twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 19:00
Εκτύπωση

12

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για την αδειοδότηση του ανοικτού θεάτρου Καρδαμύλων <<Αδαμάντιος Λαιμός>> το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1997. Από όσα αντιλήφθηκαν οι πολίτες, σε άρθρα και σχόλια του Τύπου, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργήθηκε έντονη δυσφορία στους κατοίκους των Καρδαμύλων, αλλά και τους ενασχολούμενους -επί σειρά ετών- με τα κοινά της περιοχής διότι, σήμερα, επιχειρήθηκε να υπερτονιστεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί δίχως να προκληθεί ντόρος και αναστάτωση. Αυτό θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε μια καλύτερη ΄΄πολιτική διαχείριση΄΄ του όλου θέματος, δίχως κοινωνικές συνέπειες … Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού (κατά τον Αριστοτέλη), οπότε οι ασχολούμενοι με τα κοινά οφείλουν να συναρμόζουν την πολιτική ευελιξία με την εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι να στέκονται μόνο στο γράμμα του Νόμου, το οποίο είναι το μέσον για την υλοποίηση των πολιτικών πραγμάτων και αρμόζει περισσότερο στη φυσική ηγεσία μιας δομής αυτοδιοίκησης παρά στους πολιτικούς ηγήτορές της. Ασφαλώς, πάντα και παντού πρέπει να εφαρμόζεται η Νομοθεσία.

 

Θα εκθέσω, κατωτέρω, τις απόψεις μου, καθαρά προσωπικές και ρεαλιστικές, σύμφωνα με την εμπειρία που έχω μέχρι σήμερα αποκομίσει από την τοπική Αυτοδιοίκηση (από το έτος 1999, στον πρώτο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Νομό):

 

1) Η λειτουργία ενός θεάτρου είναι αδύνατον να μπορέσει να σταθεί απευθείας από τις Υπηρεσίες ενός κεντρικού Δήμου. Σε όσους Δήμους λειτουργούν θέατρα, αυτά έχουν αναλάβει είτε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενα στο Δήμο, είτε ανεξάρτητες Επιτροπές Διαχείρισης και Λειτουργίας εντός Δήμου. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε παλαιότερα και ο νομοθέτης, ο οποίος ίδρυσε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) ανά την επικράτεια, καθιστώντας τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όμως υπαγόμενα στους Δήμους και τα Δημοτικά Συμβούλια υπό την ευρύτερη έννοια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Στη Χίο, το θέατρο <<Μίκης Θεοδωράκης>> στο Καστρομηνά, τελεί υπό την εποπτεία του Δήμου, όμως ο χώρος και η λειτουργία του έχουν παραχωρηθεί στην ΔΗΚΕΧ (πρώην ΔΑΕΧ), Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Χίου. Το ίδιο και ο Θερινός Κινηματογράφος στον δημοτικό κήπο. Το ίδιο και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δαφνώνα. Το ίδιο και το Υδροθεραπευτήριο στα Αγιάσματα. Το αυτό θα ίσχυε εάν λειτουργούσε απευθείας από τον Δήμο και ο Βοτανικός Κήπος των Νενήτων (ένα δεν κάνω λάθος, λειτουργεί μέσω ιδιώτη εδώ και χρόνια).

 

Υπό την αυτή έννοια, θεωρώ λάθος το ΄΄πέρασμα΄΄ του ανοικτού θεάτρου Καρδαμύλων στην Διεύθυνση Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού. Η αρμοδιότητα αυτή θα πρέπει να περάσει στη ΔΗΚΕΧ, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την ΔΗΚΕΧ ώστε να προβεί σε ότι απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

