twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 08:55
Εκτύπωση

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου επιστρέφει στο Ομήρειο με μια από τις κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, το "Blow Up" του Ιταλού σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στις 8:30 μ.μ. και η είσοδος θα είναι 5 ευρώ.

Το "Blow Up" είναι μια ταινία που κυκλοφόρησε το 1966 και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Αντονιόνι. Η ταινία εξερευνά τη ζωή ενός φωτογράφου μόδας στο Λονδίνο των 60s, ο οποίος τυχαία ανακαλύπτει ότι έχει καταγράψει ένα έγκλημα στο φιλμ του. Ο φωτογράφος αποφασίζει να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω και ανακαλύπτει μυστικά που έχουν σχέση με το έργο του.

Το "Blow Up" έχει λάβει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1967. Επίσης, υποψήφια ήταν και για δύο Όσκαρ στις κατηγορίες της Σκηνοθεσίας και του Πρωτότυπου Σεναρίου.

12

 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Blow-Up

Σινεφίλ / Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ / 1966 / 111’

Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι

Σενάριο: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Τονίνο Γκουέρα, Εντουαρντ Μποντ

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Χέμινγκς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σάρα Μάιλς

Διακρίσεις: Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών 1967, Υποψήφιο για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου 1967, Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 1967

Στο Swinging London των 60s, o Τόμας, ένας διάσημος φωτογράφος μόδας, φωτογραφίζει τυχαία στο πάρκο ένα ζευγάρι που τον εμπνέει. Όταν η γυναίκα τον αντιληφθεί, ζητάει επίμονα φωτογραφίες και αρνητικά. Η εμφάνιση του φιλμ θα αποκαλύψει πως έχει μπλεχτεί σε μια πιθανή υπόθεση φόνου.

Ο Αντονιόνι, αντλώντας έμπνευση από ένα διήγημα του Χούλιο Κορτάζαρ, τοποθετεί πίσω από το διονυσιασμό της ποπ κουλτούρας, την αμφιβολία της ψευδαίσθησης που ελλοχεύει πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Πολυεπίπεδος κινηματογραφικός στοχασμός πάνω στο σύγχρονο lifestyle και την αδιέξοδη σχέση του με την αλήθεια που το περιβάλλει σε μια από τις πιο αινιγματικές ταινίες στην ιστορία του σινεμά

 

 

12

image

image

Newsletter