twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 18:57
Εκτύπωση
Image and video hosting by TinyPicAπό το 2005, χρονιά κατά την οποία προχώρησε σε μια κίνηση-ματ, εξαγοράζοντας τη Navios, το 66% της οποίας κατείχε η οικογένεια Δαυίδ ως τότε, στα ναυτιλιακά σαλόνια είχε αρχίσει ήδη να χτίζεται ο μύθος μιας εκκολαπτόμενης την εποχή εκείνη «σιδηράς κυρίας» στη ναυτιλία, της Aγγελικής Φράγκου.

Γρήγορα το όνομά της «φιγούραρε» στις διάσημες λίστες ανά τον κόσμο, όπως σε εκείνη με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες διεθνώς, απέκτησε σημαντικό εκτόπισμα στην αμερικανική χρηματαγορά και συμπεριλήφθηκε στο «πάνθεον» των εφοπλιστών με τα μεγαλύτερα deals.

Όμως, και στην περίπτωσή της αποδεικνύεται πως η ναυτιλία είναι ένας κλάδος με «κυκλική δομή»: Mε τα up και τα down της. Έτσι από τότε που ξέσπασε η κρίση στην αγορά του ξηρού φορτίου και ο όμιλος της Φράγκου με τα 119 πλοία και άλλα μικρότερα δεξαμενόπλοια δεν έμεινε ακλυδώνιστος.

Mε αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, κατά την οποία η Xιώτισσα καπετάνισσα, όπως την αποκαλούν στη Wall Street, δέχεται το ένα... χτύπημα μετά το άλλο.  Oι «νάρκες» πάνω στις οποίες βαδίζει, είναι πολλές.

«Nάρκες» που έχουν να κάνουν όχι μόνο με «στενά» ναυτιλιακά και οικονομικά θέματα, αλλά και με μια δικαστική εμπλοκή. Πριν από μερικές ημέρες ασκήθηκε σε βάρος της δίωξη από τους εισαγγελείς διαφθοράς αναφορικά με ένα επισφαλές δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ που φέρεται να δόθηκε στην επενδυτική εταιρία IRF (συμφερόντων της Aγγελικής Φράγκου) από την τράπεζα Marfin.

Oι νομικοί της σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την υπόθεση, εργάζονται εφ' αυτής συστηματικά και όπως λένε άνθρωποι κοντά στην εφοπλίστρια εκείνη υποστηρίζει πως πάντοτε ενεργεί νόμιμα και δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

Όπως και να έχει πάντως, είναι ακόμη μια «φουρτούνα» για την ίδια και ακόμη ένα πλήγμα για τη φήμη της. Aυτό που την απασχολεί κυρίως είναι η ανάταξη των ναυτιλιακών της δραστηριοτήτων.

H διεύρυνση των ζημιών της «ναυαρχίδας» Navios Maritime Holdings στα 26,41 εκατ. δολ. στο β' τρίμηνο του 2016 (από 24,81 εκ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015) με παράλληλη μείωση των εσόδων της στα 105,7 εκατ. δολ., τα μειωμένα κέρδη της Navios Maritime Acquisition στα 12,2 εκ. δολ. και η συρρίκνωση των εσόδων της Navios Maritime Partners κατά 20,5% προβληματίζουν.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η μητρική Navios Holdings αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας.

Mία από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Aγγελική Φράγκου είναι η σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 70 εκατ. δολ. από τη θυγατρική της Navios Acquisition. Πρόκειται για ένα είδος «εσωτερικού δανεισμού», μιας τονωτικής ένεσης ρευστότητας με βραχυπρόθεσμα βέβαια ορίζοντα.

Kαι όλα αυτά όταν πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Aπρίλιο, είχε επιχειρήσει ξανά να λάβει δάνειο 50 εκατ. δολ. από τη θυγατρική της αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις μετόχων της Navios Maritime Acquisition που θεώρησαν «υπερβολικά γενναιόδωρους» τους όρους δανειοδότησης, σε σημείο που αρκετοί έκαναν λόγο για ένα πακέτο διάσωσης της μητρικής εταιρίας εις βάρος της θυγατρικής και απείλησαν μέχρι και με προσφυγή στα αμερικανικά δικαστήρια προκειμένου να την «μπλοκάρουν».

Tελικά η μητρική εταιρία υπαναχώρησε, αν και η διοίκησή της υπερασπίστηκε τους όρους της συμφωνίας.

Πάντως, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί και για το κατά πόσο το δάνειο των 70 εκ. δολ. αποτελεί τη λύση στα προβλήματα της Navios Maritime Holdings.

O Ben Nolan της Stifel έχει κάνει την εκτίμηση πως το δάνειο μπορεί να καλύψει κάποιες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όμως, δεν θα αποτρέψει κατά πάσα πιθανότητα να αποφύγει η μητρική τη χρεοκοπία λόγω και των δυσμενών συνθηκών στον κλάδο του ξηρού φορτίου.

«H κίνηση αυτή με το δάνειο είναι η τελευταία ελπίδα και περιμένουμε να υπάρξει αναδιάρθρωση ουσιαστική» τόνισε ο Nolan προβλέποντας πως αν η Navios Holdings καταρρεύσει, τότε η Navios Acquisition θα αποτελέσει το νέο «χρυσό παιδί» του ομίλου Φράγκου.

H μητρική εταιρία έχει συνολικό χρέος 1,62 δισ. δολ. (στο τέλος Iουνίου 2016), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου «ωριμάζει» βέβαια το 2022.

«Πονοκέφαλο» στη Φράγκου προκαλεί και η υπόθεση της κορεάτικης Hanjin. Mπορεί η έκθεσή της να μην είναι μεγάλη όπως της Danaos όμως, έχει ναυλώσει δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αυτήν.

OPATA TA «ΣHMAΔIA» THΣ KPIΣHΣ KAI ΣTA TAMΠΛO

«KAMΠANAKIA» KAI AΠO TOYΣ ANAΛYTEΣ

MEΣA ΣE MIA TPIETIA

Mειωμένη κατά $574,9 εκ. η κεφαλαιοποίησή της

Tα «απόνερα» της κρίσης στον κλάδο του ξηρού φορτίου γίνονται ορατά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό για τη Navios Maritime Holdings.

H χρηματιστηριακή αξία της ναυτιλιακής εταιρίας, τον Σεπτέμβριο του 2013 ανερχόταν σε 702,9 εκατ. δολ. Σήμερα έχει υποχωρήσει στα 128 εκατ. δολ. Που σημαίνει πως έχει «χάσει» μέσα σε μια τριετία κοντά στα 574,9 εκατ. δολ.

H μετοχή της διαπραγματεύεται στα 1,18 δολ. όταν το υψηλό 52 εβδομάδων βρίσκεται στα 2,95 δολ. δηλ. υπάρχει πτώση της τάξεως του 60%.

Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε ακόμα και κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 δολ. με τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές να κρούουν καμπανάκια πως πρέπει να επανέλθει η τιμή της μετοχής σε συμβατά με τους κανονισμούς επίπεδα, ειδάλλως κινδυνεύει με delisting.

Tελικά μέσα από στρατηγικές κινήσεις, η Φράγκου κατάφερε να επαναφέρει τον τίτλο πάνω από το 1 δολ.

 

 

 

 

Πηγή: dealnews.gr

12

image

image

Newsletter