2) Άλλο είναι το ζήτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ανοικτού θεάτρου και άλλο η έκδοση άδειας διεξαγωγής παραστάσεων. Κακώς ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι, εάν δεν αδειοδοτηθεί το θέατρο δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις τον χώρο. Διότι, απλούστατα, μπορεί να πραγματοποιηθεί παράσταση σε μη αδειοδοτημένο χώρο (ως θέατρο), αρκεί να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας παραστάσεων. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα, σύντομα και ανεξάρτητα κάθε φορά για κάθε αίτημα φορέα- συλλόγου ή/και ιδιώτη, με έλεγχο των δικαιολογητικών από την αρμόδια Υπηρεσία (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης), γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Τοπικού Συμβουλίου –εν προκειμένω των Καρδαμύλων–) και έκδοση της άδειας παραστάσεων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο (Αδειοδοτήσεων Τ.Ο.Α.). Συνεπώς, ΄΄πολύ κακό΄΄ για το τίποτα !!!

 

3) Κάθε δημοτική Αρχή προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις και πράξεις αποκατάστασης ζητημάτων της δημόσιας ή αιρετής διοίκησης, που αναφέρονται σε λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος. Αυτό περιποιεί τιμή για κάθε Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, αιρετό, να διορθώνει καταστάσεις που χρόνιζαν. Όμως, δεν περιποιεί τιμή να ΄΄βαστά ντουντούκα΄΄ για τούτο, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος είναι μέρος της αιρετής αυτοδιοίκησης και κινδυνεύει και ο ίδιος ανά πάσα στιγμή στο μέλλον… Στη δημόσια διοίκηση όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή… Όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση σε ΄΄νευραλγικά΄΄ πόστα της Αυτοδιοίκησης αντιλαμβάνονται τι θέλω να πω … Συνήθως, ΄΄ντουντούκα΄΄ βαστούν αυτοί που δεν κάνουν τίποτα και επειδή δεν μπορούν να μοιάσουν σε εκείνους που, πριν δεκαετίες, έκαναν έργα ουσίας, έχουν μόνιμη επωδό το γράμμα του Νόμου για να δικαιολογήσουν στον κόσμο την αδράνειά τους !

 

Εάν σας πω πόσες άδειες εξέδωκε η προηγούμενη δημοτική Αρχή θα γεμίσουμε μια σελίδα (!): Νομιμοποιήσεις σχολικών κυλικείων, πάρκων, προνοιακών δομών, κ.α. Περισσότερα εδώ ούτε λέγονται, ούτε γράφονται ! Ποτέ δεν ΄΄βγήκε ντουντούκα΄΄… Ο αιρετός δεν είναι ούτε αστυνόμος ούτε δικαστής, χαράσσει πολιτική και δίνει λύσεις στο πλαίσιο του Νόμου ! Γιατί, όσοι υπέρμετρα προβάλλουν το γράμμα του Νόμου, θα πρέπει να απαντήσουν και στα εξής: Τα αγροτικά ιατρεία -λειτουργούντα σε δημοτικά ακίνητα- πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους; Τα γήπεδα και οι αγωνιστικοί χώροι -που υπάγονται στον Δήμο- έχουν άδεια λειτουργίας; Οι χοροεσπερίδες, που πραγματοποιούνται κάθε λίγο και λιγάκι σε πλατείες, υπαίθριους χώρους και δημοτικά ακίνητα, έχουν άδεια; Και εάν έχουν, σύμφωνα με ποια νομοθεσία εκδόθηκε; Η λειτουργούσα λαϊκή αγορά, σε δημοτικό ακίνητο, έχει άδεια; Ο ρουκετοπόλεμος είναι νόμιμος; Και εάν όχι γιατί ο Δήμος δίδει χιλιάδες Ευρώ αφενός για την προβολή του και αφετέρου για την προστασία των πολιτών τη βραδιά της Ανάστασης; Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όσα λέμε και γράφουμε !

 

Συνεπώς, κάποιοι ας μην σκαλίζουν και ας μην δημιουργούν θόρυβο, εκεί που δεν πρέπει. Ας κάνουν όλες τις νόμιμες, προβλεπόμενες, διαδικασίες αδειοδότησης για οτιδήποτε πρέπει και ας δώσουν τις Υπηρεσίες αυτές στον λαό, που τις έχει ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ άλλοτε !-

 

 

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

12

image

image

Newsletter