twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 17:59
Εκτύπωση

12

*Οι συναντήσεις πολλών (και λίαν ψηφοσυλλεκτικών) στελεχών της Αυτοδιοίκησης –που επί το πλείστον δεν ακούγονται και πολύ– δίνουν και παίρνουν, αναφορικά με την νέα δυναμική παρουσία που ετοιμάζεται για το Δήμο. Ήδη οι πρώτοι 30 (πρώην και νυν εκλεγμένοι) αυτοδιοικητικοί, προερχόμενοι από διάφορες παρατάξεις συσπειρώνονται γύρω από την παρουσία ενός έμπειρου αυτοδιοικητικού (με πολύ μεγάλη απήχηση και δυναμική στην Χιακή κοινωνία). Την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, πραγματοποιήθηκαν δύο τέτοιες, σε παραθαλάσσια τοποθεσία, όπου μπήκαν οι τελικές βάσεις για το όλο εγχείρημα, που ήδη ξεκίνησε. Φαίνεται θα υπάρξει δυναμική συνέχεια. Κρατήστε αυτό το σημείωμα, ακριβώς ένα έτος πριν από την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 (καταληκτική ημερομηνία 01/07/23) και ξαναδείτε το τότε, να δούμε εάν θα επαληθευθούμε !

 

               *Κάποιοι αυτοδιοικητικοί θέλησαν να ανοίξουν μέτωπο μαζί μας, μάλιστα δίχως ιδιαίτερο λόγο, ακριβώς επειδή υπερασπιζόμαστε όσα πράξαμε, παρά το γεγονός ότι ΄΄ο λόγος μας έχει μπέσα΄΄.  Άλλων ο λόγος δεν έχει, όχι ο δικός μας. Τώρα, πλέον, έτσι όπως τα έκαναν -το τελευταίο διάστημα- είναι μονόδρομος η (πολιτικά) εναντίον τους πορεία μας. Τίθεται ζήτημα ηθικών αρχών και πεποιθήσεων. Μάλιστα, αποτελεί όνειδος το γεγονός ότι, επειδή θέλεις να ΄΄χτυπήσεις τον γάιδαρο και δεν μπορείς, χτυπάς το σαμάρι΄΄, με ότι αυτό συνεπάγεται: Απώλεια εργασίας σε συγγενικά του πρόσωπα, ατομικές διώξεις, κλπ. Η τακτική είναι γνωστή στους παλαιοκομματικούς και αδύναμους πολιτικά και κυρίως σε όσους χάνουν την ψυχραιμία τους επειδή βλέπουν ότι καταρρέουν εκλογικά ! Δεν πειράζει, έχει ο Θεός, κανένας δεν θα πεινάσει ! Ένα πιάτο φαγητό για τις οικογένειές μας θα υπάρξει ! Όμως, ας ξέρουν ότι, η ζωή κάνει κύκλους και πολλές φορές αυτά που έκανες τα παθαίνεις ο ίδιος ή δικοί σου μελλοντικά ! Γιατί δεν πρέπει να ενεργείς ως ηγεμονίσκος εκεί που ο λαός σε τοποθέτησε και μάλιστα με τη βοήθεια αυτών που σήμερα διώκεις ! Γι΄ αυτό υπάρχει ηθικός νόμος που επιβάλλει στη συνείδηση των ανθρώπων να βγαίνουν έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις ζητήματα, όπως η εργασία, η οικογένεια, κλπ. Η ζωή είναι μικρή και το μέλλον αβέβαιο !

 

*Το αυτό θα πω και για άλλους οι οποίοι, καίτοι -κατ΄ επανάληψη- έθεσαν υποψηφιότητα και ποτέ τους δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό, εντούτοις ο εναγκαλισμός τους με πολιτικά πρόσωπα τους οδήγησε σε διορισμένες ΄΄καρέκλες, προεδριλίκια και πρωτοκαθεδρίες΄΄, μάλιστα αρκούντως αμειβόμενες, από τις οποίες νομίζουν ότι διαφεντεύουν τον κόσμο ! Θα προσγειωθούν κι αυτοί σύντομα ! <<Υπερηφάνοις αντιτάσσεται ο Θεός>> (Ιάκωβος Δ΄, 6 και Α΄ Πέτρου Ε΄, 5).

 

*Το οδόστρωμα της οδού Ευαγγελιστρίας (εκ των πλέον κεντρικών της πόλεως) βρίσκεται σε κακό χάλι. Ας αποκατασταθεί με την τοποθέτηση νέας ασφάλτου. Το αυτό ισχύει και για την οδό Καλοπλύτου με τις μικρές παρόδους της.

 

*Γράψαμε, πριν από δέκα ημέρες ότι, στα φανάρια του Βαξάλη, τα κλαδιά του δέντρου που βρίσκεται μπροστά τους, έχουν κλείσει την ορατότητα των φωτεινών σημάνσεων. Θα το δει κανείς;

 

*Στην εκβολή του χειμάρρου Παρθένη (επί της Λεωφόρου Ενώσεως), έχει κλείσει η έξοδος (μπούκα) προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουν στερνιάσει τα νερά από την εσωτερική πλευρά και να δημιουργείται ένας μικρός βάλτος με την ανάλογη οσμή. Ας μεριμνήσει Δήμος και Λιμενικό Ταμείο να ανοίξει και να αποκατασταθεί.

