twitter youtube google

 

FACE2FACE

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 00:06
Εκτύπωση

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδο ιδιαίτερη για όλο τον κόσμο και κυρίως για τους ναυτικούς που λείπουν μακρυά από τις οικογένειες τους.

12

Παρακάτω ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή για το πως δημιουργείται η γιορτινή ατμόσφαιρα των άγιων ημερών εν πλω και 5 ακόμη ερωτοαπαντήσεις σχετικά με τα Χριστούγεννα στο καράβι, από τον Καπετάν Λουκά Μπουλα, του οποίου ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε αυτόν και το πλήρωμα του.

1. Πως δημιουργείται η γιορτινή ατμόσφαιρα των άγιων ημερών εν πλω;

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη θαλπωρή της οικογένειας και του σπιτιού. Ενώ μεν η σκέψη όλων είναι στα σπίτια μας, είναι δε ταυτόχρονα και στο καράβι, που θεωρείται το δεύτερο σπίτι μας. Μαζί με τους συναδέλφους περνάμε αυτές τις άγιες μέρες όπως μια οικογένεια, στολίζοντας το δέντρο και ετοιμάζοντας παραδοσιακά γλυκά, καθώς και όλα τα εδέσματα που κοσμούν το πατροπαράδοτο εορταστικό τραπέζι.

Φυσικά για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να μας το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς η δουλεία μας είναι τόσο σκληρή που αυτές τις άγιες μέρες πρέπει να βρισκόμαστε μακριά από την οικογένεια, τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δύσκολος και επίπονος ο πρόσκαιρος χωρισμός αλλά ταυτόχρονα και αναπόφευκτος. Έρχονται στιγμές που αυτές οι μέρες φέρνουν στο νου μας νοσταλγία και χιλιάδες αναμνήσεις. Αυτό που μας κάνει όμως να αισθανόμαστε ανακούφιση είναι ότι γνωρίζουμε πως η οικογένεια μας είναι καλά και βρίσκεται κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα.

Αναμφισβήτητα είναι δύσκολο να απουσιάζεις από το σπίτι σου την περίοδο των γιορτών που είναι μέρες ζεστασιάς, αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής. Από μικρό παιδί έχει χαραχτεί στην μνήμη μου η απουσία του πατέρα μου και η άδεια συχνά καρέκλα από το γιορτινό τραπέζι. Έχουμε περάσει ώρες περιμένοντας ένα τηλεφώνημα για να ευχηθούμε ο ένας στον άλλο. Να λοιπόν που έφτασε η στιγμή να πάρω την σκυτάλη και να το ζήσω μπαίνοντας στη θέση του.

Είναι στενάχωρο να λείπει κάποιος από το γιορτινό τραπέζι και γονείς, σύζυγοι, παιδιά και φίλοι να εύχονται γι αυτόν << πάντα γαλήνιες θάλασσες και του χρόνου δίπλα μας>>.

2. Ως καπετάνιος , πως περνάτε το μήνυμα αγάπης, ειρήνης και χαράς σε συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων και μη χριστιανών;

Ως καπετάνιος πάντα προσπαθώ να έχω όλους τους συναδέλφους κοντά μου, ανεξάρτητου εθνικότητας και θρησκείας, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε καλά, να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε και να διώξουμε όλες τις δυσοίωνες σκέψεις.

3. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη με την αλλαγή της χρονιάς;

Όταν αλλάζει ο χρόνος οι σκέψεις είναι πολλές, αλλά πρώτη και καλύτερη είναι να υπάρχει υγεία και ευημερία στην οικογένεια, να επιστρέψουμε γρήγορα κοντά τους και να τους αναπληρώσουμε χαρές και όμορφες στιγμές που τους στερεί η απουσία μας.

4. Ποια Χριστούγεννα εν πλω θα σας μείνουν αξέχαστα;

Είναι πολλές οι γιορτές που είμαι μακριά από το σπίτι και την οικογένεια αλλά χαραγμένα στην μνήμη μου είναι τα Χριστούγεννα του 1999 που ήμουν πρώτη φορά ανθυποπλοίαρχος. Φύγαμε από το Μπιλμπάο με προορισμό τη Νορβηγία. Ήταν ώρα 10:00 που αφήσαμε πλοηγό, ο καιρός μαύρος και μουντός. Στις 11:30 πήγα στην τραπεζαρία για φαγητό γιατί έκανα την βάρδια 12-4. Άλλαξα ευχές με το μάγειρα και τους καμαρότους και έφαγα εν τάχει.

Το κακό δεν άργησε να συμβεί, ωσότου να ανέβω στη γέφυρα άρχισε η θάλασσα να φουσκώνει και να γίνεται κατάλευκη. Δεν άργησε η φουρτούνα που δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Ο καπετάνιος ήταν στην γέφυρα και δεν του έβγαινε μιλιά, ο ένας κοίταζε τον άλλο χωρίς κουβέντα, όχι γιατί φοβόμαστε αλλά λόγω των ημερών οι σκέψεις μας γίνονταν όλο και πιο άσχημες, οι ώρες και οι μέρες δεν περνούσαν με τίποτα. Δε θα ξεχάσω όταν πήρα την οικογένεια μου τηλέφωνο για ευχές με ρώτησαν πως είναι ο καιρός και τους έλεγα δόξα τον Θεό, καλοσύνη! Δεν ήθελα να τους αγχώσω και να τους στενοχωρήσω.

5. Περιγράψτε μας μια εικόνα Χριστουγεννιάτικη από ένα λιμάνι που αγαπάτε.

Δε θα μπορούσα να ξεχάσω τα Χριστούγεννα που πέρασα στο Άμστερνταμ. Όπου κι αν πήγα ήταν όλα λαμπερά και στολισμένα. Φαντασμαγορική διακόσμηση στους δρόμους, στα εστιατόρια, στα πολυκαταστήματα και όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ντυμένοι Αϊ Βασίληδες. Πράγματι ήταν σαν να ζούσα μέσα σε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

6. Και τέλος μια ευχή για τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους.

Εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές σε όλους τους ναυτικούς μας που οργώνουν τους ωκεανούς, καλά, ασφαλή και απροβλημάτιστα ταξίδια με υγεία, αγάπη και τύχη. Στις οικογένειες όλων καλές γιορτές με αγάπη, υγεία στα σπιτικά τους και με το καλό να τους δουν υγιείς και δυνατούς.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: e-Nautilia.gr

12

image

image

Newsletter