twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 18:19
Εκτύπωση

Νέα αρνητική εξέλιξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα η αρνητική εξέλιξη αυτή τη φορά αφορά το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων με τίτλο «Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), συστημάτων αυτοματισμού καθώς και επενδύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ.ηλεκτρονικό επιχειρείν ή / και digital Marketing».

12

Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των συμβούλων επιχειρήσεων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας για να συζητήσουν τη νέα «σφαγή», καθώς εγκρίθηκαν μόλις 13 προτάσεις, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι η βασική αιτία απόρριψης των επιχειρήσεων δεν αφορά δομικά προβλήματα των αιτήσεων, αλλά επουσιώδη, όπως η έλλειψη κάποιου λογιστικού εγγράφου (π.χ. Ε4), τα οποία κατατέθηκαν σε 2ο χρόνο, όπως άλλωστε συνηθίζεται στην ΕΛΑΝΕΤ που πραγματοποίησε τις αξιολόγησεις και μάλλον δεν έγιναν δεκτά σε επίπεδο διαχειριστικής αρχής Περιφέρειας.

12

13

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά ΕΣΠΑ άργησαν πάρα πολύ για να ολοκληρωθούν και ολοκληρώθηκαν σε μια στιγμή που οι τοπικές αγορές στενάζουν από τη συνεχιζόμενη κρίση του Κορονοϊού. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ΕΣΠΑ ήταν περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποβληθείσες προτάσεις ήταν περί του 1 εκατ. ευρώ και συνεπώς δεν τίθεται θέμα εξάντλησης του προϋπολογισμού και θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις.

 

Επιπροσθέτως οι καταγγελίες που έφτασαν στη ChiosPress αναφέρουν ότι πριν από 1,5 μήνα ζητήθηκε η συμπληρωματική υποβολή δικαιολογητικού που αφορούσε την ανάλυση εργατοωρών (κάτι εντελώς ασυνηθιστό που το ζήτησε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και όχι η ΕΛΑΝΕΤ), ωστόσο θα μπορούσαν να ζητηθούν και άλλα συμπληρωματικά έγγραφα από τις επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρξει σήμερα αυτή αρνητική εξέλιξη των πολλών απορρίψεων για επουσιώδεις λόγους, όπως επισήμαναν στη ChiosPress έμπειροι σύμβουλοι επιχειρήσεων.

 

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα έχει ενημερωθεί και έχει ήδη ενεργήσει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γ. Παπαδόπουλος, αλλά και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Αθηνάδης.

 

 Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη ή τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Π. Βρουλή.

 

Ωστόσο ενώ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις αλλού κάνουν προσπάθειες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μέσω διευκολύνσεων, όπως με επίσημες παρατάσεις για να προλάβουν να υποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες.

12

12

image

image

Newsletter