twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 17:38
Εκτύπωση

 photo d.jpgΟ Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου εξέδωσε μια ανακοίνωση με τίτλο: «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 519: Για το κλίμα ξενοφοβίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί μ’ αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

 

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Β. Δέδες μιλώντας στη ChiosPress ανέφερε: «Η ανακοίνωση που εξέδωσε το επιτελείο του ΠΑΜΕ με βρίσκει εντελώς αντίθετο ως προς το περιεχόμενό της, όπως βρίσκει αντίθετο ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ., τον Γ. Χαλατσογιάννη. Οι κύριοι του ΠΑΜΕ φαίνεται ότι πήραν θάρρος μέσα στο Δ.Σ., καθώς ένα μέλος από τους Ανεξάρτητους Εκπαιδευτικούς τους στηρίζει.

Θέλω να ρωτήσω τους εν λόγω κυρίους: Έβγαλαν την ανακοίνωση αυτή για το εν λόγω σχολείο μόνο

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα φτάνουν διαρκώς πληροφορίες για προσπάθειες παρέμβασης διάφορων σε Συλλόγους Γονέων στα σχολεία μας, και όχι μόνο, είτε με τη γονεϊκή τους ιδιότητα είτε όχι, ενάντια στην είσοδο προσφυγόπουλων στο χώρο του σχολείου και στην ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Προσπάθειες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Πρόσφατα μοιράστηκε σε Σχολείο ερωτηματολόγιο με υπογραφή «το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων» στα παιδιά, χωρίς να ενημερωθεί η διεύθυνση του Σχολείου, όπου έστρωνε το χαλί της ρατσιστικής σκέψης μιλώντας για «την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη των παιδιών σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό, (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».
Το Σωματείο καταδικάζει τέτοιες ρατσιστικές φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση ιδιαίτερα της νέας γενιάς μετατρέποντας τις θρησκευτικές και άλλες διαφορές ως «πρόβλημα συνύπαρξης», κρύβοντας κάτω από το χαλί όσους πραγματικά ευθύνονται για την αναπαραγωγή του προσφυγικού προβλήματος.
Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί, παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.
Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων να αγωνιστούν στο πλάι των εκπαιδευτικών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και το φραγμό σε όσους δηλητηριάζουν με ξενοφοβικά-ρατσιστικά συναισθήματα.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Σας καλούμε μέσα από τους Συλλόγους διδασκόντων να συνεχίσετε ακόμα πιο δυναμικά την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, με τη συζήτηση μέσα στην τάξη, με τους μαθητές.
Ως εκπαιδευτικοί, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να πέφτουμε στην παγίδα του αποπροσανατολισμού και της ξενοφοβίας, που έντεχνα ορισμένοι κύκλοι καλλιεργούν.
Ο Σύλλογος παραμένει σταθερά και αταλάντευτα στη θέση ότι κάθε παιδί ανεξαρτήτως φυλής χρώματος ή θρησκείας έχει δικαίωμα στη μόρφωση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ψυχαγωγία, τη ζωή, δικαίωμα στο μέλλον. Δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε άμεσα με συγκεκριμένη τοποθέτηση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
 
ΚΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΠΟΛΕΜΟΥΣ -ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
 
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                         Στέφανος Τσίγκος

 

 

12

image

image

Newsletter