twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 16:39
Εκτύπωση

12

*Εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού έζησαν όσοι αντίκρυσαν στα δελτία ειδήσεων το περιστατικό όπου, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ζευγάρι ομοφυλόφιλων ανδρών είχε υιοθετήσει δύο μικρά αγόρια τα οποία βίαζε. Εκεί έχει οδηγηθεί η κοινωνία, μια κοινωνία των <<Σοδόμων και της Γομώρρας>>. Μια κοινωνία όπου η διαστροφή ονομάζεται <<επιλογή>> και η ανωμαλία <<φυσιολογική λειτουργία>>. Αν είναι δυνατόν… ζευγάρια ομοφυλοφίλων να υιοθετούν παιδιά …!!! Ας αποφασίσει, πλέον, ο λαός, με τις επιλογές που κάνει, σε τι είδους κοινωνία θέλει να ζει ο ίδιος και τα παιδιά και εγγόνια του ! Αηδία και εμετική συμπεριφορά !!!

*Πολλές φορές έχουμε γράψει για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την τρομερή καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή του. Για μια ακόμη φορά το επισημαίνουμε, αναφέροντας ότι, οι νησιώτες αισθάνονται εμπαιζόμενοι από την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή του. Φθάσαμε σε σημείο να περνά τόσος χρόνος, για να το πάρει κάποιος, σχεδόν όσος και για να του χορηγηθεί … σύνταξη γήρατος, μετά την αίτηση συνταξιοδότησής του ! Εάν αυτά, τα μικρά και καθημερινά, δεν μπορούν να επιλύσουν κάποιοι, πώς θα επιλύσουν τα μεγάλα και δυσκολότερα, μέσα στο γραφειοκρατικό … <<τούνελ>> που μαστίζει τη χώρα μας;

*Επειδή πρέπει να είμαστε πάντοτε τίμιοι, ειλικρινείς και δίκαιοι, στα όσα λέμε και πράττουμε και ο λόγος μας να είναι συνεπής και αντικειμενικός: Για μια ακόμη φορά θα τονίσουμε ότι, η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ούτε έχουμε τις ροές που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την αντιμετώπιση των μεταναστών και των πολιτών που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ (πλήρης διάλυση των τοπικών κοινωνιών, με την τότε ανεξέλεγκτη κατάσταση). Απεναντίας, έχουμε φύλαξη των συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλά, … υπάρχει ένα αλλά… ! Αυτό που η τοπική μας κοινωνία δεν δέχεται είναι η δημιουργία μόνιμων δομών παραμονής και φιλοξενίας μεταναστών στην παραμεθόριο και τα σύνορα της χώρας, μάλιστα δίπλα σε έναν απειλητικό και επεκτατικό γείτονα ! Γι΄ αυτό θα πρέπει οι κυβερνόντες να σεβαστούν την άποψη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα -Δημοτικό και Περιφερειακό- Συμβούλια. Ούτε αντιπολιτευόμαστε, ούτε τίποτε άλλο κάνουμε, από το να προασπιζόμαστε τον τόπο μας, εμείς που μένουμε στα νησιά μόνιμα και δεν βρισκόμαστε μόνο για διακοπές ή Σαββατοκύριακα ή/και για ένα <<φεγγάρι>> επειδή οι τυχόν πολιτικές ή επαγγελματικές συγκυρίες μας έφεραν εδώ προσωρινά. Ο νοών νοείτο ! Οι δε υπάρχουσες δομές να κλείσουν και οι χώροι να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Όταν ο λαός ψήφισε την παρούσα κυβέρνηση υπήρχε η δέσμευση ότι οι δομές θα κλείσουν, όχι ότι θα δημιουργηθούν άλλες για να κλείσουν οι ήδη υφιστάμενες. Χώρος, λοιπόν, καταγραφής και ταυτοποίησης μας χρειάζεται, όχι χώρος παραμονής ή φιλοξενίας μεταναστών. Τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα, σαφώς η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

*Πάλι στο προσκήνιο τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στη Χίο, αλλά και του Ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Χίου. Καλά, οι προηγούμενοι πέρασαν και κρίθηκαν, οι σημερινοί δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται (όμως πολύ περισσότερο ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν τα κενά της Πολιτείας και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό); Στα 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί, τέλος πάντων, να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ Χίου και το Ακτινολογικό του <<Σκυλίτσειου>> Νοσοκομείου Χίου; Το ιατρικό και εργαστηριακό προσωπικό που θα απασχολείτο κανονικά στο Κέντρο Υγείας Χίου (πρώην ΙΚΑ) -και που ουδέποτε προσέλαβε η Πολιτεία- μαζί με τα μηχανήματα που βρίσκονται εκεί, με ποιον τρόπο αξιοποιούνται, μόλις 2-3 μήνες πριν τις εθνικές εκλογές;

*Μιας δε και ο λόγος για εθνικές εκλογές, να αναφέρω ότι, αυτή η -τόσο μακρά, παρατεταμένη λίαν- προεκλογική περίοδος και κυρίως η φιλολογία περί της πιθανής ημερομηνίας διεξαγωγής τους (από τον προηγούμενο Οκτώβρη μέχρι σήμερα) ήδη έχει αρχίσει όχι μόνο να κουράζει αλλά και να εκνευρίζει τους πολίτες. Εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει εκλογές ας τις προκηρύξει τώρα. Αλλιώς στο τέλος θα αφήσει την εντύπωση ότι τις φοβάται και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή (το απέδειξε αυτό και με το ζήτημα της ταφής του τέως βασιλιά). Δεν είναι δυνατόν να ασχολείται επί 3-4 μήνες ο λαός για το πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Οι Τούρκοι τις έχουν προαναγγείλει 4 μήνες πριν. Εμείς γιατί τόση πρεμούρα, παραφιλολογία και δισταγμό; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… Βέβαια, για τις επόμενες (στις 8 Οκτωβρίου) εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο πιο πίσω γίνουν οι εθνικές, τόσο το καλύτερο για εμάς. Όποιος έχει μυαλό, ας κάτσει να σκεφτεί το γιατί… Ετοιμαστείτε για νέους (φθινοπωρινούς) πανηγυρισμούς … !

*Το να είσαι πολιτικός ή αυτοδιοικητικός και να ανήκεις σε συλλογικούς φορείς έχει καμιά φορά και αντιστρόφως ανάλογο ρόλο-αποτέλεσμα (<<μπούμερανγκ>>) ! Και τούτο διότι οφείλεις να υπερασπιστείς έγκαιρα τα συμφέροντα του φορέα του οποίου τις αρχές ενστερνίζεσαι. Κάτι τέτοιο γράψαμε και πριν 4-5 ημέρες στο προηγούμενο σημείωμά μας, για <<Προμηθείς>> και <<Επιμηθείς>> ! Έτσι, εάν γίνει κάτι το αρνητικό κι εσύ δεν έχεις δράσει θετικά εκ προοιμίου (να το προλάβεις), τότε… <<τρεχάτε ποδαράκια μου…>>… !!! Προσοχή, διότι η αντίστροφη μέτρηση κρίσης για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει (κι ας μην το έχουν αντιληφθεί) ! <<Κάλλιον το προλαμβάνειν>> !

*Την παρούσα περίοδο έληξε και η θητεία του ΔΣ της Εφορείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης <<Κοραής>> (υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας). Γιά να δούμε από ποιους ανθρώπους θα απαρτίζεται το νέο ΔΣ… Θα έχουν σχέση με το βιβλίο, την ιστορία, τον πολιτισμό ή απλά θα είναι κομματικά στελέχη που θα ορίσει το αρμόδιο Υπουργείο για να … διοικούν; (Σημειωτέον ότι, από τότε που εξοστρακίστηκε η τοπική Εκκλησία από την Εφορεία, παρατηρήθηκαν αρκετά φαιδρά… Όμως ΚΑΙ η σημερινή κυβέρνηση ΔΕΝ έπραξε κάτι για να αλλάξει αυτό το λάθος που έπραξαν προγενέστερες κυβερνήσεις, συνεπώς το θέλει να είναι έτσι !).

*Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (που θεωρητικά λήγει το 2027) η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει περί τα 400 Ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο, τα οποία θα κληθεί να αφομοιώσει είτε αυτοτελώς είτε μέσω των Δήμων και άλλων φορέων σε σύμπραξη και συνεργασία. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020 προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία 3 χρόνια, διπλασιάζοντας τις πληρωμές των έργων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και πλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στην 5η θέση ως προς την απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, από την 11η που ήταν πριν λίγα χρόνια. Στο νέο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν έργα, που πρέπει να μελετηθούν και ωριμάσουν ως πρόταση. Προσωπικά, θεωρώ άξια προς πρόταση, μεταξύ άλλων και τα εξής (που θα πρέπει να προταθούν από τον Δήμο ή και άλλους φορείς):

1) Αναστήλωση και ανάδειξη Πύργου Δοτίων Πυργίου, καθώς και κεντρικού Πύργου Κοινότητας Πυργίου Χίου

2) Αναστήλωση και ανάδειξη κτιρίων στην Παλαιά Ποταμιά (Αμανής) με την δημιουργία ενός επισκέψιμου (καθ΄ όλο το έτος) χώρου πολιτισμού και αναψυχής (μουσείο- καφενείο- χώρος εκδηλώσεων πολιτισμού).

3) Αναστήλωση και ανάδειξη Μονής Μουνδών (στην κοινότητα Διευχών) Χίου

4) Δημιουργία Δημοτικού- Κοινωνικού Υπνωτηρίου (Ξενώνα)

5) Δημιουργία Κοινωνικού Πλυντηρίου (ενδυμάτων) με δυνατότητα λειτουργίας Λουτήρων

6) Δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου σε σταθερό σημείο και με τη δυνατότητα διανομής κατ΄ οίκον σε εμπερίστατους συμπολίτες μας

και άλλα πολλά, που εν καιρώ θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναφέρουμε. Ασφαλώς, αυτά όλα είναι ενδεικτικά, προσωπικές κρίσεις και κάθε φορέας μπορεί να προτείνει σοβαρά (και με πρωτοτυπία) κάθε πρόταση που θεωρεί άξια αναφοράς.

*Γι΄ αυτό πάντοτε λέμε ότι, παίζει μεγάλο ρόλο ποιοι άνθρωποι θα βρίσκονται στα αυτοδιοικητικά της Χίου την επόμενη πενταετία. Αυτοί θα κληθούν να τρέξουν όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρουν εις πέρας ένα μεγάλο έργο για τον τόπο. Ποιοι θα είναι αυτοί; Άνθρωποι με προσφορά στον τόπο και διάθεση παραγωγής έργου ή άνθρωποι μιας παρωχημένης απλής διαχείρισης που θα αναλώσουν τον χρόνο σε μικρότητες, εγωισμούς και αυτοπροβολή (διαδικτυακώς);

*Σε λίγες ημέρες ξανά μαζί. Περιμένω τις επισημάνσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις σας. Να ξέρετε ότι, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ότι, ο κόσμος κρίνει -πλέον- τα πάντα. Η στήλη είναι στη διάθεση των πολιτών, το email μας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Έως την επόμενη φορά ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ ! (Άλκης Στέας).-

 

 

 

 

Γράφει: Γ. Παπαδόπουλος

12

image

image

Newsletter