twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 17:27
Εκτύπωση

12

Ίσως να μοιάζει με κλισέ, όμως ειδικά στη ναυτιλία, το μεγαλύτερο προσόν που μπορεί να επιδείξει ένας εφοπλιστής, είναι η διορατικότητα. Εάν δε, αυτή είναι τέτοια ώστε η εταιρία της οποίας ηγείται να βγει νικηφόρα μέσα από μια μεγάλη, παγκόσμια θύελλα, τότε μιλάμε για διαχείριση που θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Σοκ. Έτσι περιγράφεται για το παγκόσμιο εμπόριο το lockdown που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Λογικό, με δεδομένο ότι για κάποιους μήνες, ουσιαστικά δεν κινείτο σχεδόν... τίποτα, σε όλο τον κόσμο. Έτσι περιγράφονται όμως -με την αντίθετη ερμηνεία- και τα αποτελέσματα τριμήνου της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής StealthGas Inc, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά. Γιατί η StealthGass, όχι μόνο δεν παρουσίασε τις ζημιές που θα ανέμενε κανείς για μια τέτοια περίοδο, αλλά εμφάνισε και τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας επταετίας, προκαλώντας «συναγερμό» στους επενδυτές της Wall Street!

 

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ναυτιλιακή για την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου 2020 -δηλαδή το διάστημα που κορυφώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού- η εταιρία κατάφερε, όχι μόνο να μείνει ανεπηρέαστη από τη «φουρτούνα» της πανδημίας του Covid-19 και το disruption που έφεραν στο παγκόσμιο εμπόριο τα lockdowns, αλλα και να καταγράψει ισχυρή, την ισχυρότερη των τελευταίων ετών, κερδοφορία.

Για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, η εισηγμένη στο Nasdaq StealthGas, εμφάνισε έσοδα 36,3 εκατ. δολαρίων, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 2,2 εκατ. δολάρια ή ποσοστό 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τα κέρδη της ναυτιλιακής έφτασαν τα 8,9 εκατομμύρια δολάρια έναντι ζημιών 0,2 εκατ. δολαρίων που είχε παρουσιάσει το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη ανά μετοχή στις 20 Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 0,23 δολάρια έναντι ζημιάς 0,005 δολ. τον δεύτερο τρίμηνο 2019, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για κέρδη 0,02 δολαρίων ανά μετοχή. Η κερδοφορία αυτού του τριμήνου για τη StealthGas, είναι η ισχυρότερη που εμφανίζει από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για το Q2 του έτους, ο στόλος της ναυτιλιακής είχε χρήση που έφτασε το εντυπωσιακό 99,7%, με μόλις 11 μέρες off hire, ενώ 71% των fleet days είναι διασφαλισμένο σε χρονοναυλώσεις για το υπόλοιπο του 2020, με τα εξασφαλισμένα έσοδα να ανέρχονται στα 112 εκατομμύρια. Η εταιρία παρουσιάζει χαμηλή μόχλευση, καθώς το χρέος έναντι των assets ανέρχεται σε 37,7% και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε επίπεδο τριμήνου έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια. Το ταμειακά διαθέσιμα της StealthGas φτάνουν τα 51,5 εκατ. δολαρίων, μετά την επένδυση για την απόκτηση δύο μικρών πλοίων LPG, με το πρώτο εξ αυτών να έχει παραδοθεί τον Ιούνιο και το δεύτερο να αναμένεται να παραδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το ΕBITDA ανήλθε στα 21,8 εκατομμύρια έναντι 14,6 το β' τρίμηνο του 2019.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η StealthGas, σημαντική αύξηση 20% κατέγραψαν τα έσοδα από τη χρονοναύλωση μικρότερων LPG carriers και των semi-refrigerated πλοίων χωρητικότητας 22.000 cbm, απόρροια των υψηλότερων ναύλων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αλλά και της περιορισμένης έκθεσής της στην spot αγορά όπου η εικόνα ήταν υποτονική λόγω της πανδημίας.

 

Η εξήγηση

Στο ερώτημα του πώς και γιατί τα κατάφερε τόσο πανηγυρικά η StealthGas, η απάντηση βρίσκεται στη... σχεδόν εμμονική συνήθεια του Χάρη Βαφειά να διασφαλίζει τις μελλοντικές ναυλώσεις -και άρα τα έσοδα- για όλα τα πλοία της ναυτιλιακής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ναυτιλιακή έχει ήδη καλύψει το 32% των ναυλώσεων για τα πλοία της για το 2021, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα έχει καλύψει άνω του 90% τα πλοία της με χρονοναυλώσεις για το 2021, όπως συνηθίζει. Ο υψηλός τζίρος του Q2 προέκυψε από την αύξηση των χρονοναυλώσεων κατά 20% και τη μείωση της παρουσίας πλοίων της StealthGas στην spot αγορά.

Την ίδια εξήγηση έδωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ της StealthGas, Michael Jolliffe, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ναυτιλιακής: «Παρά την παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, η εταιρία παρουσίασε ισχυρή οικονομική απόδοση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και μάλιστα την καλύτερη απόδοση των τελευταίων επτά ετών», είπε ο κ. Jolliffe και εξήγησε: «Οι πυλώνες της επιτυχίας μας ήταν κυρίως η ισχυρή κάλυψη που είχαμε εξασφαλίσει την περίοδο πριν από τα lockdowns, η σταθερή βάση λειτουργικού κόστους και η μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών μας.

Η συντηρητική στρατηγική μας για την εξασφάλιση χρονοναυλώσεων είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσουμε αρκετές συμφωνίες ναύλωσης με ανταγωνιστικά ναύλα πριν από το ξέσπασμα του Covid-19 και ως εκ τούτου να εξασφαλίσουμε ασπίδα προστασίας από την επιδείνωση της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορίας μας».

 

«Μήπως η μετοχή είναι υποτιμημένη»;

Τις τελευταίες ημέρες, στη Wall Street, επενδυτές και αναλυτές αναρωτιούνται «μήπως η μετοχή της StealthGas είναι undervalued». Από την αρχή του έτους, η μετοχή της ναυτιλιακής έχει χάσει 24,8% της αξίας (έναντι αύξησης του S&P 500 κατά 4,8%). Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ωστόσο, το κλίμα είναι διαφορετικό. Η μετοχή κινήθηκε κατά 15% ανοδικά, ενώ οι αναλυτές άρχισαν να... αναρωτιούνται (αφού είδαν πως οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν παταγωδώς, με την πρόβλεψη για κέρδη 0,02 δολ. ανά μετοχή να γίνεται αληθινά κέρδη 0,25 δολ. ανά κομμάτι). Παράδειγμα η Zacks Performance, η οποία σε μόλις μια ημέρα άλλαξε τη σύστασή της για τη μετοχή από «Hold» σε «Buy».

Λογικό λοιπόν αυτό που λέει ο επικεφαλής του ΔΣ της εταιρίας: «Αποδείξαμε ότι έχουμε έναν ισχυρό στόλο, σταθερή οικονομική θέση και αποτελεσματική στρατηγική, που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση σε αυτήν την αβέβαιη αγορά. Η απόδοσή μας ήταν επίσης μια απόδειξη ότι τα επίπεδα της τιμής της μετοχής μας είναι χαμηλά και θεωρούμε ότι δεν αντανακλούν την δυναμική της StealthGas».

 

 

 

 

Πηγή: dealnews.gr

12

image

image

Newsletter