twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 17:20
Εκτύπωση

12

*Αναφέραμε και σε άλλο -αυτοτελές- σημείωμά μας ότι, ο τρόπος υπολογισμού της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των πολιτών (επίδομα πετρελαίου θέρμανσης) έχει σοβαρές ελλείψεις και τούτο διότι, δεν είναι δυνατόν να ενισχύονται κάποιοι που δεν κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης ή η επιδότηση να είναι μικρότερη σε πολυμελείς οικογένειες με πλήρη θέρμανση και μεγαλύτερες σε άλλες με λιγότερα μέλη που δεν ανάβουν καλοριφέρ, μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν μεγαλύτερο σπίτι (περισσότερα τετραγωνικά, συνεπώς χιλιοστά). Αναμένουμε να εξεταστεί σοβαρά, από την κεντρική Πολιτεία, η αδικία αυτή και να αποκατασταθεί.

               *Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν τα παράπονα των πολιτών και δη των νησιωτών, οι οποίοι επί μήνες πολλούς αναμένουν την καταβολή του <<Μεταφορικού Ισοδύναμου>>, δηλαδή την περιβόητη επιδότηση για τις μεταφορές-μετακινήσεις τους από και προς την έδρα κατοικίας τους. Η αλήθεια είναι ότι, έχουν εξαγγελθεί ημερομηνίες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί. Ας ελπίσουμε να καταβληθεί σύντομα, μιας και αποτελεί μια -μικρή έστω- ανάσα για επαγγελματίες και πολίτες στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία. Το ζήτημα έχουμε θίξει από τη στήλη αυτή πολλάκις.

               *Πολύ όμορφο και εύχρηστο το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο (τσέπης) της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου του έτους 2023. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο (Κεφαλά), Επίσκοπο Πενταπόλεως (Λιβύης), ως παιδαγωγό και διδάσκαλο. Ως γνωστόν, ο Άγιος Νεκτάριος (Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, +08/11/1920) ήταν μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας μας, Διευθυντής της ΄΄Ριζαρείου΄΄ Σχολής στην Αθήνα, ξεκίνησε από την Χίο (ενισχυόμενος από την οικογένεια του ευπατρίδη Ιωάννη Χωρέμη) όπου και διέμεινε επί μια δεκαετία, εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή και ακολούθως εχειροτονήθη Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, ενώ δίδαξε ως Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Λιθίου. Διώχθηκε από τους συνεπισκόπους του, διήγε οσιακό και ομολογιακό βίο, ενώ ίδρυσε την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης (σημερινό προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου). Είναι Άγιος που διαρκώς θαυματουργεί. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει μια εξαιρετική μονογραφία για τον Άγιο Νεκτάριο ως παιδαγωγό και διδάσκαλο, από τον  θεολόγο καθηγητή και συγγραφέα κ. Βασίλειο Βοξάκη. Μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο, από τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, με ελάχιστο κόστος (τα έσοδα θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, ενώ πρέπει να πούμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος καθιέρωσε και την χορήγηση υποτροφίας για αποφοίτους του Δημοτικού Σχολείου Λιθίου που θα ακολουθήσουν την Παιδαγωγική Επιστήμη) σε αρκετά αντίτυπα και να το προσφέρετε αντί δώρου εν όψει εορτών. Αξίζει!

               *Παρακολουθούμε όλοι μας, τις τελευταίες ημέρες, την ΄΄ληστρική΄΄ προβολή των γεγονότων που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο με το γνωστό κύκλωμα παιδεραστίας στην Αθήνα. Λες και είναι το μοναδικό που βρέθηκε ποτέ ή λες και δεν γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν σε μια κοινωνία, όταν αυτή απομακρύνεται από κάθε είδους ηθικές αρχές και αξίες και το μόνο που απασχολεί τους πολίτες της είναι η ευμάρεια, το οικονομικό και εύκολο κέρδος και η απαξίωση κάθε έννοιας πίστης, ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Είναι σωστό αυτά να έρχονται στο φως της δημοσιότητας για να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αντίδρασης (τα ηθικά αντανακλαστικά) μιας κοινωνίας. Όμως, όλα έχουν ένα όριο. Δεν είναι δυνατόν να ανοίγεις στο σπίτι σου την τηλεόραση και από το πρωί μέχρι το βράδυ να βλέπεις και να ακούς το ίδιο ζήτημα, σε όλες τις εκφάνσεις του, ιδιαίτερα όταν μέσα στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά. Δηλαδή, σε λίγα χρόνια, η διαρκής μετάδοση τέτοιων ειδήσεων θα αποτελούν σύνηθες στοιχείο της καθημερινότητας, που δεν θα προκαλεί καμία εντύπωση στους μετέπειτα μεγάλους (νυν παιδιά και εφήβους) αφού, ως γνωστόν, η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως και η εμμονή στην υπέρμετρη προβολή τέτοιων γεγονότων το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καλλιεργεί στη θύμηση των παιδιών ανάλογου είδους συμπεριφορές, που στο μέλλον (εάν συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν) θα εκτινάξουν την παραβατικότητα στα ύψη ! Γι΄ αυτό θα πρέπει να μπει φρένο στις υπερβολές και κυρίως θα πρέπει να προστατευθεί η ισορροπία των θυμάτων-παιδιών, που κανένας δεν φρόντισε να ασχοληθεί με την κατάσταση που τα ίδια μέσα τους βιώνουν, με κίνδυνο να έχουν να αντιμετωπίσουν (εκτός από όσα διαδραματίζονται μέσα τους) και τους γύρω τους …(κριτές του καναπέ !).

