twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 17:19
Εκτύπωση

12

Ένα νησί ταξιδεύει μέσα στους αιώνες με δύο ισχυρά κουπιά και ένα σταθερό σκαρί. Τα τρία αυτά στοιχεία συνοδευόμενα από την επιμονή των ανθρώπων που «τραβούν» το κουπί αποτελούν κατά την ταπεινή μου άποψη τον λόγο που η Χίος καταφέρνει να περνάει από εποχή σε εποχή διαψεύδοντας, όσους χωρίς καμία συνδρομή στοιχηματίζουν στο αντίθετο.

Το πρώτο κουπί αυτού του τόπου είναι η ναυτιλία, το δεύτερο η μαστίχα και το σκαρί του η εξωστρέφεια. Αυτά τα τρία εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του νησιού και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο αυτοί που θα τραβάνε κουπί θα κοιτάνε μπροστά και όχι κάποιους που είτε δεν ξέρουν είτε δεν θέλουν.

Επιτρέψτε μου να μοιρασθώ μία ιστορία που ξεκινάει το Σεπτέμβριο του 2017, από τα Καρδάμυλα της Χίου. Την ημέρα του Σταυρού, ο ιδρυτής του Ομίλου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καπτ. Παναγιώτης Τσάκος ανακοινώνει ότι σε ένα χρόνο στην πόλη της Χίου, θα λειτουργήσει το πρώτο ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ, ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο, όχι μόνο της Χίο, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά το μοναδικό της Ευρώπης.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝΣ υποδέχθηκε τους πρώτους μαθητές/τριες με στόχο κάθε χρόνο να έχει 30 μαθητές ανά τάξη ( δύο τμήματα των 15 μαθητών).

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, προσωπικό του σχολείου (20 καθηγητές και 4 διοικητικοί) φροντίζουν να αποδεικνύουν κάθε στιγμή, ότι το Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝΣ έχει σκοπό την ενίσχυση της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης με τους εξής τρόπους:

Τα παιδιά που γνωρίζουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν τα ναυτικά επαγγέλματα (Πλοίαρχοι, Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι – Ηλεκτρονικοί) γνωρίζουν την ναυτιλία από τις τάξεις του Λυκείου εκμεταλλευόμενα τα χρόνια πριν την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ.

Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν στην Α Λυκείου με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν, έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο ΤΕΕΝΣ, να γνωρίσουν την ναυτιλία και τις προοπτικές της και στην συνέχεια να ακολουθήσουν όποια σχολή θέλουν από μία μακρά λίστα σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ενδεικτικά αναφέρω, Ναυπηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι Πολυτεχνείου και ΑΤΕΙ, σχολές ναυτιλιακών σπουδών σε Χίο και Πειραιά, ΤΕΦΑ και Σώματα Ασφαλείας, Τμήματα περιβάλλοντος και πολλά πολλά άλλα). Σε ένα νησί όπως η Χίος, σε μία ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα τα παιδιά πρέπει να έχουν ως πολύτιμο εφόδιο την γνώση της ναυτιλίας και ας μην την υπηρετήσουν ποτέ, αν και ποτέ δεν ξέρεις….

Παιδιά που γνωρίζουν ότι θέλουν να σταδιοδρομήσουν στην θάλασσα, μπορούν να ενεργοποιήσουν το απολυτήριο του Λυκείου και το Πτυχίο που το επαγγελματικό λύκειο τους δίνει, να συγκεντρώσουν θαλάσσια υπηρεσία και να ανελιχθούν έως και Α τη  τάξει Πλοίαρχοι, Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι – Ηλεκτρονικοί. 

Αυτές είναι οι δυνατότητες που τα παιδιά από το ΤΕΕΝΣ και από όλα τα Ναυτικά Λύκεια της Ελλάδος έχουν. Σε αυτό το Λύκειο όμως από την πρώτη ημέρα ισχύουν και τα εξής επιπλέον:

Αίθουσες διδασκαλίας για τμήματα 15 μαθητών.

Πρόγραμμα συνδιδασκαλίας με δύο καθηγητές εντός της αίθουσας για τα βασικά μαθήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Παιδείας.

Οι καθηγητές του ΤΕΕΝΣ σε ποσοστό 70% διαθέτουν επιπλέον μεταπτυχιακούς τίτλους ανά ειδικότητα, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσα από μία λίστα 200 και πλέον αιτήσεων.

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός σε αίθουσες και εργαστήρια.

Προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής για την κάλυψη ναυτικών μαθημάτων με πραγματικές ασκήσεις από την ναυτιλία.

Παρακολούθηση της επίδοσης των μαθητών με πρόγραμμα αξιολόγησης τους, ενδιαμέσως του τετράμηνου (περιγραφική βαθμολογία), ώστε γονείς και παιδιά να μπορούν να ελέγξουν την επίδοση και την πρόοδο τους.

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για όσα παιδιά το επιθυμούν, με στόχο την κάλυψη μαθησιακών αναγκών και καλύτερης προετοιμασίας ενόψει των πανελληνίων.

