twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 17:38
Εκτύπωση

12

H Χίος φιλοξενεί ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που μπορεί εφόσον αναδειχτεί με κατάλληλο τρόπο να αποτελέσει ένα τουριστικό προϊόν και να προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, επειδή η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για το παγκόσμιο περιβάλλον και κατά συνέπεια και για τα οικοσυστήματα του νησιού, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθώντας παράλληλα δράσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός.

 

Ο ήπιος τουρισμός, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και το σεβασμό στις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα, θα παρέχει στη Χίο μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξει την οικονομία της, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική της κληρονομιά. Με τη δημιουργία πρωτοβουλιών που προωθούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενθαρρύνουν τους τουρίστες να συμμετάσχουν σε υπεύθυνες τουριστικές καλές πρακτικές, μπορούμε όχι μόνο να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά και να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια πιο πλούσια και αυθεντική εμπειρία.

 

Η Χίος είναι εξίσου ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Για να αντιμετωπίσουμε αρνητικές επιπτώσεις μιας εκτεταμένης επιχειρηματικής ανάπτυξης, πρέπει προηγουμένως να υιοθετήσουμε μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί  την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης  που θα μειώνει τη ρύπανση και θα προστατεύει τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα.

 

Εκτός από τη διατήρηση του περιβάλλοντος, η Χίος πρέπει επίσης να προωθήσει τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον.

 

Με την εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών, η Χίος μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ανθεκτική και διαφοροποιημένη οικονομία που θα είναι λιγότερο ευάλωτη στις επιπτώσεις παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η προώθηση της βιολογικής γεωργίας, η δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών διαμονής και η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Χίου θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του νησιού. Συνεργαζόμενοι για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Χίος θα παραμείνει ένας όμορφος και ξεχωριστός προορισμός για τις μελλοντικές γενιές. Δήμος και Περιφέρεια θα πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

 

Γράφει: ο Βασίλης Μήτσουρας

12

image

image

Newsletter