twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 16:29
Εκτύπωση

12

Η Συμπαράταξη Πολιτών Β. Αιγαίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με άρνηση της πραγματικότητας και προσωπικές επιθέσεις δεν κρύβεται η γύμνια της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη

Όταν η αδυναμία κατάθεσης εισήγησης από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής βαφτίζεται «δημοκρατική ευαισθησία» προς την τοπική κοινωνία, την οποία όμως ταυτόχρονα δεν αφήνουν να εκφραστεί, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

O λόγος για το κρίσιμο θέμα της αξιοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου «Επικούρειο» στο Βαθύ Σάμου που μετά από τρία χρόνια και τις πιέσεις των περιφερειακών παρατάξεων, των πολιτιστικών φορέων του νησιού και του Δήμου Α.Σάμου, ήρθε επιτέλους για συζήτηση.

Ήρθε αλλά …..αποσύρθηκε γιατί η Περιφερειακή Αρχή- για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε απ την ΕΕ για συγκεκριμένη χρήση- δεν σκέφτηκε να ρωτήσει την Διαχειριστική Αρχή αν μπορεί να αλλάξει χρήση!!! Άλλωστε αυτή είναι η μύχια σκέψη της αφού ο ίδιος ο Περιφερειάρχης σε πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή πρότεινε να παραχωρηθεί για στέγαση υπηρεσιών, ενώ πριν 1,5 περίπου χρόνο προσπάθησε να το παραχωρήσει για τη στέγαση της ΜΚΟ για τη Μακρωζωία του τοπικού βουλευτή της ΝΔ. Μάλιστα ο κ.Περιφερειάρχης, όταν στην αρχή της θητείας του είχε πληροφορηθεί την ύπαρξη του, είχε εκφράσει την άποψη να το «γυρίσει πίσω» στο κράτος με το πρόσχημα ότι δεν είχε χρήματα για να το λειτουργήσει. Χρήματα που δεν είχε για το Επικούρειο, αλλά είχε για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ του κ.Βουλευτή που ήθελε να οργανώσει κομματική προεκλογική φιέστα.

Να γίνει, λοιπόν κ. Μουτζούρη οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία? Ένα κέντρο ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής του νησιού.

Στην απόπειρα άσκησης κριτικής για το αυτονόητο, για τη πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας κι εμείς, η απάντηση είναι γνωστή. Πρακτικές όπως των αυταρχικών ηγετών που βλέπουν γύρω τους εχθρούς που τους επιβουλεύονται, αφού οι παραμορφωτικοί καθρέφτες των πληρωμένων αυλοκολάκων και των κάθε μορφής ευεργετηθέντων δεν τους επιτρέπουν να δουν και να παραδεχτούν την αλήθεια.

Πίσω από όλα αυτά προσπαθεί μάταια να κρυφτεί η γύμνια της Περιφερειακής Αρχής και η αδυναμία της να ψελλίσει έστω και μία πρόταση για το πως σκέφτεται να αξιοποιήσει το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου. Αντ’  αυτών προτιμά απλά να χρηματοδοτεί συλλόγους και εκδηλώσεις όπως τις πρόσφατες μεσαιωνικές φιέστες, που δεν καλύπτουν ούτε καν  τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας.

Πρόκειται, δυστυχώς, για μια Περιφερειακή Αρχή που αδυνατεί να σχεδιάσει και να προτείνει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας ένα όραμα με όχημα έναν δυναμικό Πολιτιστικό Οργανισμό που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, κάνοντας μας περήφανους για τα όσα έφτιαξαν οι πρόγονοι μας και τα διασώζουμε, αλλά και για ό,τι νέο φτιάχνουν οι σύγχρονοι δημιουργοί που τα προβάλλουμε στηρίζοντάς τα.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι έχουμε απόλυτη και επιτακτική ανάγκη από μια  ποιότητα ζωής που θα κρατάει τους νέους στα νησιά και θα προσελκύει νέους κατοίκους και επισκέπτες ανατρέποντας την πορεία της διπλής κατάρρευσης: τόσο της δημογραφικής όσο και της οικονομικής.

Όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Και η γύμνια αυτή είχε ήδη επιβεβαιωθεί και στοπροηγούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου που ήταν η ενημέρωση για την πορεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΒΑ, της ΕΛΟΡΙΣ. Μιας εταιρείας που η παρούσα Περιφερειακή  αρχή συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, να αγνοεί τις δυνατότητες που έχει για να δρομολογήσει την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μέσα από:

  • Εκπόνηση απογραφικών μελετών, αναπτυξιακών - επιχειρησιακών προγραμμάτων και μελετών στρατηγικού σχεδιασμού.
  • Στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιριστικών οργανώσεων και των άλλων συλλογικών - κοινωνικών φορέων.
  • Στήριξη των επιχειρηματιών, με εστίαση σε πρωτοβουλίες περιφερειακού επιπέδου.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης στον τουρισμό, γεωργία, βιομηχανία - βιοτεχνία, περιβάλλον, υπηρεσίες και άλλους τομείς ανάπτυξης.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
  • Ανάληψη ή υποβοήθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με πχ. τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Παροχή συμβουλών σε ιδιώτες, ενώσεις, συλλογικούς φορείς, επιχειρήσεις, μέσω έρευνας και πληροφόρησης.Όμως όλα αυτά χρειάζονται όραμα και σχέδιο και αυτά λείπουν παντελώς από τη φαρέτρα της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη. Σ’αυτήν περισσεύουν οι πελατειακές σχέσεις, οι απευθείας αναθέσεις, οι διορισμοί ημετέρων.Και έτσι συσσωρεύονται τα χαμένα χρόνια που βαραίνουν «στις πλάτες» των νησιών μας αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να ακολουθήσουν την πορεία των άλλων περιφερειών έχοντας την χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγή και την χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα.
  • Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν πτοείται από τις προσωπικές επιθέσεις που αποτελούν απόδειξη αδυναμίας όσων τις χρησιμοποιούν και θα μάχεται με τεκμηριωμένες προτάσεις για να αναδείξει την ανάγκη αλλαγής καπετάνιου και ομάδας διακυβέρνησης του τόπου.

 

12

image

image

Newsletter