twitter youtube google

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 20:08
Εκτύπωση

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή την ολοκλήρωση των 6 χρόνων από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου 2016) για το μεταναστευτικό, κανένας δεν μπήκε στον κόπο για να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα που προέκυψαν.
 
Η πραγματικότητα έδειξε ότι μετατράπηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε ένα τεράστιο χοτ σποτ, η Ελλάδα σε χώρο εγκλωβισμού μεταναστών και παράλληλα η Τουρκία έλαβε ως αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά ποσά (δις ευρώ) για την δήθεν συγκράτηση των ροών και τις υποτιθέμενες επιστροφές. Επιστροφές που δεν έγιναν ποτέ και που ουσιαστικά παραχωρήθηκε στην Τουρκία το μόνιμο όπλο του εκβιασμού, μέσω του μεταναστευτικού.
 
Η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι μέσω του μεταναστευτικού μπορεί να λάβει ανταλλάγματα, ακόμα και να καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ.
 

12

Η αποθράσυνση των Τούρκων που όλο ζητούσαν και περισσότερα φάνηκε με την πολιορκία του Έβρου, όπως και με την αποστολή μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας για τον εκβιασμό Πολωνίας - Λετονίας και κατ επέκταση όλης της Ε.Ε.
 
Φάνηκε ως χώρα τελείως αφερέγγυα, που ενώ καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και λειτουργεί ως κράτος συμμορία υποκινώντας τους λαθροδιακινητές, πολλές φορές βγαίνει μπροστά με θράσος καταγγέλλοντας την Ελλάδα με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
 
Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ζούσε εκτός τόπου και χρόνου για πάρα πολύ καιρό και ενώ υπήρχε ήδη από το 2002 διμερής συμφωνία με την Τουρκία, η οποία σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόστηκε όσον αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των επιστροφών (Νόμος 3030/2002 - ΦΕΚ 163/Α/15-7-2002). Το πολιτικό προσωπικό πίστεψε ότι, η συμβολή της ΕΕ και η νέα συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, θα είχε απτά αποτελέσματα, όμως αναγκάστηκε για άλλη μία φορά να προσγειωθεί ανώμαλα.
Περισσότεροι από 300 χιλιάδες (309.433 στοιχεία Υ.Α.) εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μόνο από τα νησιά (περίοδος 2016-2021) ενώ οι επιστροφές το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόλις 2.024!! (το 2016: 801, το 2017: 683 , το 2018: 322, το 2019 : 79, το 2020 : 139 το 2021 : 0). Δηλαδή για κάθε 1000 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία από το 2016 και μετά, οι επιστροφές προς αυτήν, βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας ήταν λιγότερες από 7 άτομα !!
 
Κι αυτό μόνο για τα νησιά, διότι από τον Έβρο πέρασαν επιπλέον 54.000 μετανάστες! Κι όλα αυτά ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. έλεγαν για 10.000 επιστροφές προς την Τουρκία τον χρόνο!
 
Πλήρης λοιπόν αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής, εγχώριας και ευρωπαϊκής, να επιβάλει την συμφωνία που η ίδια προέβαλλε ως λύση.
 
Το εγχώριο όμως πολιτικό σύστημα "πάτησε" πάνω σε αυτήν την συμφωνία ώστε να επιβάλλει, με αφήγημα τις επιστροφές προς την Τουρκία (που δεν έγιναν ποτέ), ως αναγκαίες τις κατασκευές των Υπερδομών πάνω στα σύνορα. Ασκώντας ψηφοθηρική πολιτική, λαμβάνοντας τα κεφάλαια της Ε.Ε. που η τελευταία τα πλήρωνε ώστε να παραμείνει το πρόβλημα μακριά της, έφτασε ακόμα και στο σημείο να έρθει σε αντιπαράθεση με τους νησιώτες, σε σημείο ανοικτής σύγκρουσης στέλνοντας τα ΜΑΤ.
 
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα το πολιτικό σύστημα με κύριο εκφραστή τον κ. Μηταράκη αδυνατεί να αναγνωρίσει τα λάθη του. Ούτε έχει γίνει ανοικτή κριτική για τα ολέθρια αποτελέσματα της συμφωνίας που είχε ως επακόλουθο την υποθήκευση - γκριζάρισμα των νησιών , την μόνιμη ομηρία τους από την Τουρκία με την κατασκευή των Υπερδομών και την πριμοδότηση των λαθροδιακινητών.
 
Επιπροσθέτως τα νέα δεδομένα με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, εμπεριέχουν ως κύριο στοιχείο τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή των συνόρων, τα οποία ασπάζεται και η Τουρκία του Ερντογάν, γι αυτό και οι συνεχείς αναφορές για αποστρατικοποίηση των νησιών.
 
Η διαχείριση του μεταναστευτικού πάνω στα σύνορα είναι ολέθρια και παρωχημένη όπως άλλωστε απέδειξε η εδώ και 6 χρόνια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πόσο μάλλον σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας. Η δήθεν αναγκαιότητα των Υπερδομών στα σύνορα έχει λάβει οριστικό τέλος.
 
Η πιο πολυδιαφημισμένη και ακριβοπληρωμένη συμφωνία απέτυχε παταγωδώς. Είναι νεκρή (μέχρι και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να το ομολογήσει) διότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Σοκ και δέος για τους νησιώτες και την Ελλάδα , με τους Τούρκους να λαμβάνουν τα δίς . Αυτό ήταν το αποτέλεσμα.
 
Το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να θυμάται τα λάθη του, οι νησιώτες όμως οφείλουν να μην τα ξεχάσουν.

12

image

image

Newsletter