Εκπαιδευτικά ταξίδια με την χρήση των εκπαιδευτικών σκαφών του σχολείου

Θα σκεφτόταν κάποιος, τι μπορεί να κοστίσει αυτό το Λύκειο στην μέση οικογένεια και η απάντηση από το 2018 μέχρι και την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι απλή. Η φοίτηση ανά έτος κόστιζε πολύ λιγότερα, σε χρήμα και σε χρόνο για γονείς και παιδιά. Οι γονείς εάν το παιδί τους δεν έπαιρνε καμία από τις 20 διαθέσιμες υποτροφίες του σχολείου θα πλήρωναν 4000 ευρώ ανα σχολικό έτος και το παιδί θα εκπαιδευόταν μέσα στο σχολείο και όχι πρωί απόγευμα σε σχολείο και φροντιστήρια. Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των παιδιών λάμβαναν υποτροφίες είτε 100% απαλλαγής διδάκτρων είτε 50% βάσει οικονομικών, κοινωνικών κριτηρίων ή επίδοσης τους.

Πόσο κοστίζει η λειτουργία του Λυκείου με αυτές τις προδιαγραφές που το Ίδρυμα έχει επιβάλει στην λειτουργία του, κατά πολύ πιο απαιτητικές από αυτές που το Υπουργείο επιβάλει οριζόντια στα σχολεία του; Οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί του Λυκείου τα τρία αυτά έτη μαρτυρούν ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΤΕΕΝΣ υπερβαίνει τις 650.000,00 ευρώ. Τα έσοδα του Λυκείου από τα δίδακτρα ετησίως δεν ξεπερνούν τις 80.000 – 100.000 ευρώ με το σχολείο σε πλήρη λειτουργία.

Από την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023 το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε την απαλλαγή όλων των ανήλικων μαθητών του από τα δίδακτρα ως μία επιπλέον προσφορά του Ιδρύματος στην ναυτική Εκπαίδευση.

Πέραν αυτών το σχολείο επεκτείνεται με την ίδρυση νέου τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών, ενώ παράλληλα λειτουργούν και τα τμήματα των ενηλίκων όπου με την χρήση του παράλληλου συστήματος, νέοι από 18 ετών μπορούν να σταδιοδρομήσουν στην θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για μία Ιδιωτική σχολή του εξωτερικού.

Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών Λυκείων, βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σχολείου και έπειτα από έντονη επιθυμία του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου υποβλήθηκε η αίτηση στην Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και στο Υπουργείο Παιδείας με την διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά από αυτά είναι η ώρα και για κάποιες «σκληρές αλήθειες» καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο αυτός ο τόπος έμαθε να πηγαίνει μπροστά.

Το ΤΕΕΝΣ αγκαλιάστηκε από τις οικογένειες των παιδιών που ήρθαν να φοιτήσουν στο σχολείο, αλλά και από αρκετό κόσμο που το γνώρισε και διαπίστωσε την εκπαιδευτική του αρτιότητα είτε το παιδί του ήρθε στο Λύκειο είτε όχι.

Το ΤΕΕΝΣ είναι Μη Κερδοσκοπικό σχολείο και ως τέτοιο, κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν επιτρέπεται να το επιδοτήσει, όποιος θέλει ας ρωτήσει τον συντοπίτη μας και καθ’ ύλην αρμόδιο κ. Γεώργιο Πλακωτάρη. Όλα λοιπόν τα κεφάλαια προέρχονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, την οικογένεια του κ. Νίκου Τσάκου και του καπτ. Παναγιώτη.

Στο ΤΕΕΝΣ μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει 150 παιδιά, χωρίς καμία εξαίρεση ή διαχωρισμό, καθώς το σχολείο είναι Μη Κερδοσκοπικό και υπηρετεί την Ναυτιλία και τους ανθρώπους της.

Το ΤΕΕΝΣ φόβισε με την παρουσία του, κάποιους χιακούς εκπαιδευτικούς κύκλους προκαλώντας τους αγωνία και οδηγώντας τους σε κάποιους άστοχους χειρισμούς. Από την άλλη κέρδισε το θαυμασμό μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του επίσημου συνδικαλιστικού φορέα των εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων, ο οποίος προέβη και σε αντίστοιχη ανακοίνωση.

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας τα πρώτα παιδιά που δοκιμάσθηκαν στην διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων κατάφεραν να επιτύχουν ποσοστό επιτυχίας 78% σε σχολές πρώτης προτίμησης τους σε όλο το φάσμα της Γ/θμιας εκπαίδευσης (Ναυπηγοί, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πειραιά στις σχολές Ναυτιλιακών Σπουδών, Οικονομικές σχολές και φυσικά ΑΕΝ πλοιάρχων και Μηχανικών)

Με μεγάλη προσπάθεια οι καθηγητές του σχολείου προσπαθούν να φέρουν παιδιά γυμνασίων να γνωρίσουν το σχολείο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει (όπως και όλα τα ναυτικά λύκεια), βάσει του προγράμματος και των οδηγιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά πολλές φορές προσκρούουν σε αναίτιες αρνητικές απαντήσεις.

Η παιδεία είναι κοινωνική προσφορά και η ναυτική παιδεία είναι υποχρέωση για τόπους όπως αυτός.

Από την άλλη η κοινωνική προσφορά για να υλοποιηθεί και να κατανοηθεί χρειάζεται παιδεία και όσοι την έχουν μπορούν να την αντιληφθούν.

Υποχρέωση όλων μας είναι να στοχεύσουμε στην διαρκή παιδεία των παιδιών και των ανθρώπων, εάν θέλουμε να δούμε το σκαρί της εξωστρέφειας να μεγαλώνει και να έχει περισσότερα χέρια στα κουπιά του.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο Μ. ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ

 

 

 

12

image

image

Newsletter