twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 16:48
Εκτύπωση

12

Έχω γράψει και άλλοτε –και το επισημαίνω, για μια ακόμη φορά – ότι, η έκδοση βιβλίων και πνευματικών πονημάτων, σε μια εποχή κοινωνικής και ηθικής σήψης –όπως αυτή που διανύουμε– αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι και φάρο φωτεινό για όσους αποζητούν ένα αποκούμπι στο φουρτουνιασμένο βίο των ημερών μας.

Την τελευταία περίοδο, δυο εκλεκτοί, έγκριτοι συμπολίτες μας, είχαν την ευγενική καλοσύνη να με συμπεριλάβουν στον πίνακα αποδεκτών των νέων λογοτεχνικών και ιστορικών πονημάτων τους.

Πρόκειται για την κα Ειρήνη Νικολάκη- Καλαμάρη, με το μυθιστόρημά της <<Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>> και τον κ. Άγγελο Στ. Καλλίτση, με την ιστορική-επετειακή αναμνηστική έκδοσή του <<Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ – Σελίδες ιστορικής μνήμης και προσφοράς>>.

*********************************************************************

Το μυθιστόρημα της κας Ειρήνης Νικολάκη- Καλαμάρη <<Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ>> εκδόθηκε το έτος 2019 από τις εκδόσεις <<Κέδρος>>, ενώ αφιερώνεται <<Στον Μανουήλ, Στον Βαγγέλη>>.

Είναι ένα κομψοτέχνημα του λόγου, ένα λαμπρό απαύγασμα της λογοτεχνικής γραφίδας, με πλούσιο μυθοπλαστικό υλικό, που όμως δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα, για όσους έχουν ζήσει καταστάσεις των εθνικών περιπετειών των προγόνων μας.

Αφορά στην πορεία μιας οικογένειας και των προσώπων της μέσα στο δράμα του ξεριζωμού, στη Μικρά Ασία και αργότερα την Κατοχή, τις μάχες, τους αγώνες και τους διωγμούς που είτε προηγήθηκαν είτε ακολούθησαν.

Το μυθιστόρημα, άνω των 500 σελίδων, παρουσιάζει τόσο γλαφυρά, τόσο ζωντανά, τόσο ανθρώπινα τα τεκταινόμενα, τις σχέσεις, τους διαλόγους μεταξύ των ανθρώπων και όσα έλαβαν χώρα, που νομίζεις ότι κι εσύ ο ίδιος τα ζεις σήμερα, ότι βρίσκεσαι ανάμεσά τους και αποτελείς ένα μέρος του όλου σκηνικού όσων διαδραματίζονται.

Η δράση των ηρώων είναι ενεργητική. Η μνήμη καλλιεργείται συγκινησιακά, μέσα από την αναμόχλευση των γεγονότων. Ο λόγος ΄΄ρουφιέται΄΄ ολοένα και περισσότερο, διατρέχοντας τα στάδια της πλοκής, τόσο, που σε καθηλώνει, ώστε να μην μπορείς να σταματήσεις τη βιωματική ανάγνωσή του, μέχρις ότου φθάσεις στην τελευταία του σελίδα. 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, πολλοί εραστές του μυθιστορήματος έχουν ξενυχτήσει, ώστε να εντρυφήσουν στους μελίρρυτους καρπούς του μεστού λόγου της εριτίμου κας Ειρήνης Νικολάκη- Καλαμάρη.

Για την έκδοση, θερμά λόγια έγραψε ο πολυτάλαντος φιλόλογος-ιστορικός, δοκιμιογράφος και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, λίγο πριν το φευγιό του από τα γήινα στα επουράνια.

Εγώ δεν έχω, παρά να ευχαριστήσω θερμά τη συγγραφέα, που με κατέστησε κοινωνό του ΄΄περισσεύματος της λογοτεχνικής της καρδιάς΄΄, πέμποντας κύματα της εύμορφης πλάσης του λόγου της, αναψύχοντας τον νου και το πνεύμα μου, ετούτες τις ζεστές ημέρες του Ιούλη.

********************************************************************

Το δεύτερο, λίαν αξιόλογο, πόνημα του αγαπητού μου κ. Άγγελου Στ. Καλλίτση, για τον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, ήλθε να προστεθεί στην εξαίρετη βιβλιογραφία του ιδίου, τόσο για την πατρική του Ενορία, όσο και τον γενέθλιο τόπο.

Ο κ. Άγγελος Στ. Καλλίτσης, τ. Δ/ντης της Εθνικής Τράπεζας, έχει εκδώσει λαμπρά πονήματα για την ιστορία του Βροντάδου, τον Άγιο Γεώργιο και τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου (Φ.Ο.Β.). Υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Ενορία του Αγ. Γεωργίου (ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος), αλλά και στον Φιλοπρόοδο Όμιλο (ως μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ του) προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και καταλείποντας αξιομνημόνευτες παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές.

Μια τέτοια παρακαταθήκη είναι και η υπό αναφορά έκδοση του ΦΟΒ (εκ του τυπογραφείου <<Τυπογραφή>>) που περιγράφει ολόκληρη την ιστορία του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Βροντάδου, σύντομα και περιεκτικά, ενώ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.     

Το βιβλίο των 48 σελίδων, σε διαστάσεις 21 Χ 21, περιλαμβάνει πλέον των 45 επιμέρους αναφορών (μικρών κεφαλαίων), μεταξύ των οποίων: Βίος Αγ. Γεωργίου, Ιστορικό Ανέγερσης Ναού, Άγιοι του Ναού (μαρτυρήσαντες εντός και πλησίον αυτού), Εθνικοί Αγώνες στο Βροντάδο, Μνημεία του Ναού, Γεγονότα στον Ναό, Κωδωνοστάσιο- Καμπαναριό, Ιερά Σκεύη-Εικόνες-Άγια Λείψανα-Αντικείμενα στον Ναό, Ενοριακή Αίθουσα, Εκκλησιαστικό Μουσείο, Ιερείς-Ιεροδιάκονοι-Ιεροψάλται-Νεωκόροι-Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι, Έθιμα Ναού, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, κ.α.

Πραγματικά, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Άγγελο Στ. Καλλίτση, για το νέο του πόνημα, καθότι ο Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου είναι το κόσμημα του Βροντάδου, η Μητρόπολη της Χιακής συμπρωτεύουσας, η Καθέδρα της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο Ναός αυτός αποτελεί το ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄ για κάθε Βρονταδούση –όπου γης– έχει δε περίοπτη θέση και στη δική μου καρδιά, μιας και εκεί έχω πολλάκις κηρύξει τον θείο λόγο, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Ε΄ Κυριακής των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (<<Διδαχή>>), με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου.    

 Η έκδοση παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, την Κυριακή της Πεντηκοστής (12/06 ε.ε.), στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΦΟΒ, παρουσία των Αρχών του τόπου και πλήθους συμπολιτών μας.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος- Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

12

image

image

Newsletter