twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 17:52
Εκτύπωση

12

*Επειδή η επικαιρότητα ΄΄τρέχει΄΄ και τα γεγονότα μας προλαβαίνουν, η στήλη επανέρχεται σε συντομότερο διάστημα και βρίσκεται μαζί σας.

*Βαρύ και αδυσώπητο είναι, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο να αποχωρίζονται από τη ζωή ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, μάλιστα νέας ηλικίας. Αυτά τα γεγονότα κρύβουν πίσω τους ένα δράμα που δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα καθένας: Την αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχεια στην καθημερινότητα όσων αφήνουν πίσω, ιδιαίτερα της συζύγου και των παιδιών. Στη Χίο, υπήρξαν περιστατικά όπου καλούνται νέες κοπέλες, με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, να συνεχίσουν να ζουν, να δημιουργούν, να προσπαθούν να θρέψουν και μεγαλώσουν τα παιδιά τους, δίχως οι ίδιες να έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους, αφού η μοναδική πηγή εσόδων ήταν η εργασία του αποβιώσαντος συζύγου. Εκεί, τόσο η Πολιτεία όσο και η ενεργή τοπική κοινωνία, πρέπει να σταθούν δίπλα τους. Σε πρώτη φάση, θεωρώ ότι, πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1) Να σταλούν –με μέριμνα της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας (Προστασίας) του Δήμου ή/και της Περιφέρειας – Κοινωνικός Λειτουργός και Ψυχολόγος προκειμένου να συζητήσουν με την μητέρα-σύζυγο και να καταγράψουν όλες τις ανάγκες (ηθικές και υλικές) που έχει η οικογένεια. Να ακολουθήσει μηνιαία συνεδρία με τον Ψυχολόγο για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο και μέχρι την ψυχική και ηθική ανάταση των μελών της.

2) Να καλυφθεί η καθημερινή σίτιση της οικογένειας, μέσω της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους.

3) Να καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης του νοικοκυριού (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, κοινόχρηστα, ενοίκιο) τουλάχιστον για έξι μήνες, με την μέθοδο της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από πλευράς Δήμου.

4) Εν τέλει, εάν υπάρχει η δυνατότητα, να εξευρεθεί κάποια εργασία για την μητέρα των παιδιών, ώστε να μπορέσει αυτόνομα να ορθοποδήσει οικονομικά στο εγγύς μέλλον και να αποκτήσει η οικογένεια αυτοτέλεια και ανεξαρτησία.

Αυτές είναι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εμπερίστατων οικογενειών, που έχουν πληγεί από την απώλεια πατρός και χρήζουν βοηθείας.

*Στο νησί μας, την τρέχουσα περίοδο, λειτουργούν δύο εκθέσεις, εθνικού και ιστορικού περιεχομένου. Η πρώτη, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, στο Ναυτικό Μουσείο Χίου (στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο) με τίτλο <<Κωνσταντίνος Κανάρης, ο θρυλικός πυρπολητής>> με εκθέματα προσωπικά αντικείμενα του γενναίου πυρπολητή και μετέπειτα πρωθυπουργού αλλά και ευρήματα από την ναυαρχίδα του Καρά Αλή, που ανατίναξε ο γενναίος Ψαριανός αγωνιστής στις 7 Ιουνίου 1822 έξω από το λιμάνι της Χίου. Και η δεύτερη, με αφορμή την περίοδο της Κατοχής 1940-1944, στη Βιβλιοθήκη Χίου <<Κοραής>> όπου εκτίθενται βιβλία, εφημερίδες, τεκμήρια της πολεμικής αυτής περιόδου 1940-41 και των χρόνων της Εθνικής Αντίστασης. Αξίζει να τις επισκεφθείτε ! Για να μαθαίνουν και να θυμoύνται όλοι !

*Επειδή πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, για την απόδοση τιμής στον αείμνηστο Νομάρχη Γιώργο Καλουτά (+15/12/2001) και με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την αδόκητη εκδημία του, έχω να επισημάνω –ως πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Χίου– το εξής: Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με απόφασή του, που λήφθηκε τις ημέρες της εκδημίας του αειμνήστου, αποφάσισε την ονοματοδοσία οδού στο Α΄ τμήμα του Περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης μας (Βαρβάσι). Έκτοτε, ολοκληρώθηκαν και τα 4 τμήματα του δρόμου και το έργο περατώθηκε οριστικά μόλις πέρυσι (ενώνει την Λεωφόρο Ενώσεως- Φάρκαινα με τα Λιβάδια- Τάγμα Δεσπότη). Το Β΄ τμήμα (Καστρομηνάς) φέρει το όνομα <<Νικολάου Ζορμπά>>, το Γ΄ τμήμα (Νερόμυλοι) φέρει το όνομα <<Λεωνίδα Μπουρνιά>>. Απομένει, λοιπόν, να υλοποιηθεί η από εικοσαετίας ληφθείσα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δοθεί το όνομα του Γιώργη Καλουτά στο Α΄ τμήμα, στο δε Δ΄ τμήμα το όνομα του Δημάρχου Γιάννη Μπουμπάρη (όπου, επίσης, εκκρεμεί ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονοματοθεσία οδού προς τιμήν του, εδώ και χρόνια). Έτσι, αποδίδεται η δέουσα τιμή στα πρόσωπα αυτά του τόπου μας, που τόσα προσέφεραν από τις θέσεις που τα εξέλεξε ο λαός και υπηρέτησαν, αλλά και δίδεται ένα εξαίρετο μήνυμα ομόνοιας και αδελφοσύνης –μακράν των όποιων πολιτικών πεποιθήσεων καθένας έχει και που είναι σεβαστές– στους νεότερους ηλικιακά συμπολίτες μας, στο διάβα του χρόνου. Είθε !

