twitter youtube google

 

FACE2FACE

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 10:49
Εκτύπωση

12Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Σύμπραξη Δημιουργίας» του Στ. Κάρμαντζη, Σ. Ντομάτας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη ChiosPress.

 

1. Κύριε Ντομάτα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα δημοτικά πράγματα και να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Σύμπραξη Δημιουργίας» του κ. Κάρματζη.

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε να αναπτύξω τις σκέψεις μου και τα πιστεύω μου μέσα από το την ιστοσελίδα σας.

Δηλώνω ενεργός πολίτης και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα την ανησυχία για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και την τάση να θέλω να συμμετέχω μέσω συλλογικών προσπαθειών για την επίλυση τους. Μεγάλωσα μέσα σε ένα σπίτι που η πολιτική συζήτηση και ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης απασχολούσε την καθημερινότητα μας. Ήταν μάλιστα ποιοτική συζήτηση, γιατί επιτρέψτε μου χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου να σας πω ότι οι γονείς μου ζούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερο πάθος αφού η μητέρα μου ήταν δημοτική υπάλληλος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως άνθρωπος και ο πατέρας μου όπως ίσως γνωρίζουν οι περισσότεροι, εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση επί 26 χρόνια, υπηρετώντας τον Δήμο από σημαντικές θέσεις και μάλιστα κατά την προσωπική μου άποψη με μεγάλη αποτελεσματικότητα και τρομερή προσήλωση

Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν το 2010, στην ηλικία των 25 ετών όταν και εξελέγην δημοτικός σύμβουλος της τότε νέας  δημοτικής αρχής . Θα έλεγα ότι η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερη για μένα αφού αποτέλεσε «σχολείο» τόσο σε προσωπικό όσο και πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι ήμασταν  δημοτική αρχή που έπρεπε να εφαρμόσει τον νόμο του Καλλικράτη και να ενωθούν οχτώ δήμοι σε έναν, διαδικασία που ήταν πρωτόγνωρη ,δύσκολη, αλλά και σπουδαία προσωπικά για μένα, γιατί η τριβή μου με την αυτοδιοίκηση ήταν πολύ έντονη λόγω των τόσο πολλών  που έπρεπε να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποτελεσματικότητα, ώστε να λειτουργήσει αρμονικά ο Δήμος.

Στο ερώτημα γιατί σ αυτές τις εκλογές συστρατεύομαι με τον Σταμάτη Κάρμαντζη και την «Σύμπραξη Δημιουργίας», θα απαντήσω ότι είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε έναν συνδυασμό με επικεφαλής τον κύριο Κάρμαντζη, έναν συνδυασμό χωρίς κομματικές αποχρώσεις και δεσμεύσεις και στον οποίο συστρατεύονται επίσης άνθρωποι με εμπειρία στα κοινά, αλλά και νέοι άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση της Χιώτικης κοινωνίας. Αυτό άλλωστε είναι που κάνει τόσο σπουδαία την τοπική αυτοδιοίκηση !

 

2. Ποια θεωρείτε τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της Χίου;

Θεωρώ ότι στα χρόνια που έρχονται η ατζέντα των «μεγαλύτερων προβλημάτων» που αφορούν το νησί μας ίσως να έχει διαφοροποιηθεί κάπως σε σχέση με τα τελευταία χρόνια αφού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάποιες νέες προκλήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν . Αν έπρεπε αυτή τη στιγμή, όπως με ρωτάτε, να κάνω μια ιεράρχηση των σπουδαιότερων προβλημάτων που απαιτούν άμεσα επίλυση και συνιστούν πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή αυτά θα ήταν τα εξής:

Πρώτο πρόβλημα η έλλειψη σύγχρονων υποδομών που φρενάρει την ανάπτυξη του νησιού μας(αεροδρόμιο, λιμάνι, φράγματα).

Δεύτερο, η ανεργία των νέων η οποία τους οδηγεί σε μετανάστευση τόσο στο εσωτερικό όπως για παράδειγμα σε άλλα πιο αναπτυγμένα τουριστικά νησιά όσο και στο εξωτερικό, θέμα που είναι βέβαια άμεσα συνδεδεμένο με το πρώτο πρόβλημα των υποδομών αφού οι νέες υποδομές δημιουργούν αυτόματα θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες

Τρίτο σοβαρό πρόβλημα θεωρώ το μεταναστευτικό που έχει μετατρέψει το νησί μας σε αποθήκη ψυχών και απασχολεί πόρους στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα.

 

3. Πείτε μας τους λόγους ώστε ένας πολίτης της Χίου να ψηφίσει τον συνδυασμό «Σύμπραξη Δημιουργίας» αλλά και εσάς προσωπικά;

Πρώτος πυλώνας για να ψηφίσει κάποιος τον συνδυασμό μας είναι ο ίδιος ο επικεφαλής του !ο Σταμάτης Κάρμαντζης είναι ένας άνθρωπος καταξιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση με έργα και όχι λόγια και το κοινό μας στοιχείο είναι η αγάπη μας για τον τόπο που ζούμε και τους ανθρώπου του! ο κύριος Κάρμαντζης είναι άτομο με στόχευση στα αποτελέσματα και αποδεδειγμένη ικανότητα να σπάσει αυγά όπου χρειάζεται για να δημιουργήσει αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος!

αναφορικά με τον συνδυασμό ,όπως προανέφερα, μεγάλο ρόλο για να μας ψηφίσουν οι συνδημότες μας παίζει η έλλειψη κάθε είδους εξαρτίσεων, η μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων που είναι ενεργοί στην κοινωνία μας αλλά και εμπείρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ,κάτι που είναι πολύ σημαντικό και έλειψε από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Περαιτέρω ο συνδυασμός διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα πολύ προσεγμένο που όπως είπε ο ίδιος ο επικεφαλής μας αποτελεί συμβόλαιο. Δεδομένου ότι είναι ένα πρόγραμμα μελετημένο τόσο ώστε να είναι εκτελέσιμο χωρίς υπερβολές και χωρίς να αποτελεί έκθεση ιδεών

σε ότι αφορά εμένα προσωπικά θα έλεγα σε κάποιον να με ψηφίσει γιατί όπως είπα και παραπάνω νιώθω ενεργός πολίτης και επιχειρηματίας που πιστεύει στους ενεργούς πολίτες! θέλω να προσφέρω στον τόπο μου εργαζόμενος για την επίλυση των προβλημάτων και πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω λόγω της εμπειρίας μου τόσο από την αγορά όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όντας πάντα θετικός σε καινοτόμες ιδέες που αφορούν το νησί μας.

 

4. Σε περίπτωση που οι πολίτες σας ψηφίσουν και εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;

Ο μεγάλος προσωπικός στόχος είναι να εργαστώ προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των έργων υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο νησί μας(οδικό δίκτυο, φράγματα, λιμάνι, αεροδρόμιο) ,την ανάπτυξη του τουρισμού που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πότε την καθημερινότητα του πολίτη που είναι εξίσου σημαντική και αφορά τομείς όπως της καθαριότητας ,της ύδρευσης και των προβλημάτων των χωρίων μας.

Επίσης λόγω της προγενέστερης εμπειρία μου στην ΔΗΚΕΧ(κοινωφελής επιχείρηση δήμου Χίου) κατά την περίοδο της θητεία μου ως δημοτικός σύμβουλος διαπίστωσα πόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο μπορεί να παίξει  ο δήμος μέσα από προγράμματα που ωφελούν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες του τόπου μας και είναι ένα αντικείμενο που θεωρώ ότι χρειάζεται να εστιάσουμε, να  προστατεύσουμε  τις συγκεκριμένες δομές ως κόρη οφθαλμού και να τις επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο!

 

5. Πως κρίνετε τη Δημοτική αρχή Βουρνού;

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή του κ. Βουρνού έδειξε πως ήταν αδύναμη διοικητικά και φάνηκε σε πολλούς τομείς, η έλλειψη εμπειριών των στελεχών της με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών και να εμφανιστούν πολλά προβλήματα. Επίσης αποδείχθηκε άτολμη και παρασυρόμενη από την κεντρική εξουσία με τελικό απολογισμό να μην υποστηρίξει τα συμφέροντα των δημοτών επαρκώς

 

6. Κλεινοντας τη συνέντευξη μας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους συνδημότες

Το μήνυμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το να ζητήσω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των συμπολιτών μου προς το πρόσωπο μου, προς τον συνδυασμό "Σύμπραξη Δημιουργίας"  και προς τον ίδιο τον Σταμάτη Κάρμαντζη προσωπικά ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας .όλοι μαζί οι ενεργοί πολίτες, υποψήφιοι και μη ,εκλεγμένοι και μη, πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του τόπου μας. εμείς σαν συνδυασμός είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση της επόμενης μέρας γιατί και θέλουμε και μπορούμε!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι μια καλύτερη Χίος είναι εφικτή, ανήκει στην γενιά μας και αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτήν!

12

image

image

Newsletter