twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 17:04
Εκτύπωση

12

*Αν μη τι άλλο, η παρούσα στήλη σεμνύνεται διότι, όπως έχουμε πει και γράψει κατ΄ επανάληψη, διαβάζεται και εισακούεται. Έτσι, μόλις λίγες ημέρες μετά τα όσα γράψαμε για την διάθεση ποσού -από τον γειτονικό Δήμο Μυτιλήνης- για την εξασφάλιση στέγης βραχείας παραμονής αστέγων πολιτών, με χαρά ακούσαμε τον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας να (ξανά)ανακοινώνει την δημιουργία δομής φιλοξενίας αστέγων στη Χίο χωρητικότητας 20 ατόμων. Σε τουλάχιστον πέντε σημειώματά μας στον τοπικό Τύπο (Απρίλιος 2019, Αύγουστος 2019, Ιανουάριος 2021, Ιούλιος 2022, Οκτώβριος 2022) γράψαμε για την ίδρυση <<κοινωνικού πλυντηρίου>>. Το είχε προγραμματίσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή και δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει. Σήμερα, ακούσαμε να γίνεται λόγος και για κοινωνικό πλυντήριο στον ίδιο χώρο. Μακάρι, αναμένομεν… Βέβαια, θα ήθελα να επισημάνω ότι, οι δηλώσεις αυτές έγιναν άλλες δυο φορές: Την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων των Αρχών της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χίου (στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019), αλλά και έπειτα από τη λήψη σχετικής Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από ένα περίπου χρόνο, όμως δίχως μέχρι σήμερα να υπάρχει απτό αποτέλεσμα. ¨Έχουμε πει και άλλοτε ότι, οι δημόσιες δηλώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (ή/και της κεντρικής Πολιτείας) έχουν ως εξής: Οι ασκούντες διοίκηση ανακοινώνουν δράσεις που είτε ξεκινούν είτε ολοκληρώνονται και οι της μειοψηφίας-αντιπολίτευσης προτείνουν και ελέγχουν. Το να προβαίνουν σε ανακοινώσεις προτάσεων οι διοικούντες δεν λέει κάτι, διότι κρίνονται εκ του έργου και όχι εκ των προτάσεών τους. Εγώ χάρηκα, πραγματικά, για την εξέλιξη αυτή και όταν ολοκληρωθεί εν συνόλω, θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξω τη δομή παντοιοτρόπως και θα επαινέσω τους δημιουργούς. Το ίδιο θα χαρώ όταν δω να υλοποιούνται και οι (σωστές) προτάσεις που κατέθεσε από το έτος 2020 ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου κ. Σίμος Βενέτος και αναμένεται ακόμη η υλοποίησή τους: 1) Για την ίδρυση Δημοτικού Υπνωτηρίου, 2) Για την δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ στην πόλη της Χίου και 3) Για την τοποθέτηση απινιδωτών σε συγκεκριμένες συνοικίες της πόλης. Προσωπικά, στηρίζω τις προσπάθειες αυτές της δημοτικής Αρχής, εφόσον πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα επ΄ ωφελεία των εμπερίστατων συμπολιτών μας.

            *Επίσης, με ικανοποίηση, αλλά και ανακούφιση, θα δεχθεί ο κόσμος της Χίου την πρόταση που ακούστηκε, για την ενοικίαση και την διάθεση χρήσης (δωρεάν) στο κοινό της Χίου ικανής έκτασης εκ του κτήματος Χωρέμη, στην περιοχή Ριζάρι Χίου, τόσο για χώρο στάθμευσης όσο και για χώρο αναψυχής. Είναι κάτι που έχουν προσπαθήσει όλες οι δημοτικές Αρχές των τελευταίων 20 ετών. Πάντοτε συζητείτο επισήμως, αλλά ποτέ δεν προχώρησε, άλλοτε λόγω πολιτικής αδυναμίας και άλλοτε λόγω αλλότριων δυσχερειών. Όποια δημοτική Αρχή το κατορθώσει θα της ΄΄βγάλω το καπέλο΄΄ ! Μέχρι τότε, ας μου επιτραπεί να ΄΄κρατώ μικρό καλάθι΄΄, για πολλούς και διάφορους λόγους και ιδιαίτερα εξαιτίας όσων έχουμε βιώσει στην Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες !

            *Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις για τη δημιουργία υπερδομής μεταναστών στη Χίο δείχνουν ότι, οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι για τους θιασώτες της κατασκευής της. Αν συμπεράνω από τα ήδη γενόμενα, αφού -μάλιστα- έρχονται και εκλογές, πιθανόν ο κόσμος να δείξει τότε την άποψή του (στην κάλπη), μιας και εκεί -πλέον- κρίνονται όχι μόνο οι πολιτικές αλλά και τα πρόσωπα που τις εφαρμόζουν. Διοικούντες και μη κρίνονται από τη λαϊκή κρίση και όχι μόνο !  

