twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 17:30
Εκτύπωση

Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα... φτου κι απ' την αρχή!

12

Όλα δείχνουν ότι η Δήμαρχος  Κεντρικής Κέρκυρας -  Διαποντίων Νήσων και Αντιπρόεδρος στο Δ/Σ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, απέτυχε παταγωδώς στο θέμα διαχείριση των απορριμμάτων. Η προεκλογικές της εξαγγελίες για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, αποδείχτηκαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».


Βέβαια, άμοιρη των ευθυνών δεν είναι ούτε η Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, αφού στην ουσία, πλέον εκείνη έχει τον πρώτο λόγο και την ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά. Αλήθεια, όταν έλεγε η κ. Κράτσα ότι «ο ΦΟΔΣΑ θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων Νήσων» τι ακριβώς εννοούσε; Μήπως εννοούσε κάτι σαν το «επίτευγμα» της Κέρκυρας;


«Περιβαλλοντική... βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί το Τεμπλόνι.»

Όχι μόνο δεν έκλεισε ο ΧΥΤΑ, όχι μόνο δεν έγινε αποκατάσταση, όχι μόνο δεν γίνεται ανακύκλωση, αλλά, γιγαντώνεται και το Β' κύτταρο που μετατράπηκε σε κανονικό ΧΑΔΑ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για το περιβάλλον. Τα δέματα παραδίπλα, ξεπερνούν τις 80.000 στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπου να 'ναι θα σταματήσει και η όποια μεταφορά χύμα σκουπιδιών που γίνεται προς Κοζάνη και Πάλαιρο, αφού οι μεταφορείς δεν έχουν πληρωθεί και εκτός των άλλων, δεν έχει πληρωθεί ούτε ο εργολάβος που έκανε την δεματοποίηση, (μάθαμε ότι χρωστάνε και σ' αυτόν περίπου 1.650.000 ευρώ).


Δηλαδή με αυτά που χρωστάνε και αφού όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να τα πληρώσουν, είναι προφανές ότι ούτε ο ΦΟΔΣΑ αλλά ούτε και ο Δήμος, δεν έχουν «μαντίλι να κλάψουν», οπότε καταλαβαίνετε το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, εκτός και εάν όλα αυτά που συμβαίνουν, ίσως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα που δεν γνωρίζουμε.


Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις της κ. Υδραίου στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα μας... μάραναν. Δηλώσεις ανερμάτιστες και χωρίς φαντασία, που προσβάλουν τη νοημοσύνη των δημοτών των επισκεπτών του νησιού και όλων όσων ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων.


Κάνει δηλώσεις η κ. Υδραίου για την διαχείριση των απορριμμάτων την στιγμή που το πρώτο πράγμα που έκανε την μέρα που αποδέχτηκε την θέση Αντιπροέδρου στο Δ/Σ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ήταν να ψηφίσει το θέμα για την «αναβάθμιση» της αντίστροφης όσμωσης για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, με στόχο την «ενίσχυση» της Μονάδας Επεξεργασίας των Στραγγισμάτων, όπου αποφασίστηκε να τοποθετηθεί μια ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα μονάδα τοποθετήθηκε από γνωστή εταιρεία για τις «θαυματουργές» μεμβράνες και τις «επιτυχημένες»  επιχειρηματικές δράσεις στον τομέα των σκουπιδιών στα Ιόνια Νησιά (ξέρετε είναι αυτή που κόντεψε να «βουλιάξει» πριν λίγα χρόνια την Ζάκυνθο από τα σκουπίδια). Η προηγούμενη μονάδα, άλλης εταιρείας, από όσων γνωρίζουμε, περιέργως βγήκε σε «αχρηστία», ενώ η σημερινή όπως λένε, όχι μόνο δεν κάνει την επεξεργασία που πρέπει, αλλά κάνει «πάσα» τα στραγγίδια στο ΧΑΔΑ με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.

Το θέμα είναι σοβαρό, αφού τα στραγγίδια από τα δέματα και τα χύμα σκουπίδια στο κύτταρο, καταλήγουν στο υπέδαφος και κατ' επέκταση στο υδροφόρο ορίζοντα. Πάντως  ακούγεται έντονα, ότι στα χωράφια κοντά στο ΧΑΔΑ Τεμπλονίου, βρέθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες και ελαιόκαρπα, τιμές βαρέων μετάλλων, οπότε,  καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία αυτών που τα καταναλώνουν...


Όσο για την ανακύκλωση, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός! Ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και η Ελληνική Εταιρία Αξιοποιήσης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) «εξαφανισμένοι», τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και είναι προφανές ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια, αφού σχεδόν όλη η ανακύκλωση καταλήγει στο ΧΑΔΑ και δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν ξεπέρασε το 5%. Άρα, το υπόλοιπο 95% καταλήγει να θάβεται στον κατ' όνομα ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.


Για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, τι να πούμε, «φέρτα πάλι να τα αρμέξουμε» που λένε και στο χωριό μου. Ξανά μανά  παρατάσεις και στο τέλος ματαίωση και επανάληψη του διαγωνισμού (φαίνεται δεν βγαίνουν καλές οι φωτογραφίες στα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού).


Πάντως, σύμφωνα και με το φωτογραφικό υλικό από τον Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό - Σύλλογο Τεμπλονίου, η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη και άκρος επικίνδυνη!


Επικίνδυνη για κάποια «τυχαία» πυρκαγιά από «αυτανάφλεξη» όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε διάφορους ΧΑΔΑ - ΧΥΤΑ ανά την χώρα. Βλέπε στο νησί της Άνδρου που εξαφανίστηκαν έπειτα από «τυχαία» πυρκαγιά, όλα τα δέματα και όλα τα χύμα σκουπίδια. Ελπίζω, να μην είμαι κακός μάντης για άλλη μια φορά.   

 

 

 

Πηγή: pitsounicity.gr

12

image

image

Newsletter