twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 20:25
Εκτύπωση
Ένα από τα τεράστιας σπουδαιότητας αρχιτεκτονικά, "βιομηχανικά" και ανθρωπολογικά μνημεία του νησιού μας, που παραμένει στην αφάνεια και στην φθορά του χρόνου είναι το σύστημα των διάσπαρτων στις λαγκαδιές της βόρειας Χίου κυρίως, νερόμυλων.
Μετά τους ανεμόμυλους και τις βίγλες είναι νομίζω η σειρά των γοητευτικών νερόμυλων να αναδειχθούν, να σωθούν από την κατάρρευση και να αποτελέσουν πόλο έλξης αλλά και σταθμούς αναπνοής και μάθησης για τους πεζοπόρους της χιώτικης υπαίθρου.
12
 
Ενδεικτικά θα αναφέρω τους πλέον καλοδιατηρημένους νερόμυλους: του Χειλά και του Τσακίρη στο Λιταρι της Πυραμας, του Αλουρδα στον Άγριο Ποταμό στις Αμάδες, του Τσουκαλά στην Παρπαρια, τον νερόμυλο με την όρθια φτερωτή στο Δελφίνι της Λαγκαδάς.
 
Η ενδεχόμενη ενασχόληση του Δήμου ή της Περιφέρειας με τα μνημεία αυτά προϋποθέτει φυσικά την συνεννόηση των αρχων με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παραχωρήσουν τη χρήση κ την κυριότητα των νερόμυλων για κάποια χρόνια στην Αυτοδιοίκηση με αντάλλαγμα την επισκευή και αναπαλαίωση τους.
 
Θα πρότεινα επίσης στον Σύλλογο Φίλοι των Μονοπατιών να διοργανώσουμε κάποιες μικρές ενημερωτικές πεζοπορίες στους νερόμυλους τώρα την άνοιξη και να προσκαλέσουμε σε αυτές τους πολιτικούς και τουριστικούς φορείς κ πρόσωπα του νησιού μας.
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

12

image

image

Newsletter