*Τοποθετήθηκε μόνιμος ιστός πλησίον της εισόδου του νότιου λιμενοβραχίονα, όπου και θα γίνεται επίσημη έπαρση της Ελληνικής σημαίας κατά τις εθνικές επετείους μας. Ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Δήμαρχος Στ. Κάρμαντζης και την τήρησε. Εξαιρετική κίνηση με μεγάλη εννοιολογική και συμβολική σημασία. Εύγε, Δήμαρχε !

*Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι, η Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου θα μετακομίσει εντός του μηνός σε μισθωμένο χώρο επί της οδού Φλοίσκου στην περιοχή Ευαγγελιστρίας Χίου (κτίριο που μέχρι πρότινος στέγαζε το Κτηματολόγιο). Ήταν μια σωστή και απαραίτητη κίνηση, δεδομένου ότι, ο χώρος της Πινακοθήκης (πρώην δημοτικά λουτρά) πρέπει να επιστρέψει προς διάθεση στη τέχνη και να ξεκινήσει η έκθεση πινάκων και εκθεμάτων Χιωτών καλλιτεχνών και ιδιαίτερα αυτών του Νίκου Γιαλούρη, που ΄΄υπομονετικά περιμένουν΄΄ την αξιοποίησή τους, στο υπόγειό της, εδώ και πολλά χρόνια. Εάν το καταφέρει αυτό ο Δήμος σήμερα (κάτι που δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι) θα ΄΄δώσει ρέστα΄΄ σε πολλούς ΄΄άσπονδους φίλους της΄΄ …! Νιώθω δικαιωμένος διότι επί χρόνια φώναζα ότι, η Πρόνοια πρέπει να πάει: 1) Είτε σε μισθωμένο χώρο (εφόσον αυτός καλύπτεται από χρήματα του Κράτους και όχι του Δήμου, διότι η στέγαση των Υπηρεσιών αυτών εξακολουθεί να καλύπτεται από το Κράτος -και όχι τον κορβανά της τοπικής Αυτοδιοίκησης- ήδη από το 2011), 2) Είτε στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στην περιοχή Παναγίας Λέτσαινας, όπου και να συστεγάζονταν όλες οι Προνοιακές Υπηρεσίες της Χίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την προσφορότερη συνεργασία των στελεχών τους. Αλλά ουδείς με ήκουε επί χρόνια ! Συγχαρητήρια για την υλοποίηση ! 

*Επί δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιερά Μητρόπολις Χίου σίτιζε εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Ως φαίνεται, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, η δράση αυτή -που είχε παρεξηγηθεί κι από κάποιους αγνώμονες- να αλλάξει μορφή. Το όλο εγχείρημα στάθηκε χάρη στη συνδρομή εθελοντών, Ιερέων, ευσεβών δωρητών, με την εποπτεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Όμως, κάποιοι ευεργετηθέντες έκαμαν ως φαίνεται επιλογή γευμάτων κι εκτός των άλλων ουδέποτε ΄΄κούνησαν το χεράκι τους΄΄ να βοηθήσουν. Έτσι, πολλά μαγειρεμένα τρόφιμα κατέληγαν καθημερινά στο κάλαθο των αχρήστων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ! Η Εκκλησία, πάντοτε έχει σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων, κυρίως εκείνων που την έχουν ανάγκη και σιωπούν λόγω αξιοπρέπειας. Η δράση, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστεί με άλλον τρόπο. Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι, θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό για 50 ανθρώπους στη Χίο, διότι η μέχρι σήμερα πολυετής εμπειρία μου -στον τομέα της πρόνοιας- επιβάλλει να αναφέρω ότι τόσοι είναι αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη τη σίτιση από κάποιον φορέα. Ίσως γίνει προσεχώς ένα νέο εγχείρημα, με τη συνέργεια Εκκλησίας και τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει σίτιση σε μικρή κλίμακα.

*Ήθελα να γράψω δυο λόγια και για τον Ρωμαιοκαθολικό Ναό στο Κολέγιο, αλλά ο χώρος και ο χρόνος δεν επαρκούν. Επίσης, δυο λόγια για το μεταναστευτικό. Τα αφήνω για το επόμενο σημείωμα, σε λίγες ημέρες. Μέχρι τότε, υγιαίνετε !

 

 

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

12

image

image

Newsletter