twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 17:21
Εκτύπωση

12

*Ολοκληρώθηκε -με πλήρη επιτυχία- το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Χίο. Εκατοντάδες συμπολίτες μας στην πόλη της Χίου (Φρούριο, αλλά και Ίδρυμα <<Μαρία Τσάκος>>) και σε χωριά (Μεστά, Ολύμποι, Νένητα) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα καλλιτεχνικά -και όχι μόνο- δρώμενα και τις διαλέξεις που δόθηκαν. Ο κόσμος φαίνεται ότι αγκάλιασε την όλη προσπάθεια.

*Τι τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και πάλι να έρχονται διάφορα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Email) πολλών συμπολιτών μας, δήθεν από τράπεζες, που ζητούν να καταχωρηθούν προσωπικά στοιχεία (είτε κινητό τηλέφωνο, είτε διεύθυνση κατοικίας, κ.α.). Προσοχή !!! Πρόκειται για απάτη και κακόβουλο λογισμικό. Καμία τράπεζα δεν ζητά μέσω μηνυμάτων την καταχώρηση προσωπικών στοιχείων. Μην κάνετε το λάθος να απαντήσετε καν σε αυτά τα μηνύματα (το οτιδήποτε), διότι μπορεί να σας ΄΄χακάρουν΄΄ και να σας δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν απαντάμε σε άγνωστα μηνύματα ποτέ, απλά τα διαγράφουμε. Το αυτό ισχύει και για παρόμοια, που φαίνεται να μας γνωστοποιούν ότι, υπάρχει κάποιο δέμα ή κάποιος φάκελος για εμάς, δήθεν από εταιρεία ταχυμεταφορών, κλπ.

*Ιδιαίτερη χαρά μας προξένησε η ευχάριστη αναγγελία της έναρξης των εργασιών -οσονούπω- στο Δημοτικό Κήπο Χίου. Μακάρι να ευοδωθεί και να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής και ανάπαυλας για τους συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

*Αντιθέτως, μεγάλη λύπη μας προξένησε η είδηση, από την Πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκαταλείπει τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου που του ανήκει στην περιοχή <<Ταμπάκικα>> της πόλης μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, ολόκληρη η έκταση αυτή, με τα συμπεριλαμβανόμενα κτίρια, διατέθηκαν δωρεάν στο Πανεπιστήμιο, έπειτα από αγορές ευπατριδών Χιωτών ευεργετών, οι οποίοι δαπάνησαν αρκετά χρήματα για το σκοπό αυτό. Αποτελεί τουλάχιστον αγνωμοσύνη έναντι της δωρεάς των να μην έχουν αξιοποιηθεί ήδη περί τα 15-20 χρόνια από την αγορά και διάθεσή τους. Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που πρέπει να δει το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη των Περιφερειακών Πανεπιστημίων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών, ιδία των νησιωτικών. Φαντάζει οξύμωρο, αλλά και απαράδεκτο, επί 15-20 χρόνια να μην έχουν εκπονηθεί μελέτες, ώστε να καταστούν ΄΄ώριμες΄΄ (επιλέξιμες) οι προτάσεις αυτές και να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο -Ευρωπαϊκό ή Εθνικό- χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόνιμο βραχίονα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Τουλάχιστον η Χίος, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αγκάλιασε εξ αρχής το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει διαθέσει τόση περιουσία (μιλάμε κυρίως για ιδιωτική και δευτερευόντως δημόσια) που δεν νομίζω να υπάρχει σε άλλο νησί (για να μην πω μέρος της χώρας μας) που να έχει διαθέσει όμοια. Άραγε, θα αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς στο άκουσμα αυτό; Και ακόμη, πώς ενθαρρύνεται με τον τρόπο αυτό κάποιος εν δυνάμει δωρητής, να διαθέσει ακίνητη περιουσία στο Πανεπιστήμιο, όταν βλέπει μια τέτοια εξέλιξη στις γενόμενες δωρεές;

*Με αφορμή το ανωτέρω γεγονός, ήθελα να επισημάνω ότι, η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (2021-2027) θα έχει πολύ περισσότερες διαθέσιμες πιστώσεις για τα νησιά μας. Είναι μια ακόμη (στερνή;) προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των νησιωτών. Γι΄ αυτό και πρέπει να υπάρχουν ΄΄ώριμες΄΄ μελέτες, για να ενταχθούν νέα έργα που θα φέρουν στον τόπο κίνητρα προσέλκυσης, αλλά και θέσεις εργασίας. Και ακόμη, γι΄ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ποιοι θα ηγηθούν στην τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτου και δεύτερου βαθμού) την επόμενη πενταετία, διότι αυτοί θα υλοποιήσουν το νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει να υπάρχει ζήλος και όρεξη για δουλεία, αλλά και γνώση, ώστε να ΄΄κυνηγήσουν΄΄ τις καταστάσεις και ο τόπος να μην χάσει αυτά που δικαιούται. Γιατί τα έργα αυτά θα σηματοδοτήσουν τον τόπο για τα επόμενα 30 χρόνια.

