twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024 14:57
Εκτύπωση

12

Για τα ζητήματα της οικονομίας που αποτελούν κεντρικό θέμα της επικαιρότητας ενόψει της επικείμενης ψήφισης του Προϋπολογισμού 2025 μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν με την προ δέκα ετών χρεοκοπία της χώρας, καθώς και στη σταδιακή και συνεχώς αυξανόμενη οικονομική πορείας της Ελλάδας από το 2019, ο κ. Μηταράκης ως Γενικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού για το 2025, επεσήμανε ότι «βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι τα πραγματικά εισοδήματα της Ελλάδος να πλησιάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα που αυξήθηκε κατά 28% και ο μέσος μισθός που αυξήθηκε κατά 20% υπερκαλύπτει την κρίση του πληθωρισμού από το 2021 και μετά. Το 2025 προβλέπεται ο μέσος μισθός να αυξηθεί κατά 2,7%, οι συντάξεις να αυξηθούν 2,4% και ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 2,1%.», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Για τη σπουδαιότητα του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και στο πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επόμενες νέες γενιές, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα περασμένα χρόνια οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου χρέους για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, το οποίο όμως «έχει μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στη διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι με την ισορροπία του προϋπολογισμού επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, η μείωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων περισσότερο από τον προϋπολογισμό και τελικά η οικονομία παραμένει ισχυρή.

«Το επενδυτικό κενό που ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος, και οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 11% όταν αναλάβαμε, ενώ η Ευρώπη είναι στο 21%, φέτος θα είναι στο 17,5%. Από το 2019 και μετά, παρά την κρίση του κορωνοϊού - που προφανώς το 2020 εκτόξευσε δημοσιονομικά το δημόσιο χρέος - καταφέραμε από αυτό το υψηλό σημείο να μειώσουμε το χρέος κατά 60 (ποσοστιαίες) μονάδες», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ερωτώμενος για τη φορολόγηση των υπερκερδών και την αγορά ενέργειας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η φορολογική και πολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την προσέλκυση κεφαλαίων. Υπήρξαν όμως ακραία φαινόμενα που δείχνει ότι και το πλαίσιο είναι δυσλειτουργικό», τονίζοντας όμως ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει λάβει «πάρα πολλές πρωτοβουλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λύσουμε προβλήματα αυτής της συγκεκριμένης αγοράς ενέργειας, η οποία σε ακραίες τιμές δημιουργεί πολύ περίεργα αποτελέσματα, και για αυτό χρειάστηκε ως έκτακτο μέτρο, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις να γίνουν παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος ακόμα στις επιμέρους ενέργειες που πραγματοποιούνται, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται ήδη σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρεθούν οι τρόποι εντός του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των διαστρεβλώσεων. Ο κύριος Σκυλακάκης και η κυρία Σδούκου δουλεύουν πάνω σε αυτό. Πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα ήρθε μία αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθούν ακριβώς οι μηχανισμοί, σε συνέχεια της Επιστολής Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν».

12

image

image

Newsletter