twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 15:36
Εκτύπωση

12

Ειλικρινά, δεν είχα καμία πρόθεση να συνεχίσω έναν δημόσιο διάλογο αντιπαράθεσης, όμως η σημερινή δημόσια ανακοίνωση του αντιδημάρχου πρόνοιας κ. Πατεριμού δεν μου δίδει άλλη διέξοδο κι έτσι είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω, προκειμένου να μας λύσει κάποιες απορίες.


        Προέβη ο ίδιος σε εσφαλμένη αντιμετώπιση του τρόπου διανομής των τροφίμων του κοινωνικού παντοπωλείου. Αυτό, εξάλλου, φάνηκε και από την πληθώρα των αντιδράσεων των ωφελουμένων, μόλις πληροφορήθηκαν την αλλαγή. Προφανώς ο κ. Αντιδήμαρχος δεν έγινε γνώστης των αντιδράσεων αυτών !


        Δικαίωμά του να εφαρμόζει όποια πολιτική κρίνει εκείνος σωστή, δικαίωμά μου να υπερασπίζομαι κι εγώ τα πεπραγμένα μου (τα οποία ο κόσμος έκρινε κατ΄ επανάληψη) !


        Δεν συνιστά, όμως, δικαίωμα, να λέει άλλα τη μια και άλλα την άλλη, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ! Ή άλλα να λέει ο Δήμος και άλλα ο Αντιδήμαρχος !


Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μας αναφέρει ο κ. Αντιδήμαρχος:
        1)Στην προ τριημέρου ανακοίνωση του Δήμου Χίου (προς το κοινό) γνωστοποιήθηκε ότι, η διανομή γίνεται με τον τρόπο που έχει καθοριστεί από τον κανονισμό ιδρύσεως του παντοπωλείου. Σήμερα, μας λέει ότι, ο κανονισμός εγκρίθηκε το έτος 2020 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ το 2020 δεν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος και δεν μπορώ να γνωρίζω τι ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν το ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ας πρόσεχαν (και κυρίως αυτοί που δεν βλέπουν τι ψηφίζουν και αναιρούν τους εαυτούς τους) ! Γνωρίζω, όμως, ότι και το 2015 – 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την καθιέρωση της διανομής με την ηλεκτρονική κάρτα. Συνεπώς, ας μην ψεύδεται ο Δήμος στις ανακοινώσεις του. Ή την πρώτη φορά λέει ψέματα ή τη δεύτερη. Δεν ξέρω εάν το αντιλήφθηκε ο κ. Αντιδήμαρχος αλλά με τη σημερινή ανακοίνωσή του, διέψευσε την προ τριημέρου ανακοίνωση του Δήμου Χίου.


        2) Εφόσον, όπως ισχυρίζεται, άλλαξε ο κανονισμός λειτουργίας το 2020 γιατί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ίσχυε η διανομή με την ηλεκτρονική κάρτα και γιατί στον διαγωνισμό προμήθειας των τροφίμων του έτους 2021 προβλέφθηκε η διανομή με ηλεκτρονική κάρτα; Μήπως ο ίδιος ο κ. Αντιδήμαρχος δεν εφάρμοσε αυτά που έφερε στο ΔΣ προς ψήφιση;


        3) Αναφέρει ότι, <<ενεργοποίησε πρώτη φορά τις Επιτροπές εποπτείας του παντοπωλείου>>. Αλήθεια; Ποιες Επιτροπές; Η Επιτροπή εποπτείας επιλαμβάνεται επί των προμηθειών των τροφίμων, αλλά και επί των ετήσιων πεπραγμένων. Πότε προέβη σε προμήθεια, για να την ελέγξει η Επιτροπή εποπτείας και πότε συμπλήρωσε ημερολογιακό έτος για να δώσει απολογισμό πού πήγαν τα τρόφιμα, πόσοι τα πήραν και πως έγινε η διανομή τους; Ποια επιτροπή συγκάλεσε, από ποιους αποτελείται (ονομαστικά) και πότε συνεδρίασε, για την ένταξη των ωφελουμένων στο πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου; Με τη διανομή της ηλεκτρονικής κάρτας δεν χρειαζόταν να συνεδριάσει καμία Επιτροπή εποπτείας διότι το σούπερ μάρκετ πληρωνόταν για όσα είδη πραγματικά έδιδε ανά δίμηνο και γινόταν ακριβής πληρωμή του, τα δε πεπραγμένα του περνούσαν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.


        4) Εγώ, προσωπικά, ουδέποτε <<έριξα λάσπη σε κανέναν>>. Τον κ. Πατεριμό και τον έχω επαινέσει (όταν πρέπει) και τον έχω στηλιτεύσει (επίσης όταν πρέπει). Ούτε δεδομένος είμαι σε κανέναν, ούτε προκατειλημμένος ! Μιλάω πάντα με βάση την ΑΛΗΘΕΙΑ και το ΔΙΚΑΙΟ. Αυτό, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι ! Πρόβλημά τους !


        5) Προσωπικές φιλοδοξίες στον τομέα που σήμερα δραστηριοποιείται ο κ. Πατεριμός ουδέποτε είχα, ουδέποτε εκμεταλλεύτηκα τον τομέα αυτό προς ίδιον (πολιτικό) όφελος και τούτο το γνωρίζουν μέσα στη Χίο και οι…πέτρες !!! Μακριά από εμένα, λοιπόν, η φανφαρολογία σας !


        6) Το ποιος επιδιώκει λίγα λεπτά δημοσιότητας είναι τοις πάσι γνωστό σε όσους είναι τακτικοί θαμώνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ΄΄ψοφάνε΄΄ για λίγα λεπτά δημοσιότητας ή τα ΄΄likes΄΄ ! Εγώ, κύριε Αντιδήμαρχε, είμαι ΄΄χορτάτος΄΄ (14 χρόνια δημοτικός σύμβουλος εκ των οποίων 7 χρόνια Αντιδήμαρχος), συνεπώς δεν έχω ανάγκη καταξίωσης στον χώρο αυτό !


        Εσείς αποδείξατε ότι, επιζητείτε διακαώς τη δημοσιότητα όταν, σε κάθε συνάντηση ή επίσκεψή σας σε προνοιακές δομές, δεν λησμονείτε να γνωστοποιείτε τα γεγονότα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δε υπέρμετρος ζήλος της αυτοπροβολής σας έφθασε σε σημείο να αναρτήσετε φωτογραφίες με απόρους συμπολίτες μας στους οποίους δίνατε επιταγές σούπερ μάρκετ  !!! Από αυτό και μόνο, εάν ήμουν δήμαρχος, θα είχα ζητήσει αυθημερόν την παραίτησή σας !


        Αγαπητέ συνάδελφε,
        Την αντιδημαρχία πρόνοιας την καθιέρωσε ο γράφων το παρόν με πολύ κόπο και ιδρώτα, όταν επί 15 χρόνια έπειθε δημάρχους και συναδέλφους ότι, ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας είναι ο πρώτος που οφείλει να διακρίνει μια ευνομούμενη πολιτεία και ένας ευνομούμενος (προς τον πολίτη) Δήμος. Μαθήματα συμπεριφοράς δεν μπορώ να δεχθώ από εσάς διότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχετε επιδείξει τίποτε το νέο στον τομέα αυτό. Απεναντίας, ακόμη και όσα σας κατέλιπε η προηγούμενη δημοτική Αρχή ούτε αναπτύξατε έτι περαιτέρω, ούτε καθιερώσατε νέα. Στο ήμισυ της θητείας μας είχαμε δημιουργήσει 3 δομές και έχοντας παραλάβει μια δ/νση πρόνοιας με 5 εργαζόμενους σας την παραδώσαμε με 25, ανεξάρτητα από τα από ετών υφιστάμενα προγράμματα με τους εργαζόμενους σε αυτά. Εσείς αρκεστήκατε σε συναντήσεις και φωτογραφήσεις, που όμως δεν έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα του εμπερίστατου Χιώτη. Μόλις στα 3 χρόνια θητείας σας ανακοινώσατε την ανάθεση εκπόνησης μελέτης για το ειδικό σχολείο (αξίας 200.000 Ευρώ), όταν μπορούσε μέσα σε ένα έτος να είναι έτοιμη (δωρεάν) από τις <<Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.>> (πρώην ΟΣΚ). (Εκεί, φαίνεται, ο κ. Υπουργός σας δεν μπόρεσε να παρέμβει, γιατί εμείς παρακαλούσαμε επί 5 χρόνια αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μας έδιδαν σημασία…Τώρα, ο κ. Υπουργός δεν μπορούσε να το λύσει;).


        Ανακοινώσατε (την ημέρα που αναλάβατε, πριν 3 χρόνια) ότι θα κάνετε δημοτικό ξενώνα. Μπορείτε να μας πείτε, έπειτα από 3 χρόνια τι κάνατε; Σας προτείναμε να δημιουργήσετε κοινωνικό καθαριστήριο (πλυντήριο) και λουτρά. Για τον χρόνο υλοποίησής τους δεν χρειάζονταν παρά λίγοι μήνες και συνεργασίες. Μπορείτε να μας πείτε τι κάνατε γι΄ αυτά;


        Εμείς διανέμαμε κάθε 2 μήνες τρόφιμα, στο παντοπωλείο, ανεξάρτητα από αυτά που δίναμε μέσω του αναδόχου (σούπερ μάρκετ) και ανεξάρτητα από εκείνα του ΤΕΒΑ. Μπορείτε να μας πείτε πόσες διανομές έχετε κάνει στα 3 χρόνια σας, ανεξάρτητα από το ΤΕΒΑ και το σούπερ μάρκετ;


        Μπορείτε να μας πείτε πόσα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχετε χορηγήσει σε απόρους και πόσα χρηματικά βοηθήματα έχετε δώσει; Μπορείτε να μας πείτε πόσες επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού έχετε κάνει; Πόσους άστεγους έχετε φιλοξενήσει, πότε και που;


        Πόσες προνοιακές και κοινωνικές δομές στη Χίο έχετε χρηματοδοτήσει ή ενισχύσει, άμεσα ή έμμεσα;


        Πόσους ασθενείς έχετε περιθάλψει δωρεάν και πόσες εξετάσεις δωρεάν τους χορηγήσατε, εκτός εθνικού συστήματος υγείας;


        Πόσες απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές δώσατε σε υπερπολύτεκνες οικογένειες και πόσα ενοίκια μονογονεϊκών οικογενειών καλύψατε;


        Το να προβάλλετε διαρκώς αυτά που επί χρόνια γίνονται ήδη ή που κάνουν άλλοι κι εσείς απλά καλείστε να παραστείτε ως Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δικό σας έργο. Συγγνώμη, αλλά εσείς με προκαλέσατε να σας τα πω !


        Κύριε Αντιδήμαρχε,
οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν <<κρείττον του λαλείν το σιγάν>> ! Τα υπόλοιπα θα λεχθούν την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει ! Σίγουρα, πάντως, δεν θα αργήσει να έλθει η ώρα αυτή ! Εγώ, θέλησα εξ αρχής να είμαι σύμμαχος της δημοτικής Αρχής, αλλά πολλά στελέχη σας έκαναν το παν για το αντίθετο !
Βέβαια, καλό θα ήταν να είχαμε και τη γνώμη του κ. Δημάρχου περί όσων μου καταμαρτυρείτε !-

 

12

image

image

Newsletter