twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 18:07
Εκτύπωση

Η Χίος είναι μια από τις πολλές νησιωτικές περιοχές στην Ελλάδα που έχουν βιώσει μεταναστευτική κρίση λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου και των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

12

Στη Χίο, όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν προσφυγικά κέντρα όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί από την Τουρκία. Η κατάσταση στα προσφυγικά κέντρα ειδικά κατά το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινή και υπερπλήρης, με πολλούς ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας λόγω των επεισοδίων μεταξύ των λαθρομεταναστών και τις πυρπολήσεις των δομών από τους ίδιους.

 

Η μεταναστευτική κρίση στη Χίο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ανησυχίες για τους κατοίκους. Η επιβάρυνση του νησιού με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική οικονομία, στην υγειονομική περίθαλψη, στην ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, ειδικά την περίοδο 2015-2019.

 

Η μεταναστευτική κρίση στη Χίο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέλαβε εκ των πραγμάτων τη διαχείριση της κρίσης από το 2015 και μετά.

12

Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ:

Η κριτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη μεταναστευτική κρίση στη Χίο και σε άλλες περιοχές συνοψίζεται στα εξής:

 

Αργή αντίδραση: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αργά στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που έφθαναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016. Η αργή αυτή αντίδραση οδήγησε σε μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης. Πολλοί είχαν καταγγείλει την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική των ανοικτών συνόρων.

 

Κακή διαχείριση: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που έφθαναν στην Ελλάδα. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στη Χίο και σε άλλες περιοχές ήταν υπερπλήρεις και υπό ανθυγιεινές - επικίνδυνες συνθήκες.

12

Η κριτική στη Νέα Δημοκρατία:

Η Νέα Δημοκρατία έχει αντιμετωπίσει σημαντική κριτική για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Χίο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ορισμένες από τις κύριες κριτικές που έχουν ασκηθεί στη Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Συνέχιση της κρίσης: Η Νέα Δημοκρατία έχει συνεχίσει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τη διαχείριση της κρίσης, η κατάσταση στη Χίο και σε άλλες περιοχές παρέμεινε δύσκολη για μεγάλο διάστημα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ο αριθμός των μεταναστών άρχισε να μειώνεται στη Χίο μετά τα σοβαρά επεισόδια του Φεβρουαρίου του 2020.

 

Διάψευση προεκλογικών δηλώσεων. Πολλοί κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά τον Ν. Μηταράκη για διγλωσσία, καθώς άλλες θέσεις διατύπωναν προεκλογικά και άλλες θέσεις εφάρμοσαν μετεκλογικά.

 

 

Κριτική στον Ν. Μηταράκη:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αντιμετωπίσει σημαντική κριτική για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Χίο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ορισμένες από τις κύριες κριτικές που έχουν ασκηθεί στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Αστυνομική καταστολή: Στον Μηταράκη ασκείται σφοδρή κριτική από κατοίκους της Χίου για βίαιη αστυνομική καταστολή των διαμαρτυριών τους για τη δημιουργία υπερδομής στο νησί τον Φεβρουάριο του 2020.

12

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Κυρίως αριστεροί και ΜΚΟ κατηγορούν τον Ν. Μηταράκη για παράνομες επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών στην Τουρκία.

 

Συνολικά, η κριτική που ασκείται στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τις πολιτικές που απαιτούνται για την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και την ομαλή διαβίωση των νόμιμων Έλληνων κατοίκων της Χίου και των άλλων περιοχών.

 

12

image

image

Newsletter