twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 18:15
Εκτύπωση

12

Μία ακόμη τουριστική σεζόν ξεκινάει και πάλι ψαχνόμαστε. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν οι λίγοι άνθρωποι που βλέπουν την κατάσταση η οποία δημιουργείται για ακόμη ένα έτος.   Ταφόπλακα σε όλα αυτά οι αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων. Μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί μόνο στα εισιτήρια των πλοίων 528,00 ευρώ (!) αν αποφασίσει να ταξιδέψει σε αεροπορικές θέσεις και φέρει μαζί της και το ΙΧ. 528,00!!!!, χωρίς διαμονή, χωρίς φαγητό.  Ποιος θα έρθει;; Κ Α Ν Ε Ι Σ. Την ίδια ώρα ένα ζευγάρι θα θέλει 424,00 ευρώ  εισιτήρια μαζί με το αυτοκίνητο τους για να έρθουν στο νησί. Προσέξτε τώρα το ίδιο ζευγάρι θα δώσει 220,00 ευρώ να πάει και να έρθει στην επιδοτούμενη γραμμή Πειραιά-Κύπρος που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

 

Με αυτές τις τιμές, ενώ θα περιμέναμε αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες εμείς αναλωνόμαστε σε συνεδριάσεις παρωδία και παρατάξεις σε ένα θέατρο παραλόγου να μας αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία ιδέα του τι γίνεται.

 

Κάποιοι θα πουν και να τι κάνουμε, να διεκδικήσετε επιδοτήσεις προς όφελος των νησιωτών και των επισκεπτών. Να απαιτήσετε να μην εφαρμόζονται μονοπωλιακές τακτικές στις γραμμές των νησιών.

 

Άνθρωποι που γνωρίζουν την πραγματικότητα τονίζουν ότι η Χίος μάλλον θα έχει σχετικά χαμηλές θέσεις στο τέλος της σεζόν στο κομμάτι του τουρισμού. Πλήρης απογοήτευση για όσους χρόνια φωνάζουμε το ίδιο. Ωραίος ο ‘’ποιοτικός’’  τουρισμός που ονειρεύονται κάποιοι αλλά ας δούμε όλο το τουριστικό πακέτο επιτέλους . 1,5 εκατομμύριο τουρίστες τον Μάιο  στην Ελλάδα, πόσοι στην Χίο; Ελάχιστοι.  10 μικρά κρουαζιερόπλοια στην Χίο όλη την σεζόν, στο 5 μεγαλύτερο νησί  του Αιγαίου. Πάνω από 800 στην Μύκονο.

 

Επιτέλους ας βγούμε μπροστά. Ας αναλογιστούμε τα λάθη μας και ας χτίσουμε το πλάνο μας με γνώμονα πια το συμφέρον ΟΛΟΥ του νησιού.

 

1)      Άμεσα να διεκδικηθεί η δημιουργία της προβλήτας-ανέκδοτο για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων στο νησί.

 

2)      Αίτημα προς ναυτιλιακές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στο νησί, για να σπάσει το μονοπώλιο.

 

3)      Άνοιγμα στα Δωδεκάνησα με απευθείας δρομολόγια πλοίων.

 

4)      Δημιουργία σε Δήμο και Περιφέρεια γραφείων Τουρισμού με έμψυχο δυναμικό που δεν θα έχει σχέση με το πολιτικό κόμμα που κυβερνά. Ανεξάρτητο.

 

5)      Άνοιγμα σε όλες τις αγορές.

 

6)      Δημιουργία Χιακού Καλοκαιριού

 

7)      Δημιουργία σχολείων εκπαίδευσης για τον τουρισμό.

 

8)      Ανάδειξη κάθε μνημείου στο νησί.

 

9)      Φιλικό νησί προς την ηλεκτροκίνηση ώστε να διεκδικηθεί εναλλακτικός τουρισμός

 

10)   Δημιουργία χώρων καμπινγκ στο νησί.

 

11)   Διεκδίκηση διοργάνωσης φεστιβάλ και διημέρων.

 

12)   Στοχευμένη διαφήμιση στα social media για προσέλκυση και νεαρών ηλικιών.

 

13)   Κίνητρα σε νέους να έρθουν στο νησί με την συμμετοχή των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης και τουρισμού.

 

Κάνω μία έκκληση, κραυγή αγωνίας, κάθε μέρα και ένας νέος άνθρωπος ετοιμάζει βαλίτσα για να φύγει από το νησί. Το νησί γερνάει.

 

Ένα νησί που δεν ακούει την νέα γενιά, είναι καταδικασμένο! Δώστε χώρο και φωνή στους νέους. Δώστε τους το κίνητρο να ηγηθούν για να μπορέσει το νησί να  σηκωθεί ψηλά.  Κούρασαν οι γραβάτες, ώρα για φόρμες και σαγιονάρες.

 

Ας το παλέψουμε για το νησί και την ιστορία του! 

 

Υ.Γ Ελπίζω να μην βγούμε στις 17 Αυγούστου να πανηγυρίσουμε για 10 ημέρες που θα υπάρξει πιθανά κινητικότητα. 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γιώργος Χάμπας

Κοινωνιολόγος 

Ιδιοκτήτης καταστήματος  εστίασης. 

12

image

image

Newsletter