twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 16:33
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPic«Πολιτική Συνοχής και Σχέδιο Γιούνκερ πρέπει να βαδίσουν μαζί. Τα καλά έργα πρέπει να προέρχονται από τις Περιφέρειες. Η συμμετοχή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση αποτελεσμάτων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Σχέδιο Γιούνκερ: Τι έχουν να κερδίσουν οι Περιφέρειες» και ομιλητές τον κ. Torsten Brand, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την κα. Joana Valente, εκπρόσωπο του BusinessEurope, τον κ. Nicolas Brookes, Διευθυντή της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CPMR) και τον κ. Νίκο Κωστόπουλο, ειδικό- επιστημονικό σύμβουλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Εκ μέρους της Περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου, ο κ. Κωστόπουλος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να καταστούν οι Περιφέρειες φορείς προώθησης επενδύσεων, ιδιαίτερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την οικονομική, αλλά και με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κοινωνικό χαρακτήρα των έργων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τους πόρους και για τα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά, με κριτήρια κοινωνικά και όχι μόνο επιχειρηματικά».

Ο κ. Brand Σύμβουλος Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μικρότερων έργων, υποστηρίζοντας ότι είναι εφικτή «αν αρκετά μικρά έργα συνδυαστούν με έξυπνο τρόπο», ενώ τόνισε τη σημασία αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Συμβουλευτικού Κόμβου που προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη ή φορέα. Επιπλέον, τόνισε ότι το Σχέδιο Γιούνκερ θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πολιτική Συνοχής και όχι ανταγωνιστικά προς αυτή.

Η κα. Valente, Συντονίστρια Στρατηγικής του BusinessEurope, μιλώντας από την πλευρά των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί πολύπλοκο και ακριβό προορισμό επενδύσεων, τονίζοντας ότι τα διαρθρωτικά εμπόδια όπως η φορολόγηση δυσχεραίνουν περαιτέρω τη δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών είναι το κλειδί για ταχύτερη και επαρκή χρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Brookes, Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CPMR), τόνισε τα προβλήματα προσέλκυσης επενδυτών που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες κυρίως Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων είναι χρήσιμα, αλλά όχι αρκετά. Πρότεινε συνδυασμό των δυνατών σημείων της Πολιτικής Συνοχής και του Σχεδίου Γιούνκερ για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Regions and Cities-πρώην Open Days) διοργανώθηκε φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί σημείο συνάντησης εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών, εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, κατά την οποία έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

12

image

image

Newsletter