twitter youtube google

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 20:49
Εκτύπωση

12

Η Φοιτητική Παράταξη ΠΚΣ (ΚΚΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε υγειονομικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της σίτισης του Πανεπιστημίου στη Χίο και έφεραν στην επιφάνεια αυτό που λίγο-πολύ ήταν κοινό μυστικό, τόσο για όσους από εμάς σιτίζονται στη λέσχη, όσο και για τη μέριμνα και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα πιο “χτυπητά”:

  • Οι εγκαταστάσεις κρίνονται ακατάλληλες και ο εξοπλισμός είναι ο ίδιος από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της λέσχης
  • Δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα με αποτέλεσμα να παίζουμε με την τροφική δηλητηρίαση με κάθε μπουκιά (π.χ. μούχλα, κατεψυγμένα κρέατα)
  • Στη σίτιση απασχολούνται 6 εργαζόμενοι ενώ η σύμβαση προβλέπει 7 μεταξύ Πανεπιστημίου και εργολάβου
  • “Τσιγκουνεύονται” και το λίγο φαΐ, αφού παρά τα όσα αναφέρει η σύμβαση δεν προσφέρεται ούτε πρωινό, ούτε γλύκο.
  • Στο κτήριο δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την ζωή φοιτητών και εργαζομένων καθώς σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού όπως σε Τουρκία και Συρία είναι όλοι εκτεθειμένοι.

Φυσικά, κανένας φοιτητής που σιτίζεται από τη μέριμνα δεν πέφτει από τα σύννεφα, αφού γνωρίζουμε τι σημαίνει... “ποιότητα”, ενώ έχουμε δεί πολλές φορές ωμά κρέατα και άλλα επικίδυνα. Η κατάσταση αυτή δυστυχώς δεν είναι η “εξαίρεση”. Είναι ζωντανές εικόνες από το λεγόμενο “σύγχρονο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο” με τα υψηλά σκόρ στις αξιολογήσεις και τις διαφημιστικές εκδηλώσεις για εταιρίες-μεγαθήρια.           Είναι το πραγματικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου των ΣΔΙΤ, της υποχρηματοδότησης και της λογικής “κόστους-οφέλους”.

Μπροστά σε αυτές τις άθλιες συνθήκες που δικαιολογημένα μας γεμίζουν με οργή και αηδία, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, είναι η συλλογική διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας εν έτη 2023. Είναι να κάνουμε πέρα όλους αυτούς που μέσα στη χρονιά πρότειναν “ερωτηματολόγια για το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε” και “να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 30 ευρώ το μήνα για να μην μπεί μέσα ο εργολάβος”. Είναι τελικά να βάλουμε στο επίκεντρο τις δικές μας, σύγχρονες ανάγκες. Γιατί δε θέλουμε η σίτιση να θυμίζει το... the last of us, διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Δωρεάν σίτιση για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη χωρίς τα τωρινά απαράδεκτα κριτήρια
  • Επαρκείς και ποιοτικές μερίδες φαγητού, πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό
  • Μεταφορά της λέσχης σε κατάλληλο χώρο με ασφαλείς υποδομές και επαρκή εξοπλισμό
  • Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό τόσο σε ότι αφορά το φαγητό, όσο και στην καθαριότητα του χώρου
  • Να τηρείται το ωράριο λειτουργείας για τη σίτιση

12

image

image

Newsletter