twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 17:02
Εκτύπωση

12

Το Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Προ ημερών έλαβε χώρα σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων του Δήμου, της Περιφέρειας και της Δευαχ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης λόγω της λειψυδρίας και προτάθηκαν διάφορα έργα, ανάμεσα στα οποία διακρίνουμε και το εξής: Υδρογεώτρηση στην περιοχή Βολισσού (Μαλαγκιώτης)

Το ΕΠΠΟΧΙ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεση του στην απερίσκεπτη προοπτική μιας νέας γεώτρησης στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιώτη. 

Με δεδομένα ότι :

Α)την στιγμή αυτή υπάρχουν εν λειτουργία 5 γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή, 

Β) η μια γεώτρηση της ΔΕΥΑΝΧ αχρηστεύτηκε πρόσφατα λόγω πόντισης και ανοίχθηκε μόλις πέρσι μια νέα, πεντακόσια μέτρα βορειότερα η οποία τραβάει 30 κυβικά την ώρα

Γ) η κατάσταση με την κατανάλωση του νερού στην περιοχή και με τις παράτυπες αρδευτικές συνδέσεις πρόχειρων εξοχικών κατοικιών, που στερούν την ύδρευση από το χωριό είναι ανεξέλεγκτη.

καλούμε τον Δήμο Χίου και την ΔΕΥΑΝΧ να μην προχωρήσουν σε καμία άλλη γεώτρηση στην περιοχή Μαλαγκιώτη, καλούμε την Περιφέρεια να μη δώσει καμία άλλη άδεια για διάνοιξη νέας γεώτρησης στην ίδια περιοχή διότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Βολισσού βρίσκεται προ του ορατού κινδύνου να γίνει Κορακάρης, δλδ να μπει μέσα η θάλασσα και να καταστραφεί δια παντός ο τόπος. 

Ήδη, στην περιοχή Σκάφη τα πηγάδια αντλούν το καλοκαίρι νερό θάλασσας, επίσης τα πηγάδια στην περιοχή Ροδωνα, που γειτνιάζει με τον Μαλαγκιωτη έχουν στάθμη σχεδόν στο ύψος ή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, καθώς και τα μπρίσματα της περιοχής ήδη έχουν στερέψει τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά οφείλονται στην υπερκατανάλωση νερού και στην καταπόνηση του υδροφόρου ορίζοντα από τις γεωτρήσεις.

Καλούμε την Περιφέρεια, τον Δήμο και την ΔΕΥΑΝΧ να προσανατολιστούν επιτέλους στην προστασία του νερού, ως φυσικού πόρου, και της περιοχής.

Η μόνη κίνηση που χρειάζεται για να λυθούν όλα τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης στη Βολισσό και ταυτόχρονα να προστατευθεί η περιοχή και να μην καταστραφεί από τις συνεχείς γεωτρήσεις, είναι η κατασκευή μικρού φράγματος ψηλά στον Μαλαγκιωτη από το οποίο θα μπορεί να δίνεται νερό για άρδευση σε όλους και έτσι δεν θα καταπονείται ο υδροφόρος ορίζοντας, απεναντίας θα εμπλουτίζεται κιόλας περισσότερο λόγω της μείωσης της ταχύτητας ροής του νερού προς τη θάλασσα.

Το ΕΠΠΟΧΙ κάνει έκκληση στον Δήμο, στην ΔΕΥΑΝΧ και στην Περιφέρεια να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες κατασκευής μικρός κλιμακας φράγματος στον Μαλαγκιωτη, έργο που είναι ώριμο στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και που έχει ήδη προταθεί και μελετηθεί από την ΜΚΟ για την προστασία των ρεμάτων ΡΟΗ, και να ακυρώσουν κάθε σκέψη νέων γεωτρήσεων στην περιοχή.

Στη φωτογραφία το γεωτρύπανο της ΔΕΥΑΝΧ σε ώρα διάνοιξης νέας γεωτρησης στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιώτη στις 29 Ιουνίου 2022.

 

12

image

image

Newsletter