι πότε, Θεέ μου, θα θρηνούμε νέους ανθρώπους στο βωμό της ασφάλτου; Βλέπω καθημερινά εφήβους με τα μηχανάκια να ΄΄τρελαίνονται΄΄ και να κάνουν ΄΄μαγκιές΄΄ μέσα στο δρόμο …! Βλέπω και ορισμένους νέους, αλλά και μεσήλικες, που πασχίζουν για το μεροκάματο, να εξυπηρετήσουν όλους εμάς που παραγγέλνουμε διάφορά και φέρνουν στο σπίτι μας, να κυκλοφορούν με μεγάλο στρες κατά την οδήγηση δικύκλων. Ίσως πρέπει να μιλήσει κάποιος αρχικά στα αφεντικά και κατόπιν στα παιδιά, ότι το να τρέχεις ιλιγγιωδώς δεν σε καθιστά καλό εργαζόμενο, ούτε ο ιδιοκτήτης θα πλουτήσει. Ας σκεφτούν πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή και όχι το οικονομικό κέρδος. 

    *Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά σε όλους. Χριστός Ανέστη !-

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

12

image

image

Newsletter