twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 18:04
Εκτύπωση

12

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτελεί κομβικό γεγονός πολιτικής και ιστορικής αξίας, που δεν θα ξεχαστεί. Ήταν η ηρωική στιγμή ελεύθερων ανθρώπων, που βρέθηκαν στην απέναντι όχθη επιλέγοντας την ανυπακοή και την σύγκρουση με την στρατιωτική δικτατορία για την ανατροπή της, τρομάζοντας την γαλήνη των εμπόρων του φόβου και της εκμετάλλευσης.
 
Όμως το παρελθόν από μόνο του δεν απαντά στο παρόν και στο μέλλον. Η ιστορική εμπειρία έχει σημασία όταν αξιοποιείται στις σημερινές ανάγκες.
Κίνημα χωρίς προταγματικά σημεία αναφοράς που να συνδέουν παρελθόν, παρόν και μέλλον δεν υφίσταται.
 
49 χρόνια μετά "η δημοκρατία" βρομάει φασισμό. Έλεγχος, αυταρχισμός, καταστολή. Συρρίκνωση ανθρώπινων και καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων. Διακρίσεις, διαχωρισμοί, αποκλεισμοί. Οικονομική, επισιτιστική κρίση. Ιμπεριαλισμός, πόλεμος, εθνικισμός. 
 
Ελευθερία είναι η γνώση του αναγκαίου, το σύνθημα που πάντα μένει, η ελπίδα και ο αγώνας που επιμένει. Το Πολυτεχνείο στέκει μπροστά μας σαν μέτρο της ελευθερίας μας. Ψωμί - παιδεία - ελευθερία, δημοκρατία - ειρήνη - κοινωνική δικαιοσύνη αίτημα σε εκκρεμότητα. Συνεχίζουμε για όσα κάνουν την ζωή μας όμορφη και αξιοβίωτη.
 
 
 
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Βασίλης Μαυρέλος 

12

image

image

Newsletter