twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 17:30
Εκτύπωση

12

6 ημέρες, 7 εισηγητές, 27 σπουδαστές, 7 ακροατές, 50 ώρες διδασκαλίας και ο φιλόξενος, αυθεντικός κι ανόθευτος ναυτότοπος των Οινουσσών, αποτέλεσαν τα στοιχεία που συνέθεσαν το πρωτόλειο εγχείρημα πολιτισμού κι εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί από 01 έως 6 Αυγούστου 2022.

Ο Δήμος Οινουσσών και η Ελληνική Εταιρεία Θεάτρου “από τα Έγκατα της Γης” υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με έμπνευση κι οδηγό τη θάλασσα, τη δύναμη, που κατευθύνει και χαρακτηρίζει τη μακρά ιστορία των Οινουσσών, σχεδίασαν κι υλοποίησαν ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Συνδυάστηκε με αριστοτεχνική μαεστρία “η σπουδή” για τους συμμετέχοντες κι η “συμμετοχή” για την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναν ειλικρινή διάλογο, στον οποίον ο πολιτισμός κατέχει πρωτεύουσα θέση.

Το Αμφιθέατρο, το Πνευματικό Κέντρο, το Ναυτικό Γυμνάσιο, η πλατεία Παπαλά, η Ακρόπολη, ο Ζέπαγας και το Λιμάνι αποτέλεσαν επί 6 ημέρες κρατήρες πολιτισμού σε μια συνάντηση εκρηκτική κι αλησμόνητη. Οι σπουδαστές, που ταξίδεψαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι ακρόατες, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, συναντήθηκαν, συνδιαλέχθησαν και όλοι μαζί ως μια ομάδα, υπό την καθοδήγηση των εισηγητών τους, ασκήθηκαν σε τεχνικές εντάσεων και τονικότητας, σε απόδοση ρόλου βάση ψυχολογίας, στο  devised theater, στη φωτογραφία, στην αγωγή του λόγου, στην δραματοποίηση παραμυθιών, σε τεχνικές ανσάμπλ, στην ποίηση και στον κινηματογράφο.

Η ομάδα των συμμετεχόντων του 1ου Συμποσίου του Δήμου Οινουσσών, ετερόκλητη και με ευρύ ηλικιακό φάσμα, αποτελείτο από αποφοίτους και σπουδαστές ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές, δασκάλους μέσης εκπαίδευσης, αλλά κι ερασιτέχνες - εραστές της τέχνης.

Το έργο των εισηγητών ήταν διττό κι ιδιαίτερα δύσκολο: ν’ απευθυνθούν αποδοτικά σ’ ένα πολυσύνθετο σύνολο ετοιμάζοντας μια παρουσίαση, performance σε μορφή open class και να εμπλέξουν στη διδασκαλία τους στοιχεία της ιστορίας, της γεωμορφίας, αλλά και της θέσης του ίδιου του τόπου. Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι εισηγητές υπερέβησαν εαυτούς συμβάλλοντας να στεφθεί το όλο εγχείρημα μ’ απόλυτη επιτυχία. Τη διοργάνωση - τόλμημα αγκάλιασαν με θέρμη και οι συμπατριώτες κι επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι κάλεσαν τη δημιουργική κι οργανωτική ομάδα του να υποσχεθεί ότι θα επιμένει να κάνει Πολιτισμό - λύτρον ψυχής , εδώ στην εσχατιά του Ελληνισμού, στις ακριτικές Οινούσσες.

Αρωγός αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας ήταν ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» και η ΤΕΜΑΚ (Λύσεις Νέρου).

12

image

image

Newsletter