               *Να γιατί θα πρέπει οι νέοι γονείς να παρακινούν τα παιδιά να συμμετέχουν στα Κατηχητικά των Ενοριών τους. Για να καλλιεργούν τον υγιή τρόπο ζωής, με σεβασμό και αγάπη στο συνάνθρωπο. Να αποκτούν υγιείς φιλίες, αίσθημα ευθύνης απέναντι στο γείτονα, στο συνάδελφο-συμμαθητή, στο φίλο, αλλά ακόμη και τον υποτιθέμενο εχθρό. Πολλές φορές, ακόμη και ο σχολικός χώρος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εάν ασκείται βία από παιδιά σε άλλα παιδιά, αλλά τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και δεν ακούγονται οι αγωνίες εκείνων που φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια ή εκείνων που οι φωνές περνούν απαρατήρητες από συνομηλίκους ή/και άτομα του ίδιου του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Δύσκολες εποχές. Τα παιδιά και τα μάτια μας !

               *Το τελευταίο διάστημα βλέπω κάποιους, που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι (αλλά μάλλον κάτι άλλο είναι…) να έχουν στοχοποιήσει πρόσωπα του πολιτικού βίου εν γένει αλλά και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαδίδοντας ασύστολα ψεύδη και ανοησίες που αποδεικνύουν ότι, ή οι άνθρωποι είναι άσχετοι από διαδικασίες της αυτοδιοίκησης και λένε δημόσια ότι νομίζουν εκείνοι σωστό (με την ερμηνεία του δικού τους μυαλού, δίχως να έχουν κάνει ρεπορτάζ) ή εν γνώσει τους λένε ψέματα, προκειμένου να πλήξουν το στοχοποιημένο πρόσωπο, αδιαφορώντας για το είδος της δημοσιογραφίας που υπηρετούν. Ευτυχώς, στις μικρές και νησιωτικές κοινωνίες αλληλογνωρίζονται οι άνθρωποι και αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και γιατί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε γειτονικούς (κυρίως) !

               *Παρόμοια λειτουργούσε και ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκέμπελς, όταν διεκήρυττε <<ρίξε ρίξε λάσπη κάτι θα μείνει>>. Αυτό κάνουν κι εκείνοι, μόνο που ξεχνούν ότι <<σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει>> ! Και αργά ή γρήγορα γεύονται τα επίχειρα των επιλογών τους από τη λαϊκή κρίση, που μειώνει αισθητά την αναγνωσιμότητα και αξιοπιστία τους, προϊόντος του χρόνου !

               *Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (όπου καταχωρούνται τα δεδομένα που αφορούν το ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020) η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σήμερα στην 5η θέση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας μας, ανεβαίνοντας από την 11η θέση (που ήταν το 2019- κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νυν Περιφερειακής Αρχής) κατά έξι θέσεις υψηλότερα. Ομολογουμένως, θετικότατο σημάδι. Και μια απάντηση για όσους διαρκώς γκρινιάζουν: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο !

               *Εκατομμύρια Ευρώ διατίθενται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πραγματοποίηση έργων στο Νομό μας (Περιφερειακή Ενότητα Χίου). Θα αναφέρω κάτι μόνο, που ξεκινά να πραγματοποιείται τώρα και που έχει να κάνει με την οδοποιία στο νησί μας: Φέτος (2022) και του χρόνου (2023) θα διατεθεί συνολικά ποσό 1.200.000 Ευρώ στο Δήμο Χίου, για την βελτίωση της οδοποιίας πόλεως Χίου. Δηλαδή, θα διατεθεί το ποσό αυτό (ήδη έγινε η πρώτη -μερική- διανομή του ποσού) για την ασφαλτόστρωση πολλών οδών της πόλης μας, με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο. Πρόκειται για χρήματα της Περιφέρειας και έργο που εκτελεί ο Δήμος, ανεξάρτητα από τα λοιπά έργα που εκτελεί ο Δήμος κατ΄ έτος και αφορούν στην εσωτερική οδοποιία της πόλης. Επίσης, άλλες 600.000 Ευρώ από την Περιφέρεια δίδονται στο Δήμο για τη συντήρηση και επισκευή του δρόμου Κώμης-Λιλικά και άλλες 700.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Πυργίου-Ελάτας. Επιπλέον από όλα τούτα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δώσει 430.000 Ευρώ στη ΔΕΥΑΧ για να αντικατασταθούν οι δυο παλιές μονάδες αφαλάτωσης στο Θόλος από νέα μονάδα επεξεργασίας βαρέως υφάλμυρου ύδατος. Ακόμη, χρηματοδοτείται η ΔΕΥΑΧ με ποσό 25.000 Ευρώ για την μελέτη μεταφοράς του αντλιοστασίου λυμάτων από την εκβολή του χειμάρρου Κανδύλου. Και θα διαθέσει άλλες 80.000 Ευρώ για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης της Ιεράς Μονής Μουνδών και 72.000 Ευρώ για την εκπόνηση ολοκληρωμένης γεωμετρικής τεκμηρίωσης και σύνταξης φακέλου για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του κτιριακού συνόλου στο Λωβοκομείο Χίου και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, να αναφέρω ότι, χρηματοδοτείται ο Δήμος Οινουσσών, με ποσό 55.000 Ευρώ, για την αποκατάσταση τοιχίου αντιστήριξης. Αυτά όλα αφορούν μόνο όσα σήμερα ξεκινούν να γίνονται και τα βλέπουμε, πέραν όσων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητάς μας, αλλά και όσων γνωστών υλοποιούνται πάγια κατ΄ έτος. Νομίζω ότι, επειδή πρέπει να <<αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι>>, καλό είναι να ακούγονται κάποιες αλήθειες και να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει και πως.

*Σε λίγες ημέρες, εις το επανεπικοινωνείν ! Υγεία και χαρά !-

 

 

 

ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

12

image

image

Newsletter