twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 16:23
Εκτύπωση

Στο τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, που διοργανώνει η «Τριήρης Αναπτυξιακή», η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και το Forum Training & Consulting σε συνεργασία με τους Δήμους Χίου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών, με θέμα: «Νησιωτική Πολιτική και Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, παρευρέθηκε ο Νότης Μηταράκης.

12

Ο κ. Μηταράκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας πως «καθεμία από τις απόψεις και τις θέσεις που θα παρουσιαστούν είναι πολύτιμες, καθώς ο παραγωγικός διάλογος, η αγαστή συνεργασία των αιρετών, με τους παραγωγικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς αποτελεί μονόδρομο για την βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενίσχυσης της νησιωτικότητας, μέσω των έργων και των πολιτικών που υλοποιούνται και εφαρμόζονται στα νησιά και ειδικά στη Χίο. Παράλληλα, υπογράμμισε την οικονομική ενίσχυση που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, με πάνω από 65 εκ. € για τα νησιά του Αιγαίου και 12 εκ. € για τη Χίο, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών και των έκτακτων επιχορηγήσεων.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης έκλεισε τον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας ότι «η πρόοδος και η ευημερία του τόπου μας επιτυγχάνεται με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συνεργασία. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της στρατηγικής αναπτυξιακής πολιτικής για το Αιγαίο, για τους νησιωτικούς Δήμους».

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Νότη Μηταράκη:

«Αιδεσιμολογιώτατε, Κύριε Γενικέ, Αγαπητέ Συνάδελφε, Κύριοι Δήμαρχοι νυν και εκλεγμένοι, Κυρίες & Κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω, το τριήμερο συνέδριο, που οργανώνει η «Τριήρης Αναπτυξιακή», η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και το Forum Training & Consulting σε συνεργασία με τους Δήμους Χίου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών, με θέμα: «Νησιωτική Πολιτική και Αναπτυξιακοί Οργανισμοί».

 

Σας καλωσορίζουμε στην Χίο. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το νησί μας για αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση.

 

Καθεμία από τις απόψεις και τις θέσεις που θα παρουσιαστούν είναι πολύτιμες, καθώς ο παραγωγικός διάλογος, η αγαστή συνεργασία των αιρετών, με τους παραγωγικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς αποτελεί μονόδρομο για την βελτίωση της ζωής των πολιτών που υπηρετούμε.

 

Οι προκλήσεις είναι διαρκείς. Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της διαχείρισης αναπτυξιακών στρατηγικών αυξάνει την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Πέρα της εμφανούς ανάγκης αποτελεσματικής λειτουργίας των αναπτυξιακών οργανισμών, της ύπαρξης συστημάτων σχεδιασμού και παρακολούθησης των έργων.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, τις συνέπειες της πανδημίας, της μεταναστευτικής έξαρσης, του πληθωρισμού. Σε μια εποχή αστάθειας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.

 

Παρά τις δυσκολίες αυτές, καταφέραμε συγκροτημένα να θωρακίσουμε τη χώρα, σχεδιάζοντας για την επόμενη ημέρα, για τις επόμενες δεκαετίες. Ως Κυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική πολιτική.

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στήριξε με πολλαπλά προγράμματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Να αναφέρω απλώς ενδεικτικά ότι και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου στη θητεία μου, στήριξε με πάνω από 65 εκ. € τα νησιά του Αιγαίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, και ποσό 12 εκ. € δόθηκε στο νησί της Χίου, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών και έκτακτων επιχορηγήσεων.

 

Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των νησιών μας, αποτελεί η ενίσχυση των υποδομών. Και για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών χρειάζεται πολύ σωστός σχεδιασμός και χρειάζεται και μία άψογη εκτέλεση των έργων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Και αυτή η πολυπλοκότητα στηρίζεται και μπορεί να βοηθηθεί από τη λειτουργία των αναπτυξιακών εταιρειών των Δήμων.

 

Εδώ στη Χίο, ενδεικτικά εκσυγχρονίζουμε τις πύλες εισόδου του νησιού, το Τελωνείο στο λιμάνι και το Αεροδρόμιο, επεκτείνοντας τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον διάδρομο. Απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη του νησιού.

 

Επίσης, ζωτικής σημασίας έργο, όχι μόνο για τη Χίο, αλλά για πολλά νησιά του Αιγαίου, είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης, ποσοτικά και ποιοτικά. Είναι απαραίτητη η υλοποίηση, σε συνεργασία όλων μας, συνολικών σχεδίων, master plan, για την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης και τώρα και στο μέλλον.

 

Ένα master plan, το οποίο θα καθορίσει συνολικά όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους εκεί που δεν είναι αυτό εφικτό ακόμα - και η Χίος δυστυχώς είναι ένα τέτοιο παράδειγμα - να απολαμβάνουν πόσιμο νερό, σε επαρκή ποσότητα, από τις βρύσες των σπιτιών τους.

 

Απαραίτητο επίσης, και για την αγροτική και για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Οι προσπάθειες ανάπτυξης συνοδεύονται από κατάλληλα κίνητρα, τα οποία έχει ενισχύσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων και του ΕΣΠΑ, με την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Στα πέντε νησιά του Αιγαίου που καταφέραμε να διατηρήσουμε το νησιωτικό Φ.Π.Α. – δυστυχώς λόγω μεταναστευτικού, αλλά εν πάση περιπτώσει, αποτελεί ένα βασικό οικονομικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

 

Όπως είπα πρόσφατα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στη Μυτιλήνη, είναι σημαντικό από την 1/1/2025, που ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός Φ.Π.Α. που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα επανεξέτασης του νησιωτικού Φ.Π.Α. και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, να το δούμε τουλάχιστον για τα μικρά νησιά, όπως τα Ψαρά και οι Οινούσσες. Και είναι γνωστή η ευαισθησία του Πρωθυπουργού για τους πολύ μικρούς Δήμους, τα μικρά νησιά και τους ορεινούς Δήμους. Εξίσου σημαντικό εργαλείο την αξιοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών.

 

Το σημαντικότερο όμως μήνυμα είναι ότι η πρόοδος και η ευημερία του τόπου επιτυγχάνεται με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συνεργασία. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της στρατηγικής αναπτυξιακής πολιτικής για το Αιγαίο, για τους νησιωτικούς Δήμους.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

12

image

image

Newsletter