O γνωστός για την αθλητική του διαδρομή στον χώρο της καλαθοσφαίρισης της Χίου, προπονητής επί σειρά ετών του ΦΟΒ, Κώστας Αμέντας δοκιμάζει στις δημοτικές εκλογές με τον Συνδυασμό του Σταμάτη Κάρμαντζη. Ο Κ. Αμέντας παραχώρησε συνέντευξη στη ChiosPress.
Ως Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, ποια ήταν η συνεισφορά σας στο αθλητικό γίγνεσθαι του Δήμου Χίου;
Μετά από τη μακρά ενασχόληση μου ως ειδικός σύμβουλος στον Α και Β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Ειδικός σύμβουλος Περιφερειάρχη- Πρόεδρος αθλητικής Επιτροπής και Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου επί αθλητικών θεμάτων) αποφάσισα να αποδεχθώ την τιμητική για το πρόσωπο μου πρόσκληση του νυν Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη για να εισέλθω στην πολιτική κονίστρα ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι στο έργο που συντελέστηκε την τελευταία τετραετία και για το οποίο είμαι πολύ περήφανος. Η αντικατάσταση της τέντας του Ιωνικού Κολυμβητηρίου και οι επεμβάσεις στο μηχανοστάσιο του, δίνουν πολλά χρόνια ζωής στο χώρο που καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες παιδιά. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο έγινε ενεργειακή αναβάθμιση των ξενώνων που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένοι και -σε μεγάλο βαθμό –επικίνδυνοι. Η επισκευή του ελαστικού τάπητα στίβου του Δημοτικού Σταδίου Χίου ήταν έργο που υλοποιήθηκε στη θητεία μας και που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα του φθαρμένου ταρτάν. Ανακαινίστηκαν τα αποδυτήρια του Κλειστού Γυμναστηρίου Χίου τα οποία είχαν φτιαχτεί το 1985 και σήμερα έχουν σύγχρονες υποδομές για την φιλοξενία αγώνων εθνικών κατηγοριών. Αδειοδοτήσαμε το Βούρειο Αθλητικό Κέντρο Λιβαδίων, μετά από 15 χρόνια, και προσπαθούμε να διορθώσουμε και όλες τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί ώστε να γίνει ένας ασφαλής χώρος άθλησης. Στον ίδιο χώρο, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει το έργο της δημιουργίας του πολυχώρου άθλησης – αναψυχής. Κινηθήκαμε όμως και έξω από τα όρια της πόλης: Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε το γήπεδο Θυμιανών, που αποτελεί πλέον ένα μικρό αθλητικό κέντρο, με καινούριο χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, προπονητήριο 5Χ5, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ και βελτίωση του υπάρχοντα φωτισμού. Επιπλέον, αντικαταστάθηκε και ο χλοοτάπητας στο γήπεδο του Αγ. Γεωργίου Συκούση και έγιναν εργασίες βελτίωσης στον φωτισμό του γηπέδου και στον περιβάλλοντα χώρο. Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Κέντρου Εφήβου στα περίχωρα της πόλης είναι πλέον πραγματικότητα και θα δώσει πνοή στην περιοχή με το προπονητήριο ποδοσφαίρου και τα γήπεδα τένις. Έχουμε ήδη τον προγραμματισμό για την επόμενη μέρα για τα γήπεδα των Νενήτων, της Καλαμωτής και του Δαφνώνα. Και θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από έργα μικρότερης εμβέλειας που επέφεραν βελτιώσεις σε όποιο γήπεδο παρουσιάστηκαν ανάγκες.
Πιστεύετε πως η ανάπτυξη του αθλητισμού περιορίζεται στις βελτιώσεις στην υλικοτεχνική υποδομή;
Σίγουρα όχι! Ο αθλητισμός είναι πολυδιάστατος. Είναι κοινωνική προσφορά, είναι πεδίο οικονομικής ανάπτυξης και διαπαιδαγώγησης. Η Δημοτική Αρχή το αναγνωρίζει αυτό, έχει κάνει προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα να είναι δίπλα σε κάθε σωματείο αλλά και σε κάθε πολίτη που θέλει να αθληθεί. Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των σωματείων μας στις εθνικές κατηγορίες στο πόλο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Προσπαθούμε να στηρίζουμε οικονομικά κάθε αθλητική διοργάνωση που γίνεται στο νησί μας και βοηθάει στη διάδοση των αθλητικών ιδεών και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Αυτό που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Μόνο την τελευταία χρονιά απασχολήθηκαν 5 καθηγητές Φυσικής Αγωγής στους παιδικούς σταθμούς του ΝΠΔΔ, στην προετοιμασία των παιδιών για την εισαγωγή στα σώματα ασφαλείας αλλά κυρίως στο καμπ ημερήσιας καλοκαιρινής απασχόλησης στο οποίο απασχολούνται πάνω από 300 παιδιά σε ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
Μετά από τέσσερα χρόνια σε αυτή τη θέση, τι πιστεύετε πως είναι αυτό που λείπει από το αθλητικό τοπίο του νησιού;
Υπάρχουν ήδη έργα που είναι προγραμματισμένα π.χ. οι δύο πολυχώροι με μπαλόνια στο Ιωνικό Κολυμβητήριο και στο χώρο του Γυμνασίου- Λυκείου Βροντάδου, για το τένις, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Θεωρώ ότι πρέπει να στραφούμε στον τομέα του αθλητικού τουρισμού γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομική ζωή της Χίου που με τόσες ομορφιές μπορεί να διεκδικήσει διοργανώσεις π.χ. ιστιοπλοΐας, τριάθλου, αγώνες δρόμου κλπ. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε χώρους όπως το Ιωνικό Κολυμβητήριο που μπορούν να φιλοξενήσουν διοργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας. Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Κέντρου Εφήβου στα περίχωρα της πόλης είναι πλέον πραγματικότητα και θα δώσει πνοή στην περιοχή με το προπονητήριο ποδοσφαίρου και τα γήπεδα τένις. Έχουμε ήδη τον προγραμματισμό για την επόμενη μέρα για τα γήπεδα των Νενήτων, της Καλαμωτής και του Δαφνώνα. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης του αθλητισμού. Ο Αθλητισμός είναι κατακερματισμένος σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και ενώ υπάρχουν ικανοί υπάλληλοι με διάθεση να προφέρουν εγκλωβίζονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρόλο που αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού πιστεύω πως είναι χώρος ιδιαίτερος, με ειδικές συνθήκες και θα πρέπει να αυτονομηθεί.
Η ενασχόληση και η γνώση σας για τον αθλητισμό είναι γνωστή. Ποιες όμως είναι οι απόψεις και για τα άλλα θέματα του Δήμου Χίου;
Ο Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατος! Το ότι σπούδασα τον αθλητισμό και ασχολούμαι τόσα χρόνια με αυτόν, δε σημαίνει ότι δεν γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μου. Ζω και εργάζομαι και θέλω ακόμα μια φορά να προσφέρω στη Χίο. Μείζον πρόβλημα αποτελεί η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του νερού, που είναι δέσμευση της παράταξης μας. Οδεύουμε στην ολοκλήρωση της μελέτης του master plan για το λιμάνι, έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί μας (τουρισμός, κρουαζιερόπλοια) μαζί με το έργο στο αεροδρόμιο που είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι πρέπει να ρίξουμε όλη μας την προσοχή στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας.