twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 18:54
Εκτύπωση

12

Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και την εφαρμογή του νέου συστήματος EFT POS από τις αρχές του 2023 προβλέπει το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με αυτό τον τρόπο οι οικονομικές Αρχές της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως όπλο κατά της φοροδιαφυγής και να φέρουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία της υπηρεσίας, όπως η «Appodixi».

Αν το σχέδιο για υποχρεωτικά POS προχωρήσει, τότε δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων, περίπτερα και ταξί – τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή.

Όσον αφορά στην online διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023, θα βοηθήσει τις φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη.

 

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα – Έλεγχος σε 5 βήματα

Σημειώνεται πως το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)» και δεν θα επιτρέπει στα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Το ποσό θα αναγράφεται στο POS αυτόματα από την ταμειακή μηχανή και δεν θα το «χτυπάει» χειροκίνητα ο ταμίας.

 

Πιο αναλυτικά:

  1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) "online έγκριση" ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
 

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: cnn.gr

12

image

image

Newsletter