twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 22:31
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΓια πρώτη φορά στην ιστορία της, η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους Μελά, Παναγίας Σουμελά, θα βρεθεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στο νησί της Χίου, που μαζί με άλλα απέναντι στα τουρκικά παράλια έχει υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ενώ πρόσφατα βίωσε και μια τρομερή καταστροφή από πυρκαγιά. Για το σπουδαίο γεγονός μίλησε στο pontos-news.gr ο Δημήτρης Νικολαΐδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χίου, ενός συλλόγου σε ένα ακριτικό νησί με ελάχιστους Πόντιους,

Η εικόνα θα γίνει δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους, θα παραμείνει στο νησί δύο μέρες και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η πρωτοβουλία είναι του Συλλόγου μας, λέει στο pontos-news.gr ο Δημ. Νικολαΐδης, συμπληρώνοντας ότι οι ενέργειές του ξεκίνησαν από το 2015. Έρχεται όμως τώρα και «θα τονώσει το ηθικό των κατοίκων, διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις».  Αναφέρεται στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό αλλά και στις δύο μεγάλες πυρκαγιές που κόστισαν στο νησί. «Η εικόνα θα προσελκύσει και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το νησί μας, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν μέχρι σήμερα».

Η εικόνα θα φιλοξενηθεί στη Μητρόπολη Χίου, η οποία μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου στηρίζουν τη δράση των Ποντίων του νησιού.

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, με ένα πρόχειρο πλάνο, αφού ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί κάποια πράγματα, η υποδοχή της εικόνας θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στον κρατικό αερολιμένα Χίου «Όμηρος» με τιμές αρχηγού κράτους – τιμές οι οποίες θα αποδοθούν  από τις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δήμου Χίου, ενώ θα πλαισιώνονται και από στρατιωτικά αγήματα. Εκεί θα την παραλάβει στρατιωτικό όχημα για να τη μεταφέρει στη Μητρόπολη Χίου όπου και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Σκέψη της Μητρόπολης είναι να γίνει 24ωρο το προσκύνημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Νικολαΐδης, πρώτος αριστερά στους όρθιους άντρες

Με τις εικόνες των πολιούχων αγίων της πόλης Μηνά, Βικέντιο και Βίκτωρα, πάνω σε στρατιωτικό όχημα θα λιτανευτεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Στις 11 Νοεμβρίου –ημέρα απελευθέρωσης της Χίου το 1912 από τον τουρκικό ζυγό– θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και θα ακολουθήσει παρέλαση με παράλληλο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, ενώ πάνω από το χώρο της παρέλασης θα κάνει επιδείξεις και υπερπτήσεις αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 20:00 της ίδιας μέρας, ο ποντιακός σύλλογος θα διοργανώσει εκδήλωση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, σχετικά με την ιστορία της Παναγίας των Ποντίων.

Περίπου 150 μέλη δέκα πολιτιστικών σωματείων του νησιού θα φορούν τιμητικά την ποντιακή φορεσιά.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, η εικόνα θα αποχωρήσει και πάλι με τιμές αρχηγού κράτους για το όρος Βέρμιο όπου και φυλάσσεται. Καθ’ όλο το ταξίδι της θα συνοδεύεται από μέλη του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και της Νεολαίας Παναγίας Σουμελά, καθώς και εκπροσώπους της Μητρόπολης Βεροίας.

Σε εντατικούς ρυθμούς κινείται και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης θεωρεί μεγάλη τιμή τη μετάβαση της εικόνας στο νησί και ευχαριστεί θερμά όλους όσοι ενεπλάκησαν για να καταστεί αυτό εφικτό, και όσους βοήθησαν και βοηθούν ώστε να γίνει το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στη Χίο. Προσθέτει ωστόσο ότι «όσοι κι αν εμπλεκόμαστε για να έρθει, αν η ίδια η εικόνα δεν ήθελε να έρθει δεν θα ερχόταν! Εύχομαι η Παναγία Σουμελά να χαρίζει υγεία σε όλον τον κόσμο».

 

 

 

 

Γράφει: ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Πηγή: pontos-news.gr

12

image

image

Newsletter