            *Όταν έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη για κάτι, οφείλουμε να είμαστε σταθεροί, όχι να αλλάζουμε διαρκώς ΄΄πλεύση΄΄ σύμφωνα με τις περιστάσεις της εποχής. Επί παραδείγματι, δεν μπορεί κάποιος που επί σειρά ετών ισχυριζόταν μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις (μάλιστα μέχρι πριν 2-3 χρόνια) ότι στη Χίο είναι απαραίτητο να υπάρχουν 3 Δήμοι, να έρχεται σήμερα και να λέει ότι είναι λάθος να γίνουν 3 Δήμοι και φτάνει ο ένας ! Γιατί; Τι μεσολάβησε αυτά τα 3 χρόνια και άλλαξε άποψη; Ζουν τα χωριά μεγαλεία που δεν έζησαν παλαιότερα ή τελικά όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό μας;

            *Την προηγούμενη Κυριακή (06/11) το πρωί, ο Φιλοτεχνικός ¨Όμιλος Χίου πραγματοποίησε ιερό μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και ακολούθως φιλολογικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Γυμνασίου Αρρένων (νυν 1ο Γυμνάσιο) προς τιμήν του αειμνήστου Καθηγητού Φιλολόγου και Λυκειάρχη –ιδρυτή του Μουσείου Φυσικής και Ιστορίας του 1ου Γυμνασίου Χίου και του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών– Ιωάννη Ιακ. Κουνέλη. Μίλησαν μαθητές του και ζωντάνεψαν μνήμες στη μεγάλη αίθουσα του Γυμνασίου που δίδαξε, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας. Θερμά συγχαρητήρια στον Φιλοτεχνικό για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του.

            *Ακόμη, έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων <<Γεώργιος Βούρος>>. Πρόσφατα, λάβαμε προσκλήσεις για την διοργάνωση ομάδας παραμυθιού σε παιδιά, καθώς και προσκυνηματικές εκδρομές σε Αυγώνυμα (03/11) και Μεστά (08/11), συνδυάζοντας το ιερό προσκύνημα με επισκέψεις πατριδογνωσίας σε χωριά και τοποθεσίες της μυροβόλου νήσου μας. Καλή συνέχεια στις προσπάθειες του Συλλόγου.

            *Κάποτε, η επίσκεψη των πολιτικών σε εργοτάξια της εκλογικής τους περιοχής θεωρείτο υποχρέωση εξ αντικειμένου της καθημερινής ενασχόλησής τους. Σήμερα, αποτελεί είδηση που προβάλλεται με ΄΄βαρύγδουπα΄΄ δελτία τύπου, μάλιστα συχνά πυκνά κουράζοντας τον κόσμο, αφού διαρκώς ΄΄αναμασώνται΄΄ τα ίδια και τα ίδια…! Αυτά συμβαίνουν όταν απουσιάζουν αρκετά από την περιοχή τους !

            *Πιστός στο ετήσιο καθήκον του, ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου, τιμά και φέτος τον προστάτη Άγιο του, Ιωάννη τον Χρυσόστομο, με την τέλεση Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου, το προσεχές Σάββατο 12/11 και ώρα 17.30΄, με την παρουσία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου.  Και του χρόνου με υγεία ! Βοήθεια όλων μας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο λαμπρότερος και μεγαλύτερος Ιεροκήρυκας όλων των εποχών, πρότυπο Ιεράρχη, Επιστήμονα, Μοναχού και Ιεροκήρυκα.

            *Επίσης, στη Χίο θα έλθει η Τιμία Κάρα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της θαυματουργού, από τον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην Αθήνα, με ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου προς την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η Αγία Παρασκευή, προστάτις των ματιών και των οφθαλμιάτρων, πραγματοποίησε στη Χίο μεγάλο θαύμα, κατά το έτος 1442, όταν έσωσε την πόλη μας από πλημμύρα και καταποντισμό. Η μνήμη της Αγίας τιμάται στις 26 Ιουλίου, ενώ η ανάμνηση του εν Χίω θαύματος τιμάται στις 14 Οκτωβρίου εκάστου έτους όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου.  Η Τιμία Κάρα της θα βρίσκεται για λίγες ημέρες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου θα τεθεί σε προσκύνηση και ευλογία των πιστών (πρωί και απόγευμα), ενώ καθημερινά θα τελείται η ιερά παράκληση της Αγίας και άλλες Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Όσοι πιστοί προσέλθετε !

            *Εξακολουθώ να λέω ότι, όποιος έχει απορίες ή ερωτήματα γύρω από θεολογικά και λειτουργικά ζητήματα, μπορεί να μας στείλει ένα email ή να μας καλέσει στο τηλέφωνο και να του γράψουμε δυο λόγια, απαντώντας στα ερωτήματα και τις απορίες του. Προχθές απάντησα σε διάφορα ζητήματα που τέθηκαν γύρω από το 19ο κεφάλαιο του (πρώτου) βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης <<Γένεσις>> και ειδικότερα περί του Λωτ και όσων ακολούθησαν μετά την καταστροφή των Σοδόμων. Στη διάθεση όλων, εάν μπορούμε να συμβάλλουμε στον καταρτισμό των πιστών.

            *Υπάρχουν δύο σημεία στην πόλη της Χίου, όπου σπάνια τηρείται η σήμανση <<STOP>> εκ των διερχομένων οδηγών. Πρόκειται για τη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Καλαμπόκα, όπως και τη συμβολή των οδών Ρίμινι -Αεροπόρου Χαλκιά-Ριζαρείου-Γ. Κονδύλη. Είναι ζήτημα χρόνου η πρόκληση ατυχήματος. Επειδή γνωρίζω ότι ο Δήμος πάντοτε ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών και μέχρι σήμερα τα ικανοποιεί, το αναφέρω, ευελπιστώντας στην άμεση διευθέτηση του.

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά ! Η ζωή συνεχίζεται!

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

12

image

image

Newsletter