twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 16:06
Εκτύπωση

12

Έχει γίνει καθημερινή είδηση άλλη μια γυναικοκτονία, άλλη μια απόπειρα γυναικοκτονίας, ακόμη μια αποτρόπαια  είδηση βιαιότητας. Μοιάζει να μην έχει τέλος αυτή η κατάσταση και  από ότι όλα δείχνουν δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά αλλά μια πραγματικότητα που δυστυχώς συμβαίνει στην χώρα μας ,εδώ και κάποια χρόνια και από τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια των εμπλεκομένων υπηρεσιών που δεν είναι τυχαία, αλλά είναι θέμα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Θυμόμαστε καλά ότι τα θέματα ασφάλειας του πολίτη βρίσκονταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ ,δημιουργώντας την αίσθηση στον πολίτη ότι εκείνοι ως κυβέρνηση μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στην καθημερινότητα. Θυμόμαστε ότι με την βοήθεια των ΜΜΕ φρόντισαν να επιβάλουν την άποψη για δήθεν άβατα, δήθεν παραβατικούς νέους που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως χώρους ανομίας, τους μετανάστες ως καταληψίες εγκαταλειμμένων κτηρίων. Θυμόμαστε, ότι για να επιβεβαιώσουν αυτά τα επιχειρήματα διοργάνωναν με την αμέριστη συμπαράσταση των πρωινών εκπομπών, σώου πυγμής και ενίσχυσης του περιβόητου «νόμος και τάξη». Ποιος θα ξεχάσει τις επιχειρήσεις των ΜΑΤ σε καταλήψεις, στα Εξάρχεια, σε πανεπιστήμια, αναίτια σε νέα παιδιά. Κάπως έτσι ήθελαν να μας πείσουν ότι εγγυώνται την τάξη και την ασφάλεια και ότι η ζωή μας με την ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας  θα κυλά ομαλά και ανέμελα. Τα χρόνια πέρασαν και δυστυχώς η καθημερινότητα μας έχει γίνει σκληρή, αβέβαιη, βίαιη .Η Εγκληματικότητα οργιάζει, το κοινωνικό κράτος είναι ανύπαρκτο, η προστασία του πολίτη είναι μηδενική και η παιδεία-παρά τα κούφια λόγια περί αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού-απαρχαιωμένη και εξαθλιωμένη. Όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις και έχουν «φουλάρει» τα αστυνομικά τμήματα από συνοριοφύλακες χωρίς εξειδίκευση, ενώ κανονικά για να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα θα έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων, εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων που λείπουν και από ότι φαίνεται αυτοί που υπάρχουν δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν τους αφήνουν. Ενώ λοιπόν βλέπουμε έναν υπέρμετρο ζήλο όταν πρόκειται να πουλήσουν μαγκιά σε παιδάκια και ασθενέστερους , όταν υπάρχει η άμεση ανάγκη και ο εμφανής κίνδυνος που απειλεί την ανθρώπινη ζωή αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια και η αδιαφορία. Συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες η γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου η αδιαφορία, η ευθυνοφοβία και το γενικότερο χάος στην ΕΛ.ΑΣ αποκαλύπτονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες απελπισμένες και φοβισμένες ζητούν βοήθεια σε Αστυνομικά τμήματα για να εισπράξουν αδιαφορία, να πληροφορηθούν ότι  «τα περιπολικά δεν είναι ταξί» και να φύγουν αβοήθητες, ενώ έξω και στην προκειμένη περίπτωση στην πόρτα του τμήματος περιμένει ο φονιάς.

 

Ανάλογα συμβαίνει με τις υπηρεσίες του κοινωνικού τομέα είτε σε κρατικό επίπεδο ή σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Αδιαφορία, υποστελέχωση και οχαδελφισμός. Νοοτροπίες που τείνουν να γίνουν αποδεκτές, περιστατικά που αν δεν γίνει κάτι θα συμβαίνουν με τέτοια συχνότητα που στο τέλος δεν θα συζητιούνται. Θα είναι άλλη μια είδηση του Αστυνομικού ρεπορτάζ. Έτσι κατάντησε η χώρα μας από τους εγγυητές της τάξης και της ασφάλειας, αυτούς που υποκριτικά και εκ των υστερών δακρύζουν και επιβεβαιώνουν για απονομή της περιβόητης δικαιοσύνης. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση παίζει η παιδεία που διαμορφώνει προσωπικότητες και διδάσκει ήθος, αρχές και αξίες. Κάτι πάει πολύ λάθος και αφήνουμε τα παιδιά από μικρά ανεξέλεγκτα και χωρίς όρια με αποτέλεσμα αποτρόπαιες συμπεριφορές με ξυλοδαρμούς μεταξύ παιδιών με συμπεριφορές που δεν θυμίζουν παιδιά. Η Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών είναι επιβεβλημένη, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη ,η αποφυγή της στείρας μάθησης αλλά η καλλιέργεια της σκέψης και της ενσυναίσθησης αναγκαία όσο ποτέ αλλοτε.

 

Νοιώθω, ότι υπάρχει διάλυση, ακούω λόγια για να χαϊδέψουν αυτιά ,εκ των υστέρων από αυτούς  που έχουν ακόμη το θράσος να επικαλούνται τα εκλογικά ποσοστά.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

12

image

image

Newsletter