 

               *Τις τελευταίες ημέρες διάβασα μια θετική παρέμβαση, για την αξιοποίηση των αύλειων χώρων των σχολείων, κατά τους θερινούς μήνες, προς χρήση των παιδιών στις γειτονιές της πόλης μας. Πράγματι, κάτι τέτοιο συνέβη επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής πιλοτικά σε τρία (3) σχολεία, με την πλήρη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων των σχολείων αυτών. Η πρόταση που διάβασα ανέφερε για την αξιοποίηση των χώρων με την διάθεση Γυμναστών σε συγκεκριμένα ωράρια. Πολύ σωστή πρόταση. Και επιπλέον, θα έλεγα, με παριστάμενο κλιμάκιο εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων (γονείς ανά πρωί ή απόγευμα εναλλάξ και κυλιόμενα), ώστε να υπάρχει σχετική επιτήρηση και επίβλεψη. Αναρωτήθηκε κανένας εάν κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για τα παιδιά του να πάνε στο camp ή κάπου αλλού (πρωί ή απόγευμα); Εάν δεν έχει πού θα πάνε; Γιατί δεν προσλαμβάνει εποχικά ο Δήμος Γυμναστές και φύλακες (τουλάχιστον στην πόλη της Χίου) ώστε οι μαθητές να παίζουν το καλοκαίρι στις σχολικές αυλές, με την εποπτεία του Δήμου;

 

               *Καθημερινά ακούω για ΄΄οργασμό έργων΄΄ εκ μέρους κάποιων που ισχυρίζονται ότι ΄΄θέλουν, ξέρουν και μπορούν΄΄ ! Εγώ, πάλι, γιατί έχω την εντύπωση ότι ΄΄ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν΄΄ και διαρκώς προβάλλουν τα έργα των προκατόχων τους ως δικά τους; Για να είναι ένα έργο δικό σου θα πρέπει να το έχεις εντάξει προς χρηματοδότηση και να το έχεις δημοπρατήσει ή έστω να έχεις παραδώσει την μελέτη του προς ωρίμαση. Μπορούν να μας πουν ένα έργο που έχει το αποτύπωμά τους, αυτοί που ΄΄ξέρουν, θέλουν και μπορούν΄΄; Όλα θα λεχθούν αναλυτικά και στην ώρα τους ! Ας μάθουν, ως δημόσια πρόσωπα ότι, οφείλουν να δέχονται και να ανέχονται την κριτική. Όποιος μιλά με επιχειρήματα, απαιτεί και ανάλογο αντίλογο. Διαφορετικά ας μην μιλά ! Και οι κρίνοντες κρίνονται ! (θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας).

 

               *Εκτός δε τούτου, στα δύσκολα, ισχυρίζονται ότι δεν προκάνουν !!! Για τον θερινό κινηματογράφο πέρασε ένας χρόνος απραξίας και φέτος μας είπαν ότι δεν προκάνουν ! Για τα νηπιαγωγεία (7ο και 11ο) τους παραδόθηκε έτοιμο εργοτάξιο και έπειτα από 3 χρόνια δίνουν και πάλι παρατάσεις διότι δεν προκάνουν ! Για τη μελέτη του Ειδικού Σχολείου πέρασαν 3 χρόνια διότι δεν έπεισαν τον πρώην ΟΣΚ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) να την εκπονήσει δωρεάν και την ανέθεσαν σε ιδιώτη (έναντι 200.000 Ευρώ) διότι δεν πρόκαναν ! Για την κατασκήνωση των Σκλαβιών μας είπαν και φέτος ότι δεν θα λειτουργήσει διότι δεν προκάνουν να τη φτιάξουν ! Τελικά, προκάνουν τίποτα;

 

               *Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι, στην βόρεια είσοδο του χωριού της Καλλιμασιάς, εκτελείται έργο διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου, σε ένα επικίνδυνο σημείο (στενό και με στροφή). Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών που σήμερα υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Επίσης, είδαμε να γίνονται διανοίξεις σε αρκετά σημεία στο οδικό δίκτυο της βόρειας Χίου από την Περιφερειακή Ενότητα.

 

               *Μπήκαμε στον Ιούλιο. Εάν δεν κάνω λάθος, κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στη Χίο, τον προηγούμενο μήνα, είχε δεσμευτεί δημόσια ότι, μέχρι τέλος Ιουνίου, θα καλυφθούν τα κενά του προσωπικού στο ΕΚΑΒ Χίου. Επειδή ο μήνας πέρασε, μπορεί κάποιος να ενημερώσει το Χιακό κοινό εάν η δέσμευση του κ. Υπουργού υλοποιήθηκε;

 

               *Την προσεχή Κυριακή τιμάται η μνήμη του ολοκαυτώματος των Ψαρών (Ιούνιος του 1824). Οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν -όπως κάθε χρόνο- στο γειτονικό, ηρωικό νησί με μέριμνα του Δήμου Ψαρών. Η προσφορά των Ψαριανών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Έθνους μας ήταν τεράστια. Γι΄ αυτό και η θύμηση και ευγνωμοσύνη όλων απέναντί τους παντοτινή.

 

               *Εις το επανιδείν σε λίγες ημέρες ! Μέχρι τότε υγεία και χαρά κατ΄ άμφω !-

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

12

image

image

Newsletter