twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 17:48
Εκτύπωση

12

H Συμπαράταξη Πολιτών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ενοχλήθηκε ο κ. Μουτζούρης από το προηγούμενο δημοσίευμα μας, αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας.

Η ‘’διένεξη’’ της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με τον κ.Μουτζούρη δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αλλά είναι πολιτική αντιπαράθεση και αφορά στη λειτουργία της Περιφέρειας για το κοινό όφελος. Αυτό που πολεμάμε ως παράταξη είναι η πελατειακή νοοτροπία, ο νεποτισμός, η διαπλοκή, ο αυταρχισμός σε συνδυασμό με την δουλοπρέπεια προς τη κεντρική εξουσία ως αρχές για τη διακυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση από όποια πρόσωπα (σημερινά και χθεσινά) και αν προέρχεται. Αλλωστε τα συσσωρευμένα προβλήματα της Περιφέρειας ξεπερνούν τη θητεία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Για μας η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, η διαφάνεια, το κράτος δικαίου και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μιας προοδευτικής αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε με ακόμη περισσότερη τεκμηρίωση την οποία απευθύνουμε και προς τους τουριστικούς και λοιπούς επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών μας.

Μερικές από τις πλέον προβεβλημένες δράσεις τουριστικής προβολής που υλοποίησε η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη την περίοδο 2020-22είναι οι ακόλουθες:

Συμβάσεις για προβολή της Περιφέρειας στα κεντρικά ΜΜΕ σε στενό του συνεργάτη ύψους που κυμαίνεται από 11.000 μέχρι 15.000€ ανάλογα με τη χρονιά.

Ενημέρωση ιστοσελίδας τουρισμού επίσης σε στενό συνεργάτη ύψους 14.976€.

Χρηματοδότηση 45.000€ παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, για ορισμένα μόνο από τα νησιά μας, που ‘’αναδείχνει’’ τους τουριστικούς προορισμούς  με λογικές άλλων δεκαετιών, μακριά από τις σύγχρονες τάσεις  για προβολή και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επέλεξε να προβάλει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης τα νησιά της Περιφέρειας στο συνέδριο τουρισμού «ChooseGreece 2022» αναλαμβάνοντας προσωπικά την προβολή των νησιών μακριά από κάθε σχεδιασμό marketing με δηλώσεις τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο https://www.youtube.com/watch?v=mcEosxgCcS8.

(Συνέδραμε την κ Ντενίση στη παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» με 64.938€, επίσημα) παρά την αμφιλεγόμενη πορεία της ταινίας, εκτιμούμε ως θετική την συμμετοχή της περιφέρειας?

Διοργάνωσε «αγώνες πλαγιολίσθησης αυτοκινήτων» κόστους 17.000€. τι αποκόμισε το νησί στο οποίο διενεργήθηκαν? Θα επαναληφθεί?

Οργάνωσε αποβάσεις δημοσιογράφων, ηθοποιών, σεφ και άλλων influencersμόνο στη Χίο κόστους 25.000-45.000€ η κάθε μίαανάλογα με τη χρονιά.

Επέλεξε την προβολή του ενός νησιού της Περιφέρειας στο άλλο ύψους 180.000€ το χρόνο!  Ενώ είναι γνωστή η δυσκολία μετακίνησης και πρόσβασης από το ένα νησί της Περιφέρειας στο άλλο λόγω έλλειψης συχνών και απευθείας ακτοπλοϊκών συνδέσεων .

4 συμβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών συμβούλου τουριστικής ανάπτυξης, δημοσιότητας και δημόσιων σχέσεων ύψους 80.000€ περίπου με άγνωστο έργο, ενώ όπως προκύπτει από την πολυφωνία και τις άκαιρες παρεμβάσεις η παρουσία τους κρίνεται όσο ποτέ αναγκαία.

Αυτές οι δαπάνες, που εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και δημοσιεύονται στον ετήσιο απολογισμό της Δ/νσης Τουρισμού ,θεωρούνται  νόμιμες αφού τα παραδοτέα τους παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εξοφλούνται τα σχετικά τιμολόγια. Τίθεται το  ερώτημα: οι υπηρεσιακοί έχουν υπογράψει τις αποφάσεις αυτές σε όλες τις περιπτώσεις; Ποιος ουσιαστικά διαχειρίζεται τα χρήματα; Τηρούνται οι διαδικασίες διαφάνειας  - πραγματικής και όχι κατ επίφαση - στην επιλογή των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων πχ. για τη φιλοξενία, εισιτήρια κλπ σχετικές δαπάνες;

Μετά από αυτόν τον καταιγισμό τουριστικής προβολής, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ.Νύχτας δήλωσε πρόσφατα στα ΜΜΕ ότι στο επόμενο διάστημα η ΠΒΑ θα προχωρήσει σε δύο δράσεις εναλλακτικής τουριστικής προβολής:

Καλλιστεία σκύλων

Φεστιβάλ μεσαιωνικών χωριών

Το περιεχόμενο και κυρίως το κόστος των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει δημόσια γνωστό προσεχώς, ενώ οι γνωρίζοντες ήδη «χαμογελούν».

Τέσσερα είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουμε προς όλες και όλους :

Είναι ηθικό να χρηματοδοτείς φίλους και φίλους φίλων;

Είναι αποτελεσματική αυτή η «τουριστική προβολή»;

Ποιος αποφασίζει για τις δράσεις; Προφανώς κανένα συλλογικό όργανο, αφού ούτε Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού υπάρχει, ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έρχονται. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι απλά διαδικαστική αφού η πλειοψηφία είναι δεδομένη.

Μπορεί η ΠΒ Αιγαίου να χρηματοδοτεί δράσεις επειδή της προτείνονται και όχι επειδή η ίδια τις σχεδιάζει?

Οι τουριστικοί και λοιποί επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να πουν πια ότι δεν ήξεραν.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αναλαμβάνει την ευθύνη των συκοφαντιών,όπως χαρακτήρισε ο κ.Περιφερειάρχης το προηγούμενο δημοσίευμα μας. Όμως η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πολιτεύεται με την αρχή ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται από τους θεσμούς και να είναι αποτελεσματική για τους πολίτες. Ειδικά σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της τουριστικής πολιτικής ποια είναι η αξιολόγηση; Σε αυτό καλείται να απαντήσει ο κ.Περιφερειάρχης.

ΥΓ Καλοδεχούμενος ο εθελοντισμός και η προσφορά, εφόσον δεν υποκαθιστά τους θεσμικούς ρόλους που ως γνωστόν δεν  μεταβιβάζονται ούτε κληρονομούνται  έστω  και κατ’ αγχιστείαν. Αντίθετα απαιτούν προσεγγίσεις με σεβασμό και όχι καθ υπέρβαση των θεσμών.

12

image

image

Newsletter