twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 15:12
Εκτύπωση

Η οστική ανάπλαση είναι το σύνολο από διάφορες χειρουργικές τεχνικές, που χρησιμοποιούνται για την αναγέννηση των οστών της γνάθου. Ένα οστικό μόσχευμα βοηθά να γεμίσει ένα κενό στο σημείο όπου υπάρχει έλλειμμα στο οστό και παρέχει δομική σταθερότητα για την μελλοντική αποκατάσταση του στόματος.

12

Ανεξάρτητα αν το μόσχευμα που θα χρησιμοποιηθεί  προέρχεται από κάποιο σημείο του σώματός σας, ή είναι έτοιμο παρασκευασμένο μόσχευμα του εμπορίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμφυτεύματα δοντιών βοηθούν ώστε ο οργανισμός να διορθώσει τη συγκεκριμένη οστική βλάβη.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνετε πριν και μετά από μια οστική ανάπλαση της γνάθου, έτσι ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τις λιγότερες επιπλοκές.

 

Πώς να προετοιμαστείτε για οστικό μόσχευμα

Η προετοιμασία πριν από μια οστική Ανάπλαση γνάθου είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός σας θα πάρει πρώτα απ’ όλα ένα  πλήρες ιατρικό ιστορικό.  Βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το οδοντίατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα, ή φυσικά / φυτικά συμπληρώματα παίρνετε ή έχετε πάρει τον τελευταίο καιρό.

Η κλινική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο χειρουργός θα αξιολογήσει τις συνθήκες όχι μόνο στην περιοχή της αναγέννησης, αλλά σε ολόκληρο το στόμα. Αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας είναι και ο ακτινολογικός έλεγχος, ειδικά με τη βοήθεια των σύγχρονων ψηφιακών απεικονιστικών συστημάτων, που μας επιτρέπουν να έχουμε μια ακριβέστατη εικόνα της βλάβης

Ο οδοντίατρος θα σας δώσει πλήρεις οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε τις ημέρες πριν και την ημέρα μετά την επέμβαση Οστικής Ανάπλασης της γνάθου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες!

 

Μετά από οστικό μόσχευμα

Όπως τηρήσατε τις συμβουλές του χειρουργού κατά την προετοιμασία, έτσι και μετά την επέμβαση οστικής αναγέννησης θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ιατρού και πάνω απ’ όλα να μην παραλείπετε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει συστήσει. Μην παραβλέψετε το γεγονός ότι παίρνοντας ορισμένα φάρμακα, ίσως θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένες τροφές!

Πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι να αναπαυθείτε και να αφήσετε τον εαυτό σας να αναλάβει – μην προγραμματίζετε ταξίδια, μετακινήσεις ή επισκέψεις. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι, αλλά φροντίστε να ξεκουραστείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας και την περιοχή της επέμβασης.

Τοποθετείστε εξωτερικά πάγο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο πάγος βοηθά στην πρόληψη κάποιου πιθανού πρηξίματος και μειώνει σημαντικά τον πόνο και την ευαισθησία, που μπορεί να εμφανιστεί.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ανταπόκριση του σώματός σας μετά από μια αναγεννητική επέμβαση του οστού. Το κάπνισμα επιβραδύνει σημαντικά την επούλωση και την ανάπτυξη του οστού. Έρευνες έδειξαν ότι τα οστικά μοσχεύματα έχουν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στους καπνιστές. Μερικοί χειρουργοί μάλιστα αρνούνται να κάνουν επεμβάσεις οστικής ανάπλασης σε άτομα που καπνίζουν.

Τον πρώτο καιρό θα πρέπει να αποφύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να κάνετε ιδιαίτερα έντονες κινήσεις των χειλιών και των μάγουλων, καθώς η κινητικότητα αυτή μπορεί να μεταφερθεί και στα ούλα που καλύπτουν το μόσχευμα, απειλώντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα.

 Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε μαλακή τροφή, για ν’ αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού της περιοχής  της αναγέννησης και αποκάλυψης του μοσχεύματος.

Η αποκατάσταση μετά από μια οστική ανάπλαση εξαρτάται από το μέγεθος της επέμβασης και τον τύπο της τεχνικής που επιλέχθηκε για τη δική σας περίπτωση και μπορεί να είναι από μερικές ημέρες ως μερικές εβδομάδες.

Ένα είναι σίγουρο: αξίζει τον κόπο να κάνετε υπομονή, να είστε προσεκτικοί και να εφαρμόσετε κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες  καθώς η  οστική ανάπλαση γνάθου μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε μια δυσμορφία της γνάθου ή για να αποφύγετε μια κινητή τεχνητή οδοντοστοιχία.

 

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter