twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 10:47
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPic        Ήρθε στην Χίο η περιφερειάρχης κ. Καλογήρου και τρέξαμε να την πληροφορήσουμε για τα προβλήματα, σοβαρότερο των οποίων είναι η έλλειψη Ακαδημαϊκών καθηγητών για τις ακαδημίες εμπ. Ναυτικού. Ακαδημαϊκοί λοιπόν θα είναι οι απόφοιτοι αυτών των Ακαδημιών αν μάλιστα φορέσουν και τις στολές με τα γαλόνια τους η υπόληψή τους στην κοινωνία θα είναι ουρανομήκης και οι νέοι θα τρέξουν ‘’πατείς με πατώ σε’’ να εγγραφούν για να επωφεληθούν.

         Όμως το φρόνιμο θα ήταν να διασταυρώσουν πληροφορίες ερωτώντας τους παλαιότερους ναυτικούς. Τότε εμείς θα τους πληροφορούσαμε ότι ‘’ναυτικοί’’ πια δεν υπάρχουνε και ότι ναυτικοί έγιναν τα ηλεκτρονικά ναυτιλιακά όργανα Αυτά είναι η γυροπυξίδα, το ραντάρ, το δορυφορικό για την εύρεση του στίγματος και ο προσομοιωτής πλοίου για την φόρτωση και ότι αυτά κάνουν στην εποχή μας την ναυτική δουλειά.

           Θα πληροφορούσαμε την κ. Καλογήρου ότι πρόσφατα οι φύλαρχοι βγήκαν από τις ζούγκλες και έγιναν εφοπλιστές πλοίαρχοι και πληρώματα που εργάζονται για ένα πιάτο ρύζι. Έτσι κτυπούν τα ναύλα στις ναυλαγορές και υποχρεώνουν τους Έλληνες να μειώνουν τα έξοδα και κυρίως τους μισθούς . Δίπλα σ’ αυτούς θα βάλουμε και τους έλληνες. Αυτά μαθαίνουμε όσοι έχουμε ναυτικούς, άλλα κυκλοφορεί η προπαγάνδα ακόμη και ναυτικών που θέλουν να δικαιολογήσουν την επιλογή αυτού του ψυχοβόρου επαγγέλματος. Πολύ πρόσφατα γράφτηκε ότι τα Χιωτόπουλα είναι ευπρόσδεκτα στα πλοία συμβιβαζόμενα όμως ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ και ανταγωνιστικοί είναι οι τριτοκοσμικοί μισθοί.  

           Να γνωρίζει η κ. Καλογήρου ότι παραπληροφορείται γιατί εμείς γράφουμε από ιδίαν πείραν και δεν βασιζόμαστε σε μερικούς στεριανούς (όχι όλους), που μας προτρέπουν να μπαρκάρουμε για να καταλήξουν σ’ αυτούς τα ναυτικά εμβάσματα. Έτσι αυτοί περνούν ζωή χαρισάμενη συγκριτικά με την υποβαθμισμένη ζωή μας με τις παντρεμένες ζωντοχείρες και τα παιδιά με πατέρα αλλά ορφανά.

             Να γνωρίζει ότι παρά τους χρυσοφόρους πακτωλούς ναυτικού συναλλάγματος των εφοπλιστών, των πλοιάρχων και των ναυτών τα Ναυτικά Καρδάμυλα είναι ερειπωμένα και από 63000 κατοίκους που είχαν, μεταπολεμικά που μπήκαν στην θάλασσα τώρα έμειναν 1200. Αυτό συνέβη γιατί η κατοχική και η μετακατοχική γενιά αφού έπαθε και έμαθε την απατηλή προπαγάνδα απέταξε τα ναυτικά χιλιάρικα και μετοίκησαν στην Αθήνα όπου έκαναν τα παιδιά τους, (ενός εξαιρουμένου) επιστήμονες.

           Τώρα πάλι η προπαγάνδα αυτών που διοργανώνουν φιέστες και μεγαλοστομίες και ναυτικές δοξολογίες, ‘’μέγα το της θαλάσσης κράτος’’ και άλλα φαιδρά, για να εντυπωσιάσουν τους άπειρους και τους αφελείς οργιάζει . Για να παρασύρουν τα παιδιά η προπαγάνδα έφθασε σε ένα από τα μεταπολεμικά φορτηγά πλοία τύπου Λίμπερτυ στον Πειραιά, που πάτησαν τα εξαθλιωμένα άμοιρα παιδιά τα μεταπολεμικά, τα στερημένα ακόμη και από τα βασικά αγαθά. Σε ένα από αυτά μπαρκάρησα και εγώ και αγανακτήσαμε από την διατροφή, τις αμοιβές και τις συνθήκες. Ήταν τότε που ήρθε στο λιμάνι ο υπεύθυνος με τα τρία λουκάνικα στο σβέρκο και μας είπε: Να σέβεστε την ‘’ιεράν ταύτην λαμαρίναν’’ και παρά τα χάλια μου γέλασα γιατί για ‘’ιερόν ευαγγέλιο άκουσα’’ για ‘’ιερά άμφια’’ άκουσα για ‘’ιερά κειμήλια’’ άκουσα, αλλά για ‘’ιεράν λαμαρίναν’’ δεν είχα ακούσει ποτέ.

             Πήγα να κοιμηθώ και στην καμπίνα μου κοιμόταν τέσσερα άτομα. Ο ένας έκλανε κάθε τόσο, ο άλλος βογκούσε γιατί είχε δεχθεί βλήμα στην Αλβανία και ο τρίτος περιεργαζόταν το.... πουλί του γιατί είχε πρόβλημα αφροδισιακό. Αυτά έζησα στα Λίμπερτυ που αποθεώνουν στον Πειραιά. Δεν διαθέτω χώρο να περιγράψω όλα τα ιλαροτραγικά θα θυμηθώ μόνο τις βουτιές που έδωσα από το αφόρτωτο πλοίο στο αγκυροβόλιο μέσα στα σκυλόψαρα στο νησί San Bincens στην Καραϊβική. Αντί να με συγκρατήσει ο καπετάνιος και ο γραμματικός που ήταν ενήλικες και γνώστες εξαφανίστηκαν για να δηλώσουν άγνοια και μόνο οι άγριοι που ήρθαν με τις πιρόγες να πουλήσουν τροπικά φρούτα κραύγαζαν και χειρονομούσαν και σύντομα κατάλαβα την τύφλα μου. Θα θυμηθώ και το τετράποδο ψόφιο, σάπιο πτώμα που μας μαγείρεψαν για να φάμε το μεσημέρι

              Αυτά τα παραδείγματα, γιατί μερικοί διατυμπανίζουν ‘’τα πολλά λεφτά’’. Μοναδικό κριτήριο έχουν τα χρήματα οι παραδόπιστοι και αγνοούν ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν φέρνουν την ευτυχία Πολύ περισσότερα αμείβεται ο βιομήχανος, αλλά αν σας περιγράψω την δυστυχία από την κατάσταση της οικογένειας κάποιου επιχειρηματία θα λυπηθείτε για την δυστυχία του και θα αποτάξετε τις αμοιβές του.

               Αυτά ας λάβει γνώση η αξιότιμη κ. Καλογήρου και επιπρόσθετα ότι όσοι παραπλανηθούν και μπαρκάρουν σε 18 το πολύ χρόνια θα μετοικήσουν για να εγγράψουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το νησί θα συνεχίσει την ερήμωσή του από γηγενείς και με τους Οθωμανούς θα γίνει ντε φάκτο Τουρκικό. Είναι εσφαλμένη η εντύπωση που σας έδωσαν τα συμφέροντα. Η ερημιά των ναυτικών Καρδαμύλων είναι ο καλύτερος μάρτυρας ότι το ναυτικό συνάλλαγμα της Χίου πήγε στην Ελληνική οικονομία στην Αθήνα και από εκεί πήγε στην Κρήτη στη Λέσβο και σε άλλα νησιά και οι κάτοικοί της κωμόπολης αυτής μετοίκησαν στην Αττική.

             Γι’ αυτό κ. Καλογήρου μας, σ’ εσάς πέφτει ο κλήρος να γλυτώσετε το Ελληνικότατο νησί μας από τα νύχια παλαιών νοοτροπιών και πρακτικών που παραπληροφόρησαν την Αθήνα και εσάς ότι το νησί μας ευπορεί ταξιδεύοντας και δεν χρειάζεται χρήματα. Έτσι δεν το έβαζαν σε αναπτυξιακά προγράμματα για να έχει ανεργία και να οδηγούνται τα παιδιά στα πλοία. Γιατί τα ξένα παιδιά δεν εξαρμώζουν το μοτέρ του εργάτη της πρύμνης για να το εφαρμόσουν στο σπασμένο μοτέρ του εργάτη της άγκυρας που είναι δουλειά συνεργείου, όμως τα Ελληνόπουλα το κάνουν. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν ακαδημίες και ακαδημαϊκούς αλλά γεωπόνους. Γιατί ο καπετάνιος άφησε την κιθάρα του στο σπίτι για να μην τον κακοχαρακτηρίσει το γραφείο ενώ ο Ινδός πλοίαρχος επιβιβάζεται με τα άσπρα του γάντια το ίδιο και ο ανθυποπλοίαρχος. Σε όλα τα παραβατικά υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις αλλά η εικόνα που σας δίνουν οι έχοντες συμφέροντα είναι παραπλανητική. Η Χίος δεν εξαρτάτε από το βαρύγδουπο και ανύπαρκτο ‘’μέγα το της θαλάσσης κράτος’’ που το δημιούργησαν για να εντυπωσιάσουν τους αφελείς να τους μπαρκάρουν. Nα αφήσουμε λοιπόν ήσυχη την ναυτική Ελλάδα και το ’’μέγα το της θαλάσσης κράτος’’ να αφήσουμε και τους εφοπλιστές να μπαρκάρουν τα μαυράκια για να αντέξουν τον ανταγωνισμό στις ναυλαγορές. Χρήματα πολλά χρειάζονται στην Χίο για να γίνουν αναπτυξιακές υποδομές από το μηδέν. Με το θάρρος και την ανεξαρτησία που σας διακρίνει κ. Καλογήρου μας, δεν θα ενδώσετε αλλά πρέπει να εξετάσετε και να παρέμβετε γιατί οι ντόπιοι καταπίνουν την γλώσσα τους όταν ακούνε θαλασσοδιαταγές. Να φέρεται νέους αγρότες και αγρότισσες κάτω των 30 ετών άνεργους από την στερεά Ελλάδα γιατί επειδή η χώρα δεν παράγει χρεώνετε και εισάγει τα υλικά αγαθά, και μετά έρχονται τα μνημόνια με τα κακά που αυτά συνεπάγονται. Να αλλάξει το σύνταγμα και να επιταχθούν για 50 χρόνια οι ακαλλιέργητοι αγροί. Να καλλιεργηθούν με σπάνια και ακριβά προϊόντα (φυτείες ροδιάς, καστανιάς κ.λ.π.) και να γίνουν βιοτεχνίες μεταποίησης. Οι ναυτικές σχολές να γίνουν Γεωπονικές και να δοθούν στους νέους οι υλικοτεχνικές υποδομές.

         Έτσι θα ζωντανέψει η ψυχορραγούσα Χίος και θα γράψει επί τέλους μια σελίδα που θα την φωτίζουν τα ονόματα όσων την αγάπησαν και πόνεσαν και εργάστηκαν για να την κρατήσουν στην ζωή.

 

 

 

Του Στέλιου Δ. Καραβόλου

 

            

            

 

12

image

image

Newsletter