twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 17:04
Εκτύπωση

Η Κ.Λ. Χίου   συνεχίζει τις δράσεις της με την προβολή της νικήτριας ταινίας των ευρωπαϊκών βραβείων  2021, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  28/01/2022 και ώρα 20:30 στον χώρο του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Π.Κ.Δ.Χ.

Quo Vandis, Aida?                                      

Δραματική-Πολιτική/Βοσνία-Ερζεγοβίνη/ 2020/102΄

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Τζασμίλα Ζμπάνιτς    

Πρωταγωνιστούν: Γιάσνα Τζούρισιτς, Ιζουντίν Μπαζροβιτς, Μπόρις Ισάκοβιτς

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

1995. Ο πόλεμος μεταξύ Βοσνίας-Σερβίας μαίνεται και βρισκόμαστε στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άμαχοι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αναμένοντας την εισβολή των Σέρβων. Η Άιντα είναι μια ντόπια δασκάλα Αγγλικών που δουλεύει ως διερμηνέας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Κι ενώ ο κλοιός σφίγγει η Άιντα προσπαθεί να μπάσει την οικογένεια της στο στρατόπεδο του ΟΗΕ ,το μόνο «ασφαλές» μέρος της περιοχής.

Βασισμένη στη μαρτυρία (και το βιβλίο Under the UN Flag) του δημοσιογράφου και διερμηνέα Χασάν Νουχάνοβιτς, η Ζμπάνιτς (Σεράγεβο σ’ αγαπώ) παραδίδει ένα καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (η σφαγή της Σρεμπρένιτσα). Με την κάμερα στο χέρι, το σφιχτοδεμένο μοντάζ, την εξαιρετική χρήση του πλήθους και την συγκλονιστική ερμηνεία της Τζούρισιτς η σκηνοθέτης από τη μία κατακεραυνώνει την ωμότητα του πολέμου και τον «Ποντιο-πιλατισμό» των μεγάλων δυνάμεων και από την άλλη μας μεταδίδει την ασφυξία της επιβίωσης και των δύσκολων αποφάσεων σε ακραίες συνθήκες.

Διακρίσεις:  Βραβεία Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Γυναικείας Ερμηνείας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας 2021, πολλά βραβεία καλύτερης ταινίας κοινού και κριτικών σε περιφερειακά Φεστιβάλ (Σόφια, Γκέτεμποργκ, Φράιμπουργκ κ.α.), υποψήφια καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας  Όσκαρ 2021.

 

12

12

image

image

Newsletter