*Ακόμη μια χαρά πήραμε, με αφορμή την προμήθεια του λεωφορείου μετακίνησης ατόμων με αναπηρία από το αθλητικό σωματείο <<Ίωνες>>. Οι <<Ίωνες>> είναι ένα δραστήριο σωματείο, τα μέλη του οποίου αγωνίζονται επί χρόνια και διεκδικούν τα αυτονόητα για τον αθλητικό κλάδο των ατόμων με αναπηρία. Έχουν μέλη που, στο αθλητικό ενεργητικό τους, καταγράφουν νίκες και επιτυχίες. Το λεωφορειάκι το διεκδίκησαν παντοιοτρόπως και μόχθησαν σθεναρά για να το αποκτήσουν. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή πολλών Χιωτών ομογενών, του Δήμου Χίου αλλά και όλων των Χιωτών που, από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους, διέθεσαν ότι ήταν εφικτό για τον καθένα κι έτσι το πολυπόθητο όνειρο ΄΄έλαβε σάρκα και οστά΄΄ την τρέχουσα περίοδο. Καλούς δρόμους να έχει ! Και οι μετακινούμενοι με αυτό καλούς αγώνες και επιτυχίες !

*Την τελευταία περίοδο ΄΄δίνουν και παίρνουν΄΄ ανακοινώσεις εν δυνάμει υποψηφίων (για υποψηφιότητες) στην Αυτοδιοίκηση εν γένει. Εκείνο που ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν είναι το εξής: 1) Ότι είναι υποψήφιοι για …υποψήφιοι…!!! Συνεπώς, ας μην βιάζονται διότι -κάποιοι εξ αυτών- ανακοινώνουν αλλά τελικά δεν θα είναι υποψήφιοι ! Γι΄ αυτό ας μην σπεύδουν κάθε λίγο και λιγάκι να κρίνουν και επικρίνουν, αφού ακόμη κανένας δεν τους έχρησε ή όρισε υποψηφίους. Ευτυχώς, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ο νομοθέτης έχει προβλέψει η ανακήρυξη των συνδυασμών να γίνει την 1η Ιουλίου, δηλαδή 100 ημέρες πριν τις εκλογές, οπότε θα έχουν μπροστά τους ένα ολόκληρο τρίμηνο να εκθέσουν τις όποιες απόψεις τους. Προς τι τόση βιασύνη; 2). Όταν ασκείς κριτική, οφείλεις μέσα στον αντίλογό σου να έχεις και αντιπροτάσεις έναντι εκείνων που ο διοικών υλοποιεί. Διαφορετικά, η αντιπολίτευση του τύπου <<φύγε εσύ να έλθω εγώ>> δεν ωφελεί τον τόπο και οι συμπολίτες μας εγκαίρως θα διαγνώσουν του λόγου το σκόπιμο και προφανές. Επίσης, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να βρίσκεται κανείς σε θέση εξουσίας για να εφαρμόσει πράγματα. Εάν είναι ειλικρινής και πείθει, μπορεί να διεγείρει το κοινό συναίσθημα και από τη θέση του απλού πολίτη. Κι έτσι, προτείνει και πετυχαίνει αρκετά. Εάν περιμένει πάντοτε να βρεθεί σε θέση εξουσίας <<ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…>>! Οι καιροί άλλαξαν πλέον ! Επίσης, κάτι που προξενεί χειρίστη εντύπωση είναι ότι, κρίνουν ορισμένοι οι οποίοι άσκησαν εξουσία στο παρελθόν, δεν διακρίθηκαν δα και για το μεγάλο έργο τους και θεωρούν εαυτούς αυθέντες του είδους !!!

*Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου) με αφορμή την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας στη Χίο. Ασφαλώς, οι ΄΄γνωστοί και μη εξαιρετέοι΄΄ δεν είδαν κόσμο στην πλατεία. Είναι οι ίδιοι που δεν είδαν ότι, η συγκέντρωση αυτή είχε τουλάχιστον τον τριπλάσιο κόσμο από άλλες κομματικές που διοργανώθηκαν την τελευταία περίοδο στη Χίο και τις οποίες προέβαλαν δεόντως. Είναι οι ίδιοι που είδαν 3-4 ασθενοφόρα στην πλατεία την ώρα της συγκέντρωσης, αλλά η νοημοσύνη τους είναι τόση που δεν αντιλήφθηκαν ότι, ασθενοφόρα έχουμε, πληρώματα (οδηγούς και διασώστες) δεν έχουμε, ώστε να αντιμετωπίζονται 2 ή 3 περιστατικά μεταφοράς ασθενών ταυτόχρονα. Είναι οι ίδιοι που, επίσης, έσπευσαν να μιλήσουν για προσλήψεις στην υγεία τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν μας είπαν πόσες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις είχαμε στην υγεία, στη Χίο, τα τελευταία 5 χρόνια. Τέλος, είναι οι ίδιοι που διαρκώς μιλούν για νέες προσλήψεις, αλλά ξέχασαν να πουν στον κόσμο ότι, ουσιαστικά καμία νέα πρόσληψη δεν θα γίνει, αφού τις προκηρυσσόμενες θέσεις αναμένεται να καλύψουν ήδη υπηρετούντες εκ του υπάρχοντος προσωπικού, που εργάζονται με διαφόρων ειδών σχέσεις εργασίας και πρέπει η Πολιτεία να τους τακτοποιήσει επίσημα και νόμιμα. Άρα, οι ΄΄γνωστοί άγνωστοι΄΄ και πάλι έπαιξαν και έχασαν στη συνείδηση του Χιακού λαού !

*Μέσα στο κλίμα αυτό υπάρχουν και ορισμένοι εγκάθετοι, μυαλά του 1950, που διέκρινα να …εγκαλούν… αιρετούς της Χίου, γιατί -λέει- διαμαρτύρονται για το ΕΚΑΒ ενώ είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις θέσεις που βρίσκονται. Καλά, δεν γνωρίζουν οι συμπολίτες μας αυτοί ότι, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης δεν δεσμεύονται από καμία κομματική γραμμή και εκπροσωπούν τους πολίτες που τους εξέλεξαν και όχι το κόμμα στο οποίο οι ίδιοι πρόσκεινται ιδεολογικά; Που βρισκόμαστε; Στη δεξιά της Ελλάδας του 1950-60, στη δικτατορία του Μεταξά (1936) και των Συνταγματαρχών (1967-74) ή στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν; Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για να εκλεγούν ζήτησαν την ψήφο όλων των πολιτών, ανεξάρτητα που ανήκει ιδεολογικά και πολιτικά καθένας. Έτσι εξελέγησαν και έτσι οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο, υπερκομματικά ! Οι υπόλοιποι, κρίνοντες και επικρίνοντες, καθήστε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας και παίξτε κανένα παιχνιδάκι, αφού δεν αγωνίζεστε για τον λαό και μάθατε την εύκολη συνταγή της κριτικής δια των πλήκτρων…!!!

*Μεγάλος ντόρος ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης (σχολάζοντος ή εφησυχάζοντος Μητροπολίτου), περί βιασμών γυναικών, συναίνεσης, κλπ. Ασφαλώς και οι δηλώσεις του είναι κατάπτυστες και κατακριτέες. Όμως, για να δούμε και κάτι ακόμη: Όταν ο Μητροπολίτης αυτός στο απώτερο παρελθόν έλεγε διάφορα και ο λόγος του δεν είχε σχέση με το Ορθόδοξο φρόνημα, οι τότε ΄΄αριστερίζοντες προοδευτικοί΄΄ τον είχαν ΄΄καύχημα και καμάρι΄΄ για όσα (φιλελεύθερα και προοδευτικά κατά το διεστραμμένο μυαλό τους) έλεγε. Σήμερα, τι έγινε και δεν τους αρέσει; Μήπως επιζητούν έναν Κλήρο που θα ευλογεί και θα επιβραβεύει κάθε διαστροφή τους; Λυπούμαστε, δεν θα πάρουμε ! Το πως πρέπει να συμπεριφέρεται καθένας που θέλει να λέγεται Χριστιανός το αναφέρει η Αγία Γραφή, οι Αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και η παράδοση της Εκκλησίας, ουδείς άλλος. Οι λοιποί είναι εκτελεστές και εφαρμοστές τούτων. Προσωπικές απόψεις στα ζητήματα δόγματος δεν υπάρχουν. Και μια απορία: Γιατί οι τηλεοπτικές εκπομπές ζήτησαν την άποψη ενός Σχολάζοντος Μητροπολίτου και όχι της Ιεράς Συνόδου(επίσημης Εκκλησίας);

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε !-

 

 

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter