twitter youtube google

 

FACE2FACE

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 18:05
Εκτύπωση

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτή Χίου της Εθνικής Δημιουργίας, δικηγόρος, Θεόδωρος – Ορέστης Γ. Σκαπινάκης. Αναλυτικά:

12

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χίος σήμερα και πώς προτείνετε να τις αντιμετωπίσετε;

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το νησί μας δυστυχώς δεν απέχουν πολύ από αυτές του χθες. Διότι π.χ. προβλήματα, όπως αυτά της διαχείρισης των υδάτινων πόρων για την ύδρευση των οικισμών και την άρδευση των καλλιεργειών, του πρωτογενή τομέα παραγωγής, της ολοένα και αυξανόμενης ερήμωσης και εγκατάλειψης των χωριών μας, του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, των ελλιπών υποδομών, όπως το αεροδρόμιο (που φαίνεται ότι μετά κόπων και βασάνων παίρνει τον δρόμο του), το κεντρικό λιμάνι (που προσφάτως ήλθε στην επιφάνεια και όπως ήλθε έφυγε ως δια μαγείας!) και η μαρίνα Χίου στο Καστέλο, είναι προβλήματα που μετρούν δεκάδες χρόνια και οι λύσεις τους έχουν μείνει στα λόγια.

Το νερό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να λυθεί με συγκεκριμένους τρόπους. Τα ημιτελή φράγματα και οι υδατοδεξαμενές, όπως αυτό στης Κόρης το Γεφύρι και εκείνη στο Σαραπιό, πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και, παράλληλα, άλλες, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και υπολειτουργούν, να τεθούν σε ομαλή λειτουργία. Το νερό του Ναγού, κατόπιν σοβαρής μελέτης πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πόλη. Επίσης οι γεωτρήσεις και οι αφαλατώσεις πρέπει να συμπεριληφθούν σοβαρά στα προσεχή σχέδια της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης του νησιού, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον. Όλα αυτά χρειάζονται μελέτες και ενέργειες, σοβαρές, από ανθρώπους ειδικούς στο αντικείμενο. Αν όμως τα χρήματα των πολιτών σπαταλώνται σε ρουσφέτια και φιέστες δίχως αντίστοιχο επαρκές τουριστικό αντάλλαγμα, δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί ποτέ το ποσό που απαιτείται για τέτοιες μελέτες και έρευνα.

Το δε οδικό δίκτυο της Χίου στα περισσότερα σημεία είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για να μην πούμε επικίνδυνο. Και εδώ πρέπει να γίνουν ενέργειες και να υπάρξει επαγγελματικός σχεδιασμός ώστε να λυθεί το ζήτημα. Τόσο να αποσυμφορηθεί η πόλη και ο Βροντάδος όσο και να υπάρξει βελτίωση του οδικού δικτύου κυρίως στην βόρεια Χίο, το οποίο ως επί το πλείστον έχει αφεθεί στην τύχη του. Για την σήμανση και τον φωτισμό μάλιστα σε πολλά σημεία πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Εάν το πρόβλημα είναι το κόστος ηλεκτροδότησης παραπάνω χιλιομέτρων, υπάρχει λύση και περιλαμβάνει την αλλαγή των λαμπτήρων με πιο οικονομικές.

Η επέκταση του αεροδρομίου φαίνεται ότι έχει πάρει τον δρόμο της, έστω και με καθυστέρηση ετών που δείχνει το πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Και φυσικά με τη γύρω περιοχή που έχει μοιάζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Το κεντρικό λιμάνι. Ασφάλεια; Δυνατότητες; Τι να πρωτοαναφέρεις: για το λιμάνι της Χίου που ουσιαστικά δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις διευκόλυνσης τόσο των επιβατών, της κυκλοφορίας, όσο και των πλοίων επιβατηγών αλλά και εμπορικών. Για τα κρουαζιερόπλοια που δεν υπάρχει χώρος καν γι’ αυτά. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις που θα προχωρήσουν την μελέτη για την επέκταση του λιμανιού νοτίως αυτού, δηλαδή στο ύψος του ξενοδοχείου Χανδρής και παρακάτω, αλλά και την αξιοποίηση του λιμανιού των Μεστών που φυσικά απαιτεί τεράστια βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει τα Μεστά με την πόλη για την διευκόλυνση των εμπορικών ιδίως μεταφορών και της κυκλοφορίας.

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα και κάποιες προτάσεις, με τις οποίες αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Ωστόσο πρέπει να πω το εξής: εμείς δεν κατεβαίνουμε ως συνδυασμός για τον Δήμο ή την Περιφέρεια. Υπάρχουν τέτοιοι αρκετοί, που εμείς ξεχωρίζουμε αυτή την στιγμή, οι οποίοι έχουν εντρυφήσει σε μεγάλο βαθμό στα τοπικά προβλήματα. Εμείς ερχόμαστε για να δώσουμε λύση στο πώς αυτά τα προγράμματα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά με την συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης. Και για να γίνει αυτό πρέπει η δημόσια διοίκηση και οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί να λειτουργήσουν σαν μία κερδοφόρα επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό;

Η σχέση σήμερα μεταξύ δήμων και περιφερειών βασίζεται στο άρθρο 4 του Καλλικράτη που λέει ότι μεταξύ των δύο δεν υπάρχουν σχέσεις ιεραρχίας και ελέγχου αλλά σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Κανένας δεν εποπτεύει κανέναν, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα, κανείς δεν ανταμείβεται και κανείς δεν τιμωρείται. Αυτό το πράγμα το μόνο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει είναι σε περισσότερα αδικοχαμένα θύματα από εθνικές τραγωδίες και καταστροφές. Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν σε όλους τους δημόσιους τομείς.

Όπως έχει πολλάκις τονίσει ο πρόεδρος του Συνασπισμού μας κ. Τζήμερος «με συναλληλίες, χωρίς ιεραρχική δομή, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και χωρίς προσωπική ευθύνη, η Xώρα είναι μη κυβερνήσιμη και ο Θεός να γίνει πρωθυπουργός.»

Αυτή είναι η λύση στα προβλήματα που προαναφέραμε, όπως και σε άλλα πολλά, όπως είναι το πρόβλημα με το 5ο Δημοτικό σχολείο που προέκυψε και αυτό πρόσφατα.

 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Εθνικής Δημιουργίας για την περιοχή της Χίου;

Βασική προτεραιότητα του προγράμματός μας είναι η δημογραφική άνθιση του νησιού μας, το οποίο έσφυζε από ζωή πριν από δυόμιση αιώνες και πρωτοπορούσε οικονομικά και πολιτιστικά του ελληνικού κόσμου. Προς τούτο δεν αρκεί η παραγωγή μόνον ναυτικών, αλλά κρίνουμε ότι αναγκαία είναι η επιστροφή του Χιώτη στην γη μέσα από την κερδοφόρο αξιοποίησή της.

Και μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί μας είναι να καταστεί αυτό οικονομικά ανταγωνιστικό. Προϊόντα με ονομασία προέλευσης υπάρχουν στο νησί μας, άρα έμφαση πρέπει να δοθεί στην μείωση του ενεργειακού κόστους, στην επέκταση των εγγειοβελτιωτικών έργων και στον περιορισμό της κατάτμησης της γεωργικής γης. Ξεκινώντας από το τελευταίο είναι προφανές ότι ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας σε ένα νησί, όπου η γεωργική ιδιοκτησία είναι μοιρασμένη σε μικροσκοπικά γεωτεμάχια λόγω της αδελφομοιρίας, εκ των οποίων μέγα μέρος μάλιστα είναι άνευ ενεργού ιδιοκτήτη-καλλιεργητή λόγω της μετανάστευσης του προηγουμένου αιώνα και του εν γένει δημογραφικού μαρασμού, δεν πρόκειται να υπάρξει πριν λυθούν αυτά τα χρόνια προβλήματα. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επομένως είναι νούμερο ένα στόχος για την παράταξή μας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πρώτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι βέβαιο ότι λόγω της εγκατάλειψης της γης από τους Χιώτες στα τέλη του 20ου αιώνα, το Κράτος θα υπεισέλθει ως ιδιοκτήτης μεγάλων εκτάσεων, οι οποίες φυσικά θα τού είναι ως επί το πλείστον άχρηστες, αφού ήταν και θα παραμείνει αποτυχημένος επιχειρηματίας. Αυτές οι εκτάσεις πρέπει να πωληθούν σε ευνοϊκές τιμές σε Χιώτες που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν μαζικά την γη και προς τούτο προκρίνουμε ένα μοντέλο δημιουργίας αγροτικών εταιριών, στις οποίες ολόκληρες κοινότητες θα συνεισφέρουν τις καλλιεργήσιμες ιδιοκτησίες τους ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος στην προμήθεια των γεωργικών μηχανημάτων και λοιπών αναγκαίων για την αξιοποίησή τους. Εκ παραλλήλου, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην παραγωγή φθηνού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα) ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Η Χίος έχει το μέγεθος που μπορεί να τής παράσχει σημαντική αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και τροφή αρκεί να υπάρξει ολιστικό όραμα, κινητοποίηση των κατοίκων και παροχή κινήτρων για στοχευμένες ευεργεσίες από το εφοπλιστικό της κεφάλαιο. Η δε παραγωγή ικανών ποσοτήτων τοπικών πρώτων υλών και αυθεντικών προϊόντων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ιδιαίτερη τοπική κουζίνα, θα συμβάλει περαιτέρω και στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Οι δρομολογούμενες επενδύσεις στο αεροδρόμιο και τα λιμάνια της Χώρας και των Μεστών θα διευκολύνουν την μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων και θα κατευθύνουν ένα τμήμα του αυξανόμενου σε εθνικό επίπεδο τουριστικού προϊόντος και προς το νησί μας, αλλά είναι γνωστό ότι οι συμπατριώτες μας δεν φαίνεται να επιθυμούν ένα κύμα μαζικού τουρισμού χαμηλής ποιότητας, οπότε πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτήν την λεπτομέρεια.

Περαιτέρω, η Χίος είναι ένα βαθιά ιστορικό μέρος, ωστόσο παρατηρούνται αντιστρόφως ανάλογες της ιστορικότητάς της αυτής δράσεις ιστορικής μνήμης. Όμηρος, Κανάρης, Κοραής είναι μόνο οι κορυφές των ιστορικών προσώπων που συνέδεσαν το όνομα τους με την Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Η σφαγή της Χίου, των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη και η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας το 1822 είναι τα σημαντικότερα αλλά όχι τα μόνα γεγονότα που αποδεικνύουν την ενεργή συμμετοχή των τριών ηρωικών νησιών στην αποτίναξη της τουρκοκρατίας. Οι πρόσφυγες, από τις αλύτρωτες πατρίδες μας απέναντι στην Μικρασία, την καρδιά του Ελληνισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής συνέχειας του νησιού μας. Όλα αυτά και άλλα περισσότερα δεν μπορούν να μένουν κλειστά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Πρότασή μας να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι η καρδιά της Ελλάδας μας χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά εδώ! Εξ άλλου, «είντα Χιώτης είντα Σουλιώτης»!  

Τέλος, πρέπει να επενδυθούν πολλά χρήματα στην συντήρηση, την προστασία και την τουριστική ανάδειξη των μεσαιωνικών οικισμών της νοτίου Χίου, οι οποίοι δυστυχώς ρημάζουν από τον χρόνο μέσα από την επιδίωξη αποσπάσεως ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πακέτων για την επιδότηση της ανακαίνισής τους. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ουδεμία σχετική πρόβλεψη περιέλαβε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας «Ελλάδα 2.0», περιοριζόμενη για άλλη μια φορά στην κατασκευή πρωτίστως νέων υποδομών και σε απλή ενεργειακή και μόνο αναβάθμιση των υπολοίπων, με αποτέλεσμα αυτά που μάς ενδιαφέρουν εν προκειμένω, όπως βυζαντινά κάστρα, νεοκλασικά αρχοντικά, νησιώτικα παραδοσιακά και οιουδήποτε άλλου αρχιτεκτονικού ύφους διατηρητέα κτίρια, να περιέρχονται σε κατάσταση επικίνδυνης ετοιμορροπίας, να «απαξιώνονται» και να υποβαθμίζονται έτσι ολόκληρα χωριά. Και αυτά την στιγμή που η Ευρώπη έχει περάσει από την ενεργειακή αναβάθμιση στην πολύ σημαντική νέα στρατηγική «Κύμα Ανακαινίσεων - Renovation Wave» για την «βαθιά ανακαίνιση» και «στατική ενίσχυση» του κτιριακού πλούτου της Ευρώπης;

 

Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το ζήτημα των μεταναστών στη Χίο και πώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον τοπικό ζήτημα;

Πρόκειται πράγματι για ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί τα νησιά μας όσο κανέναν άλλον στην Ελλάδα. Η θέση και η στάση μας είναι συγκεκριμένη και απόλυτη. Από το 2020 και εντεύθεν και υπό το βάρος της πραγματικότητας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση του ΕΙΣΒΟΛΙΚΟΥ, όπως το ονομάζουμε εμείς και διατεινόμαστε ότι έτσι είναι, εφ’ όσον μια ελάχιστη μειοψηφία είναι πρόσφυγες που δυστυχώς αποτελούν το μεγάλο θύμα όλης αυτής της λαθρομεταναστευτικής λαίλαπας. Ωστόσο, παρά το ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά μονάχα περιορίστηκε. Δηλαδή πριν έμπαινε μία πόλη κάθε μέρα και σήμερα μπαίνει ένα χωριό! Εμείς λέμε συγκεκριμένα: ΣΠΑΣΤΕ τον μαγνήτη που τούς προσελκύει εδώ. Μπήκες παράνομα στην χώρα; Συλλαμβάνεσαι επί τόπου, περιορίζεσαι σε απομονωμένα νησιά με στρατιωτικό ιατρό, συσσίτιο και μια κάρτα να παίρνεις τηλέφωνο τον αδελφό του στο χωριό και να τού λέει: «Αδελφέ μου, μείνε μακριά από τους Έλληνες, αν καταπατήσεις τους νόμους τους θα υποφέρεις». Διότι η εισβολή δεν ανακόπτεται στον φράχτη, ούτε στο Αιγαίο. Εκεί περιορίζεται. Η εισβολή ανακόπτεται στο τηλέφωνο. Και φυσικά να ξεκαθαρίσει επιτέλους αυτό το αίσχος με τους νταβατζήδες των ΜΚΟ. Μητρώο και έλεγχος στα έσοδα και στα έξοδα. Οι Έλληνες είμαστε και φιλόξενοι και φιλεύσπλαχνοι και το έχουμε αποδείξει στην ιστορία μας. Αλλά αν συνεχίσουμε την ίδια επιπόλαια συμπεριφορά, σε λίγες δεκαετίες θα είμαστε μια αδύναμη και γηρασμένη μειοψηφία στις πόλεις και τα χωριά μας. Και δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η Ελλάδα χάριν της αφηρημένης έννοιας του ανθρωπισμού. Και φυσικά καμία συζήτηση για οιοδήποτε κέντρο, υπερδομή, δομή, συνοικισμό ή όπως αλλιώς το αποκαλούν, στην πρώτη γραμμή της μάχης που είναι το Αιγαίο και φυσικά μέσα σε αυτήν η Χίος μας.

 

Τι στρατηγικές έχετε για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη Χίο;

Όσο αφορά τώρα στο πώς μπορεί η Χίος να αναπτυχθεί οικονομικά και να μην αναγκαστούν οι Χιώτες να ξενιτευθούν για μια καλύτερη τύχη, αυτό είναι από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος μας, όχι μόνον στην Χίο, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για την βελτίωση της παραγωγικής οικονομίας υπάρχει μόνο μία συνταγή, παντού και για όλους: Ελεύθερο οικονομικό περιβάλλον, χαμηλή και σταθερή φορολογία, ασφάλεια και τάξη. Σε ένα πλαίσιο στο οποίο ο καθένας θα μπορούσε να κάνει το ο,τιδήποτε αρκεί να είναι νόμιμο θα εκτοξευόταν η οικονομία. Θα σάς φέρω ένα παράδειγμα: Η Κάλυμνος έχει γίνει ιδανικός τόπος για αναρρίχηση. Πήγε μήπως κανένας υπουργός ή κανένας σύμβουλος του και αποφάσισαν κάτι τέτοιο; Όχι! Απλώς βρέθηκε κάποιος, ο οποίος είχε την ιδέα, τήν εφάρμοσε, το κυνήγησε με συστηματικό τρόπο και κέρδισε από αυτό. Και μαζί με αυτόν κέρδισαν και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες του, οι οποίοι έφτιαξαν στο νησί μια ολόκληρη κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο αντικείμενο και σε συναφείς δραστηριότητες. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ από έναν πολιτικό. Επομένως, αυτά είναι που χρειάζονται για να υπάρξει οικονομική άνθιση. Ακούτε για επενδύσεις. Για να έρθει κάποιος να επενδύσει δεν θα το κάνει επειδή έκανε τάμα. Θα το κάνει επειδή η χώρα τού παρέχει την δυνατότητα να βγάλει κέρδος ή τουλάχιστον δεν τον εμποδίζει ποικιλοτρόπως από αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους του πολίτες που έχουν όρεξη να προκόψουν με τον ιδρώτα τους και που δεν έχουν την αίσθηση ότι το κράτος είναι ο μεγάλος πατερούλης που θα τούς πιάσει από το χέρι και θα τούς πει «εσύ θα κάτσεις εδώ και θα κάνεις αυτό και θα παίρνεις αυτά».

Όσο αφορά στην οικονομία εμείς έχουμε την βασική μας πρόταση, δοκιμασμένη και εφαρμοσμένη σε χώρες που είδαν την οικονομία τους να απογειώνεται. Γραμμική φορολογία (flat tax) 15% σε όλα τα εισοδήματα και 9% σε είδη πρώτης ανάγκης, δεν πληρώνουμε όλοι το ίδιο ποσό, αλλά πληρώνουμε το ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΌ. Και μια διάταξη που θα εξαφάνιζε την φοροδιαφυγή: ΌΛΑ τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο. Διότι τότε θα συμφέρει τους πάντες να ζητούν αποδείξεις για τα πάντα. Όταν σήμερα ο πολίτης νιώθει συνεχώς το μεγάλο χέρι του κράτους μέσα στην τσέπη του τότε είναι λογικό να προσπαθεί συστηματικά να φοροδιαφύγει. Με αυτές τις απλές μεταβολές, εκτός του ότι αντικαθίστανται χιλιάδες σελίδες νόμων και διατάξεων, έχεις τεράστια έσοδα ως κράτος. Γιατί θα βάλεις όλο το μαύρο χρήμα μέσα στην πραγματική οικονομία.

Μία δε εξειδικευμένη πρόταση μας για την Χίο είναι η εξής: Η Χίος έχει τεράστια ναυτική ιστορία, αλλά έχει επίσης παρόν και μέλλον, όπως και η Ελλάς εν γένει. Επειδή όμως το νησί μας αποτελεί φυτώριο και, αν δεν κάνω λάθος, το μεγαλύτερο της Ελλάδας τόσο σε ναυτικούς όσο και σε πλοιοκτήτες, θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν υπηρεσίες ή έστω παραρτήματα αυτών που θα εξυπηρετήσουν το Χιώτη ναυτικό. Επίσης, η Χίος με την δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο ενός ναυτιλιακού κέντρου επισκευών και συντήρησης μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοίων, ανεφοδιασμού πλοίων, τροφοδοσίας με είδη πρώτης ανάγκης και αναλώσιμων προϊόντων κτλ., πράγμα που θα άνοιγε έναν νέο επιχειρηματικό ορίζοντα στο νησί και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

 

Πώς προτείνετε να προωθήσετε τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων στη Χίο;

Δυστυχώς, η πολιτική κατήντησε σε αυτό το χάλι που είναι σήμερα, διότι εδώ και δεκαετίες είναι σε δράση μια Συνωμοσία των Μετρίων που διάβρωσε σταδιακά κάθε εξουσία, από την κυβερνητική μέχρι την δημοσιογραφική με αποτέλεσμα να ανέλθουν στο προσκήνιο ασόβαροι άνθρωποι, τυχοδιώκτες, ανεπάγγελτοι με φυσικό επακόλουθο να τήν απαξιώσουν εντελώς στα μάτια των νέων ανθρώπων, που έχουν πεισθεί ότι όλοι είναι ίδιοι και δεν έχει κανένα νόημα η ενασχόληση με τα κοινά. Σε μερικές δεκάδες χρόνια από τώρα οι απόγονοί μας θα απορούν κυριολεκτικά πώς είναι δυνατόν η γενιά μας να εξέλεξε τέτοιες ανθυπομετριότητες σε κρίσιμες στιγμές για να αποφασίσουν για την τύχη του Ελληνισμού. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τις ευθύνες των πολιτών, οι οποίοι σταδιακά απομακρύνθηκαν από την κοινωνική ζωή και δράση ασχολούμενοι μόνον με την βελτίωση του ιδιωτικού τους βίου. Όταν όμως οι άξιοι αδρανούν, κυβερνούν οι ανάξιοι με ευθύνη των πρώτων. Η μόνη λύση να επιστρέψουν οι υγιείς και νέοι άνθρωποι στην πολιτική είναι δια του παραδείγματος. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να γίνουμε το παράδειγμα εκείνο που θα τούς πείσει για το αντίθετο: ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν της εμπιστοσύνης τους. Ας μάς αναζητήσουν προσεκτικά και θεωρούμε ότι θα εντοπίσουν σοβαρούς και καταρτισμένους ανθρώπους που δεν ψάχνουν να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα με την πολιτική, δηλ. ανθρώπους που δίνουν αγώνα και μάχη καθημερινά από το υστέρημα τους. Γιατί όπως είπε και ο αντιπρόεδρος μας κ. Φαήλος Κρανιδιώτης «όταν βλέπεις κάποιον και αγωνίζεται και συμφωνείς μαζί του, μην τον κοιτάς. Είναι καθήκον σου να τόν βοηθήσεις».

Και όταν ασχοληθούν λίγο με τα κοινά θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει απέραντος χώρος να ηγηθούν της μοίρας του ιδίως στο τοπικό επίπεδο που μάς απασχοληθεί. Η Χίος έχει παραμεληθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα βρουν άπειρα θέματα απασχόλησης και βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.

 

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας ως υποψήφιου Βουλευτή της Χίου απέναντι στους πολίτες και πώς θα εξασφαλίσετε τη διαφάνεια στην άσκηση των καθηκόντων σας;

Δεν είμαι εξωτικός στην Χίο, όπως κάποιοι άλλοι ανθυποψήφιοί μου. Μπορεί να γεννήθηκα και να εργάζομαι στην Αθήνα, αλλά έχω ζήσει σημαντικά χρονικά διαστήματα στην Χίο, ζώντας την ζωή του χωριού και κατανοώντας μέσα από αυτές τις υπέροχες περιόδους της ζωής μου τους ανθρώπους της, την νοοτροπία τους, τις δυσκολίες της ζωής τους, την μακραίωνη ιστορία τους και της σύγχρονες ανάγκες τους. Έχω σημαντική περιουσία στο νησί μας και τό επισκέπτομαι τακτικά. Εξ άλλου επεδίωξα να κάνω και την θητεία μου στο νησί μας υπό την ρομαντική ιδέα ότι εάν συνέβαινε κάτι θα ήθελα να υπερασπιστώ τα ίδια αυτά χώματα, για τα οποία μάτωσαν και ίδρωσαν οι πρόγονοί μου. Η δέσμευσή μου απέναντι στον νησί μάλιστα συνδέεται άρρηκτα με την υπόσχεσή μου απέναντι στον παππού μου Ορέστη Βιτέλλα να μην πωλήσω την περιουσία του σε Καλαμωτή και Κώμη, αλλά να συνεχίσω την παρακαταθήκη του. Οπότε, δεν πρόκειται να προδώσω λοιπόν τον λόγο μου στους συμπατριώτες μου ο,τιδήποτε και αν συμβεί.

Η διαφάνεια στην άσκηση των καθηκόντων μου είναι εύκολη υπόθεση για εμένα: Και τούτο διότι απλούστατα δεν υπόσχομαι διορισμούς, δεν υπόσχομαι χρηματικές απολαβές, δεν χρωστάω σε κανέναν και δεν εξαρτώμαι από κανένα. Και επομένως είμαι ελεύθερος να σάς ακούσω και να πράξω ό,τι πρέπει προς το συμφέρον σας.

12

image

image

Newsletter