twitter youtube google

 

FACE2FACE

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 20:46
Εκτύπωση

12Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Κ. Μουτζούρη, Κ. Αμέντας παραχώρησε αποκλειστική συνένεντευξη στη ChiosPress.

 

Κύριε Αμέντα πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής και δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστώ ότι έχω περάσει τη μισή μου ζωή στο παρκέ του μπάσκετ. Επί 23 χρόνια ασκώ την προπονητική και νοιώθω δεμένος με το Βροντάδο, καθώς τα 20 χρόνια από αυτά βρίσκομαι στον πάγκο του ΦΟΒ.

Έχω ένα κορίτσι 14 ετών σήμερα κι η αγωνία για το δικό της μέλλον με κάνει, για πρώτη φορά, να τολμήσω μια πιο άμεση επαφή με τα κοινά. Κυρίως η αγανάκτηση από την εντύπωση ότι την πενταετία που πέρασε η Χίος έγινε και πάλι επαίτης σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Τι διαφορετικό προτείνει ο Κ. Μουτζούρης από τους άλλους υποψήφιους\ες και επιλέξατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος μαζί του;

Σεβασμό στις τοπικές αποφάσεις. Η κατοχύρωση της έδρας της Περιφέρειας στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί της Λέσβου είχε ως αναγκαία συνέπεια ο κεντρικός της μηχανισμός να στελεχωθεί με προσωπικό με καταγωγή και παραστάσεις αποκλειστικά από το γειτονικό νησί. Μεγάλο ζητούμενο για μια νησιωτική Περιφέρεια, όπως η δική μας, είναι πώς η φιλοσοφία αποκέντρωσης θα λειτουργήσει στην πράξη και δεν θα αφήνουμε χώρο στην υπόνοια για προνομιακή εκμετάλλευση του ενός νησιού εις βάρος των άλλων.

Η θητεία της κ. Καλογήρου όχι απλώς δεν κάλυψε το χάσμα εμπιστοσύνης αλλά με τη συγκεντρωτική της λειτουργία στο οριζόντιο θεματικό μοντέλο διοίκησης που επέλεξε επέτρεψε σε μη Χιώτες να παίρνουν αποφάσεις για τη Χίο μας.

Ευνούχησε τις αρμοδιότητες του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, τον άφησε διακοσμητικό στοιχείο και δεν επέτρεψε ούτε καν στους αιρετούς συνεργάτες της να έχουν άποψη για το σχεδιασμό και τις προτάσεις του νησιού μας. Τα αποτελέσματα τα διαπιστώσαμε στη διάρκεια της θητείας της. Η Χίος υποβαθμίστηκε, χάρη στην αντίσταση που προβλήθηκε από μερίδα συμπατριωτών μας διεκδικούσαμε και παίρναμε ψυχία.

Κανένα νέο έργο περιφερειακής αρμοδιότητας δεν ξεκίνησε και κυρίως η Χίος έχει αφεθεί γυμνή από μελετητική προετοιμασία για το κρίσιμο αύριο.

Όλα αυτά ο Κ. Μουτζούρης δεσμεύτηκε να αλλάξουν. Μας ζήτησε να σεβαστούμε τη γνώμη όλων των εκλεγμένων συμβούλων του νησιού μας την επόμενη μέρα και να καταθέτουμε τη βέλτιστη κάθε φορά πρόταση. Δεσμεύτηκε ότι ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του τόπου μας θα καθορίζονται από εμάς. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι θα δώσει τη μάχη του ώστε το Βόρειο Αιγαίο να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο, κάτι πολύ σημαντικό για όσους μπορούν να το αντιληφθούν.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του Συνδυασμό σας;

Στα νησιά πρέπει να εγκατασταθεί μια βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Που δεν θα είναι ευάλωτη ούτε από τα μεταφορικά κόστη, ούτε από την μικρή κλίμακα των νησιών. Γύρω από αυτό το στόχο κινούνται οι βασικοί πυλώνες των θέσεων μας.

Αυτό απλά συνεπάγεται εξασφάλιση όλων των βασικών υποδομών κι εδώ η τεχνική γνώση του Πρύτανη καθώς και οι διασυνδέσεις του με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ασύγκριτα πλεονεκτήματα για το συνδυασμό μας.

Στοχεύουμε, επίσης, να ριζώσουμε έναν ποιοτικό τουρισμό, ταιριαστό με τα χαρακτηριστικά των νησιών μας. Δεν γίνεται να λειτουργούμε ως η τουριστική παραφωνία στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Βαρύτητα λοιπόν στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, στην απάλειψη των δυσμενών επιπτώσεων των νησιών μας από τη μεταναστευτική κρίση και δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για να στηριχθεί η τοπική παραγωγή και να συνδεθεί με τον ποιοτικό τουρισμό.

Η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει, με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, να μεταστρέψει τη σημερινή παρασιτική μορφή οικονομίας των νησιών μας. Δεν γίνεται να επιτρέπουμε την επιχειρηματική μονοκαλλιέργεια και να παρατηρούμε να ανοιγοκλείνουν ομοειδής μικροεπιχειρήσεις εστίασης. Έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε το κλίμα.

 

Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Σημαίνει πρόσθετη ευθύνη. Τη νοιώθω ως προπονητής όταν επιχειρώ να πλάσω τον χαρακτήρα των αθλητών μου. Αισθάνομαι ώριμος να την εκφράσω και από τα περιφερειακά έδρανα. Να εκφράσω δηλαδή την αγωνία της γενιάς μου και την επιθυμία της να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο που είδαν το πρώτο φως.

Δεν καυχιέμαι ότι γνωρίζω σήμερα όλα τα προβλήματα. Δεσμεύομαι, όμως, με την εκλογή μου ή τη συμμετοχή μου στο «Άλμα Ανάπτυξης» να αφιερώσω το χρόνο για να καταπιαστώ με αυτά και να εκφράσω τις απόψεις της καθημερινότητας, αφού όλοι μας αναρωτιόμαστε που χάθηκε η λογική απ’ το δημόσιο βίο.

Η συνθετική φυσιογνωμία του Κώστα Μουτζούρη επηρεάζει κι εμάς και νοιώθουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις.

12

image

image

Newsletter