twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 17:35
Εκτύπωση

12Στην τιμή των 110 έως 130 δολαρίων ανά δόση σχεδιάζει να πουλάει η Moderna το εμβόλιό της για την Covid-19 στις ΗΠΑ, όταν θα λήξει η σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και θα αρχίσει η εμπορική διάθεση του εμβολίου. Το εύρος διατίμησης είναι παρόμοιο με αυτό που είχε από τον περασμένο Οκτώβριο πει η Pfizer ότι εξετάζει για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε από κοινού με την BionTech.

 

«Πιστεύω ότι μία τέτοια τιμή συνάδει με την αξία του εμβολίου» σχολίασε στη Wall Street Journal, o διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

 

Η αναμενόμενη εμπορική τιμή θα είναι αισθητά υψηλότερη από αυτή που προβλέπουν οι συμβάσεις της Moderna με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια ενισχυτικής δόσης της Moderna στοιχίζουν 26 δολάρια ανά δόση στο αμερικανικό δημόσιο με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022. Το αρχικό εμβόλιο στοιχίζει κοντά στα 15 δολάρια η δόση, σύμφωνα με τις συμβάσεις.

 

Μέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αγοράσει το σύνολο των δόσεων των εμβολίων κατά της Covid -19 και τα προσφέρει δωρεάν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως όταν εξαντληθεί η προσφορά των εμβολίων, με βάση τα κρατικά συμβόλαια, οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν την εμπορική διάθεση των εμβολίων.

 

Η Moderna είναι σε συζητήσεις με νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες και αλυσίδες φαρμακείων, σύμφωνα με τον Μπανσέλ. Παρά τις αυξημένες πάντως η Moderna αναμένει σαφή πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις εμβολίων για Covid. Για το 2023 στοχεύει σε έσοδα 5 δισ. δολαρίων έναντι 18,4 δισ. δολαρίων το 2022.

 

Η εταιρεία στρέφει έτσι την προσοχή της σε άλλα εμβόλια, όπως αυτό για τον RSV. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στη WSJ, τα αποτελέσματα μίας μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιεί, θα δημοσιευθούν σύντομα.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

12

image

image

Newsletter