twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 18:17
Εκτύπωση

12

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η ΛΑΣ Β. Αιγαίου κατά της Περιφερειακής Αρχής για την ανακατασκευή της αποθήκης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ο λόγος είναι η διαδικασία απευθείας ανάθεσης που προκρίνει η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (21/12/2021) συζητήθηκε, μεταξύ 'άλλων και το θέμα "ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΎ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ". Το θέμα ήρθε για συζήτηση με τη διαδικασία "εκτός ημερήσιας διάταξης, αδικαιολόγητα, αφού οι εισηγήσεις έχουν ημερομηνία  13 και 15 Δεκεμβρίου!

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Αμπαζής, κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι η ΛΑ.Σ συμφωνεί με την ανάληψη της ανακατασκευής από την Περιφέρεια και θεωρεί ότι επιβάλλεται να αποζημιωθεί ο Συνεταιρισμός και για τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία που κατέστρεψε η πυρκαγιά (ζωοτροφές, μηχανήματα κ.ά.).  Διαφωνεί όμως ως προς την εκτέλεση του έργου με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση (κάτι που χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα, επικαλούμενη την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω.......βροχοπτώσεων) καλώντας μάλιστα σε αυτήν μόνο δύο "κατασκευαστές".

 Θεωρεί  ότι υπήρχε αρκετός χρόνος (η καταστροφική πυρκαγιά έγινε αρχές Ιουλίου του 2021) για να γίνει κανονικός διαγωνισμός ή έστω συνοπτικός διαγωνισμός (που μπορεί να γίνει και τώρα) κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα για συμμετοχή πολύ περισσότερων και πεπειραμένων κατασκευαστών και πολύ πιθανά  οικονομικότερα, αντί να καλέσει στη διαπραγμάτευση μόνο δύο "κατασκευαστές".

Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που προτείνει η περιφερειακή Αρχή, είναι ακατανόητη και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά η επιλογή δύο μόνο κατασκευαστών για τη διαπραγμάτευση, αποκλείοντας πλήθος άλλων και πολύ εμπειρότερων, που θα εξασφάλιζαν την κατασκευή του έργου πολύ γρηγορότερα και ενδεχομένως οικονομικότερα.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, για τους παραπάνω λόγους ψήφισε λευκό. Θεωρώντας ότι τίθεται και θέμα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος,  καλεί την περιφερειακή Αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή, να επανορθώσει επιλέγοντας μια από τις παραπάνω δυνατότητες, διασφαλίζοντας, έτσι, την συντομότερη, οικονομικότερη και πιο φερέγγυα εκτέλεση του έργου. .

 

12

image

image

Newsletter